Tujina

Papež razsipnemu škofu namenil 20 minut

Vatikan, 21. 10. 2013 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potratnega nemškega škofa, ki je za 31 milijonov evrov obnovil svojo rezidenco in razjezil nemške katoličane, je sprejel papež Frančišek. Podrobnosti srečanja še niso znane, tako tudi ni jasno, ali bo razsipni škof ostal brez razkošnega domovanja.

Limburška katedrala, desno od nje luksuzna rezidenca limburškega škofa
Limburška katedrala, desno od nje luksuzna rezidenca limburškega škofa FOTO: Reuters
Na odgovor, kakšna bo usoda limburškega škofa, bo očitno treba počakati še nekaj časa, da bo zaključena preiskava stroškov škofije, ki jo je naročil Vatikan.
Na odgovor, kakšna bo usoda limburškega škofa, bo očitno treba počakati še nekaj časa, da bo zaključena preiskava stroškov škofije, ki jo je naročil Vatikan. FOTO: You Tube

Papež Frančišek je danes sprejel škofa iz nemškega Limburga Franza-Petra Tebartza van Elsta, ki se je v minulih tednih v domovini znašel pod plazom kritik zaradi izjemno drage škofovske rezidence, ki jo je dal zgraditi. Podrobnosti srečanja iz Vatikana niso sporočili, potrdili so le, da sta se srečala in da je pogovor trajal približno 20 minut.

Skupaj s Tebartzem je Frančišek dopoldne sprejel tudi kardinala in kölnskega nadškofa Joachima Meisnerja, ki naj bi bil blizu limburškemu škofu.

Limburški škof že dva tedna polni naslovnice v Nemčiji. Znašel se je namreč v središču polemike glede stroškov nove škofovske rezidence, ki raste v Limburgu. Ti naj bi s prvotnih 5,5 milijona narasli na kar 31 milijonov evrov, po navedbah kritikov na račun škofovih potratnih zahtev.

Po poročanju nemških medijev je Tebartz dolgo poskušal prikriti realne stroške gradnje, ki kar niso nehali naraščati. Samo njegovo stanovanje naj bi stalo 2,9 milijona evrov, vključuje pa 63 kvadratnih metrov veliko jedilnico in kopalno kad za 15.000 evrov.

Robert Zollitsch v Vatikanu
Robert Zollitsch v Vatikanu FOTO: Reuters

Limburški škof je v Vatikan odpotoval 13. oktobra. Sprva naj bi načrtoval let v prvem razredu, a je po objavi novice v medijih nato odpovedal dražji polet in v Rim poletel z nizkocenovnikom.

Frančišek, ki zagovarja revno Cerkev, blizu ljudem, se je že minuli četrtek srečal s predsednikom nemške škofovske konference Robertom Zollitschem, s katerim naj bi razpravljala o usodi limburškega nadškofa, a po srečanju niso sporočili nobene odločitve. Zolloitsch je takrat zgolj dejal, da ne bo nič odločeno, preden z delom ne zaključi posebna komisija, ki jo je za preiskavo stroškov škofije imenovala Cerkev v Nemčiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acim
22. 10. 2013 15.46
+2
Zanimivo da novinarji ne pridete do živega parohu in nekdanjem starešini srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Bokošviću in njegovim pajdašem.Vse potrebne informacije je moč dobiti že na policiji in tožilstvu,gre za poneverbe cerkvenega in državnega denarja,čezmerno bogatenje,na poiskuse cerkvenih vrhov da vse stvari skrijejo pod preprogo.Ali je povezava Boškovića in Jankovića dovolj premočna da vse informacije ustavi?
big_foot
21. 10. 2013 18.18
+1
Kakšna novica papa ga je poklical in 20 minut sta govorila.... ja, kaj pa če sta si vice pravla???? Kje pa piše da ga je za uha potegnil?
Profet
22. 10. 2013 17.46
Najbrž mu ni pel pesmice hvalnice....papež j eže ok.