Tujina

Papež Peresu in Abasu: Prisluhnita svojim ljudem, ki si želijo miru

Vatikan, 08. 06. 2014 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
3

Papež Frančišek je molil s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izraelskim predsednikom Šimonom Peresom za mir na Bližnjem vzhodu. Dejal je, da vzpostavljanje miru zahteva pogum.

Šimon Peres, papež Frančišek in Mahmud Abas
Šimon Peres, papež Frančišek in Mahmud Abas FOTO: Reuters

Papež Frančišek je v današnji skupni molitvi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izraelskim predsednikom Šimonom Peresom pozval k pogumu pri vzpostavljanju miru.  "Vzpostavljanje miru zahteva pogum, veliko več kot vojskovanje," je povedal papež in nadaljeval: "V naša srca vkapljaj pogum, da naredimo konkretne korake za vzpostavitev miru." Dodal je, da morata voditelja prislihniti svojim ljudjem, ki si želijo miru na Bližnjem vzhodu.

Peresa in Abasa je na molitev povabil med nedavnim obiskom v Sveti deželi, z njo pa naj bi kljub novim napetostim skušali premostiti desetletja nezaupanja med sprtima stranema. Ob napovedi skupne molitve je poudaril, da gre za izključno duhovno pobudo in nikakor ne za poskus Vatikana, da posreduje v bližnjevzhodnem sporu.

Izraelski predsednik je medtem dejal, da je vzpostavljanje miru na Bližnjem vzhodu dolžnost. "V naši moči je, da prinesemo mir našim otrokom. To je naša dolžnost, sveto poslanstvo staršev," je povedal.

"O, Gospod, prinesi obsežen in pravičen mir naši državi in regiji, tako da bodo naši ljudje in ljudje Bližnjega vzhoda ter vsega sveta uživali sadove miru, stabilnosti in soobstoja," pa je povedal palestinski vodja.

Obred ob skupni molitvi je trajal okrog poldrugo uro, potekal je v vatikanskih vrtovih. Molili so vsak v svoji veri - judovski, krščanski in muslimanski. Skupne molitve se je med drugim udeležil tudi carigrajski patriarh Bartolomej I. Ob koncu molitve so si segli v roke in posadili oljko, srečanje pa se je nato nadaljevali za zaprtimi vrati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mother-fucker
09. 06. 2014 07.07
YouTube: Occupation 101
spet-sam-jest
09. 06. 2014 02.03
-5
Je od začetka res zgledal, de bo tale papež mogoče kej konkretnga naredu, pa sm reku de mu dam 100 dni preden začnem kritizirat, zdej pa vidm, de bi mu mogu dat 100 let, pa še zmer neb najbrž blo nč z njim. Sam bla, bla, bla, bla..., kt usi drugi politiki,pa kkšna pocenska reklamna poteza k mi sploh ni jasn, zakva se tolk prime, k iz usega skup ni prou nč. Cerku pa še zmer fura isto politko manipuliranja, izkoriščanja, zavajanja...
TellingTheTruth
09. 06. 2014 00.06
+9
Upam da se bodo zmenili kaj in se tega tudi drzali. Privoacim jim mir