Tujina

Papež in Zapatero zaskrbljena zaradi 'ksenofobičnih ideologij'

Madrid, 19. 08. 2011 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Benedikt XVI. je v okviru svetovnih dni mladih nagovoril nune in univerzitetne profesorje, srečal se je tudi s člani španske kraljeve družine in premierjem Zapaterom. Vrhunec dneva je bil Križev pot na osrednjem madridskem trgu.

Papež v Madridu
Papež v Madridu FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je v okviru svetovnih dni mladih v Madridu danes nagovoril nune in univerzitetne profesorje, srečal pa se je tudi s člani španske kraljeve družine in premierjem Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom. Vrhunec drugega dne svetovnega srečanja katoliških romarjev je bil danes Križev pot na osrednjem madridskem trgu Cibeles.

Papež se je na srečanju z mladimi nunami iz samostana El Escorial postavil v bran krščanstvu, ki ga je označil kot branik proti "relativizmu in povprečnosti". Nunam je ob tem dejal, da je njihovo življenje v posnemanju revnega in pokornega Kristusa "živo tolmačenje Božje besede".

V govoru mladim univerzitetnim profesorjem pa je Sveti oče menil, da izobrazba ne more temeljiti zgolj na koristih in pragmatizmu ter ob tem posvaril pred zlorabami, povezanimi z znanostjo, ki ne pozna nobenih meja.

Papež se je v palači Zarzuela že dopoldne srečal tudi s španskim kraljem Juanom Carlosom in kraljico Sofijo ter člani kraljeve družine, zvečer pa še s premierjem Zapaterom, ki velja za agnostika in čigar socialistična vlada je v Španiji uvedla legalizacijo porok homoseksualcev.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da je šlo za vljudnostno srečanje. Tiskovni predstavnik vlade Jose Blanco pa je sporočil, da španska vlada "spoštuje" Katoliško cerkev, vendar ta "ne vpliva na politiko vlade".

Papež in Zapatero sta na srečanju sicer izrazila zaskrbljenost nad naraščanjem "ksenofobičnih ideologij" v Evropi, načela pa sta tudi vrsto drugih vprašanj, vključno z gospodarskim položajem v svetu, humanitarno krizo na Afriškem rogu ter demokratičnimi spremembami v arabskem svetu, so sporočili s premierjevega urada.

Vrhunec današnjega dne predstavlja Križev pot z mladimi romarji na trgu Cibeles, ki ga je vodil Sveti oče. Na osrednjem madridskem trgu je papeža v četrtek zvečer pozdravila množica več sto tisoč vernikov, ki se udeležujejo letošnjih svetovnih dni mladih. 84-letni Benedikt bo v španski prestolnici še do nedelje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
20. 08. 2011 14.24
o kleru izgubljati besed je vsaka škoda, če bi napisala to, kar si mislim o njim bi me bog portala admin skenslal!!!!!
rudra
20. 08. 2011 13.50
rudra
20. 08. 2011 13.50
A je papež fasal sončarico v Španiji ?
robba
20. 08. 2011 13.43
tago 19.08.2011, 23:21 6 Ja,res je lahko zaskrbljen nad RKC,ki seje toliko sovraštva do vseh,ki drugače mislijo,živijo in želijo enake pravice za vse.Sprevrženec v belem ogrinjalu,to je on. in kje je to sovraštvo do vseh? daj ne bluzit. a ko govori o spravi,pomoči,človečnosti,tega pač ne vidiš. si človek, kteri bi našel dlako v jajcu...
flower_2
20. 08. 2011 11.12
Kaj je ti križeva pot .....mogoče tisto ko so pobijali nedolžne po španiji v imenu križa in cerkve ....
JurijGrmMlajsi
20. 08. 2011 09.56
Dokler vsak Evropejec ne bo imel take rezidence in plačila, bomo še naprej "ksenofobi". Ratzi lahko te "begunce" naseli na Trg Sv Petra, sam potem bo moral doplačati za bodečo žico ki bo obkrožala Vatikan
armand_hammer
20. 08. 2011 09.22
Radi te imamo, sveti oče! Pridi še v Slovenijo!
OldWorldOrder.
20. 08. 2011 00.52
težko nas bo nekaj prepričal nekdo, ki bi moral imet najmanj, živet najbolj skromno, v resnici pa ima največ od vseh zemljanov, valja se v zlatu, avtomobile mu delajo po meri, zagovarja in podpira ped.ofilijo, ima lastno državo, vojsko, banke, sklade, ... ... ... kolikor poznam kristusov nauk, uči ravno obratno. če bi bog obstajal, bi vatikan zdavnaj zrušil z rezidenti vred!
surxxx
20. 08. 2011 00.27
heh hecno da kao resen članek..pol pa avtor označi redovnice slabšalno nune :) kako uporabljamo slovenščino
Raztezje
20. 08. 2011 00.01
Slap svetlobe pada nad Madrid. "Bog seje v tišini, semena ki jih poseje, se ne pokažejo takoj v statistikah. Ob takih priložnostih, padejo nekatera semena na cesto in se le posušijo, nekater padejo med pleve in se borijo za preživetje, ostala pa padejo na plodna tla, kjer uspešno rastejo. Med svetovnim dnevom mladih, bodo nekatera posejana semena očitno izgubljena, vendar to je človeško. Tako bo večina, še posebej semena prijateljstva z Bogom in prijateljstva z ostalimi, zagotovo rasla naprej. Najboljši način uspešnega druženja mladih je, če jih naprej pripravimo za duhovnost, šele nato naj si delijo dobrine in rastejo."
Tago
19. 08. 2011 23.21
Ja,res je lahko zaskrbljen nad RKC,ki seje toliko sovraštva do vseh,ki drugače mislijo,živijo in želijo enake pravice za vse.Sprevrženec v belem ogrinjalu,to je on.
gfjEA
19. 08. 2011 23.07
Papež je prava krščanska rock zvezda.