Tujina

Papež Janez Pavel II. je umrl

Vatikan/Rim, 02. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Papež Janez Pavel II. je ob 21.37 uri umrl. V Vatikanu so se že začele priprave na njegov pogreb in izvolitev njegovega naslednika.

Novico je zbranim na Trgu Sv. Petra sporočil kardinal Camillo Ruini (Foto: Reuters)
Novico je zbranim na Trgu Sv. Petra sporočil kardinal Camillo Ruini (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novico o papeževi smrti je medijem sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Joaquin Navarro-Valls. "Sveti oče je umrl ob 21.37 v svojem stanovanju. Vsi postopki, ki so zapisani v apostolski konstituciji Universi dominici gregis, ki jih je zapisal papež Janez Pavel II. leta 1996, so sproženi," je zapisano v sporočilu, ki ga je Navarro-Valls posredoval novinarjem po elektronski pošti. Na Trgu Svetega Petra, kjer se je zbralo več deset tisoč vernikov, so ob tem zadoneli cerkveni zvonovi. 

Papeževo smrt je zbrani množici vernikov pred papeževo palačo ob koncu bedenja sporočil kardinal Camillo Ruini, generalni vikar mesta Rim, tako kot to veleva tradicija. Državni sekretar Angelo Sodano je nato prispel na trg in začel peti De Profundis.

Po papeževi smrti kardinali devet dni zapored obhajajo svete maše za pokojnim Petrovim naslednikom. Kot veleva tradicija, mora biti pokop praviloma med četrtim in šestim dnevom po smrti.

Vernike v Vatikanu je presunila vest o smrti svetega očeta
Vernike v Vatikanu je presunila vest o smrti svetega očeta FOTO: Reuters
V prihodnjih dneh volitve naslednika

Kardinal Angelo Sodano bo v nedeljo ob 10:30 na Trgu Sv. Petra v Vatikanu daroval mašo zadušnico za pokojnega papeža.

V Rimu so se v zadnjih dveh dneh zbrali kardinali, ki sestavljajo konklave, ki po kanonskem pravu izberejo novega papeža. Volitve novega papeža bodo potekale v Sikstinski kapeli v Vatikanu, konklave pa naj bi novega papeža izvolil 15 oziroma najkasneje 20 dni po smrti Janeza Pavla II.


"Potujoči papež"

Kot neutruden popotnik je preminuli papež Janez Pavel II. po svetu naredil okoli 1,25 milijona kilometrov in na 104-ih potovanjih v tujino obiskal 130 držav. Zaradi svojih potovanj in premagovanja naporov, povezanih z njimi, si je prislužil vzdevek "potujoči papež".

Kot politik je bil vztrajen kritik tako levih kot desnih diktatorjev, pa tudi pri opozarjanju vodij svetovnih demokracij, da kapitalizem brez zavor in globalizacija ne pomenita čudežnega zdravila za probleme, nastale v svetu po koncu hladne vojne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja