Tujina

Papež o spolnih zlorabah

Vatikan, 28. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Janez Pavel II. je ob začetku velikonočnih praznovanj v Vatikanu prebral pridigo, v kateri je opozoril na primere spolnih zlorab duhovnikov nad otroci, ki so v zadnjih mesecih pretresli katoliško občestvo.

Papeža so zaradi bolezni morali podpirati
Papeža so zaradi bolezni morali podpirati FOTO: Reuters

Svetega očeta so morali zaradi šibkega zdravja na premičnem podestu pripeljati k oltarju bazilike Svetega Petra v Rimu, od koder je vodil mašo. Ko je zapuščal baziliko, je blagoslovil številne vernike, ki so se udeležili maše.

V pridigi je papež opozoril na svoje pismo, ki ga je objavil minuli četrtek pred cvetno nedeljo in v katerem je izrazil pretresenost nad najnovejšimi primeri zlorabe otrok med katoliškimi duhovniki. "Ne moremo si kaj, da ne priznamo naše nezvestobe (posvetitvi v duhovnika). Molimo za naše brate, ki niso izpolnili svojih dolžnosti, ki so jih dali ob posvetitvi," je dejal papež.

Slovesno mašo ob velikem četrtku je sicer vodil kardinal Dario Castrill n Hoyos, prefekt vatikanske kongregacije za duhovništvo. Papež že na cvetno nedeljo ni mogel voditi liturgije. Kot razlog za to je Vatikan navedel bolečine v desnem kolenu, ki so povezane z artritisom. Vodja ceremonije, škof Piero Marini je napovedal, da bodo papežu med velikonočnim praznovanjem, ki bo potekalo od četrtka do nedelje, ob strani stali kardinali.

Odstopil škof, ki ga obtožujejo nadlegovanja mladih fantov

Papež Janez Pavel II. je podpisal odstopno izjavo poljskega škofa Juliusza Paetza, ki se je zaradi očitkov spolne zlorabe znašel v navzkrižnem ognju medijske kritike, so danes sporočili iz Vatikana. Paetzu, ki je vodil škofijo v Poznanu, namreč očitajo, da je več let spolno zlorabljal duhovnike in semeniščnike. Paetz je očitke zanikal in dejal, da je odstopil v dobro cerkve v Poznanu ter da je postal žrtev napačnega razlaganja svoje prijaznosti in spontanosti. Papež je na njegovo mesto že imenoval 52-letnega Stanislava Gadeckega, ki je bil deset let pomožni škof v škofiji Gniezno.

Poljski časopis Rzeczpospolita je konec februarja objavil poročilo o očitkih iz cerkvenih krogov, da je Paetz več let spolno zlorabljal duhovnike in semeniščnike. Ker se poljski episkopat na očitke ni odzval, se je skupina katoliških duhovnikov in intelektualcev februarja obrnila na papeškega nuncija na Poljskem, papež pa je nato sprejel Paetzov odstop.

Paetz je v nizu zadnjih odstopov, povezanih s spolno zlorabo, najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki se je odločil za tak korak, in najvišji po letu 1998, ko je zaradi nadlegovanja mladih fantov odstopil avstrijski kardinal Hans Hermann Groer.

SORODNI ČLANKI