Tujina

Papež počastil svojega predhodnika

Vatikan, 18. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Papež Benedikt XVI. se je spomnil svojega predhodnika, pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki bi danes praznoval 85. rojstni dan.

Zdajšnji papež je na redni avdienci na trgu Svetega Petra v Vatikanu počastil prejšnjega papeža (Foto: Reuters)
Zdajšnji papež je na redni avdienci na trgu Svetega Petra v Vatikanu počastil prejšnjega papeža (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Papež Benedikt XVI. je 13. maja začel postopek za kanonizacijo svojega predhodnika in tako preskočil običajno petletno čakalno obdobje po smrti kandidata. Benedikt XVI. je začetek postopka za razglasitev "Janeza Pavla Velikega" za svetnika napovedal v lateranski baziliki svetega Janeza v Rimu.


"Lahko smo prepričani, da nas gleda od zgoraj in je z nami," je dejal papež Benedikt XVI. v današnji redni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu, kjer se je kljub dežju zbralo kakih 25.000 vernikov. Ob tem se je Janezu Pavlu II. zahvalil "za vse, kar je storil in kar je pretrpel".

Nekdanji osebni tajnik Janeza Pavla II., Stanislaw Dziwisz, je ob grobnici papeža Janeza Pavla II., ki je umrl 2. aprila, pod glavnim oltarjem v baziliki svetega Petra danes daroval sveto mašo. Drevi pa naj bi v rimski baziliki Santa Maria Maggiore izvedli mašo Missa Speravi in Te Domine, ki jo je v čast Karolu Wojtyli, papežu Janezu Pavlu II., napisal avstrijski skladatelj Hubert Steppan.

Po papežu poimenovan vrh v Apeninih

Po pokojnem papežu Janezu Pavlu II. so poimenovali vrh gore v italijanskih Apeninih
Po pokojnem papežu Janezu Pavlu II. so poimenovali vrh gore v italijanskih Apeninih FOTO: Reuters


V deželi Abruzzo v osrednjem delu Italije so slovesno poimenovali enega izmed vrhov v Apeninih po Janezu Pavlu II., pot, ki vodi na ta 2424 metrov visoki vrh, pa bo dobila ime pot papeža Wojtyle. Prej je bil vrh znan kot "The Gendarme".

Pred tednom dni so v čast poljskemu papežu na vrh postavili tudi 2,70 metra visok in 340 kilogramov težak železni križ.

Papež Janez Pavel II., ki je bil v mladosti navdušen planinec in smučar, je pred leti večkrat hodil na planinske izlete v pogorju Gran Sasso.

Na Poljskem počastili rojstni dan pokojnega papeža

V rojstnem mestu pokojnega papeža, poljskih Wadowicah, so se šolarji in verniki zgrnili na ulice, da bi počastili rojstni dan priljubljenega papeža. Opoldne je v tamkajšnji cerkvi potekala sveta maša v spomin na Janeza Pavla II., ki jo je daroval kardinal Franciszek Macharski. Slovesnosti ob papeževem rojstnem dnevu so se v Wadowicah začele v torek zvečer s slovesnim koncertom, ki se ga je udeležila množica ljudi, predvsem mladi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou