Tujina

Papež in pedofilija v cerkvenih vrstah: Odločno moramo ukrepati proti zlorabam

Vatikan, 05. 04. 2013 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Papež Frančišek se je odločno zavzel za ukrepanje v primeru spolnih zlorab znotraj katoliške cerkve. Poleg ustreznih postopkov proti duhovnikom je pozval tudi k uvedbi ukrepov zaščite žrtev zlorab.

Papež Frančišek je danes prvič javno spregovoril o spolnih zlorabah v cerkvi in se zavzel za odločno ukrepanje proti njim. Pristojno kongregacijo za nauk vere je pozval, naj se v skladu s smernicami njegovega predhodnika Benedikta XVI. "odločno odzove na primere spolnih zlorab".

Papež je prvič javno spregovoril o spolnih zlorabah v cerkvi.
Papež je prvič javno spregovoril o spolnih zlorabah v cerkvi. FOTO: Reuters

Papež je na srečanju s prefektom kongregacije za nauk vere Gerhardom Ludwigom Müllerjem pozval k uvedbi ukrepov zaščite mladoletnih in k pomoči tistim, ki so bili v preteklosti žrtve tovrstnih zlorab. Kot so še sporočili iz pristojne kongregacije, je papež zahteval tudi nadaljevanje postopkov proti tistim, ki so zagrešili zlorabe, ter sodelovanje nacionalnih škofovskih konferenc pri oblikovanju potrebnih smernic na področju boja proti spolnim zlorabam. Zagotovil je tudi, da so v njegovih molitvah trpeče žrtve zlorab "prisotne na poseben način".

Škandal z duhovniki, ki so zlorabljali otroke in mladostnike, je kmalu po letu 2000 najprej izbruhnil v ZDA. V naslednjih letih se je razširil na več evropskih držav, med drugim na Irsko, kjer so prijavili več deset tisoč primerov zlorab. Večina primerov sega v pretekla desetletja. Papež Benedikt XVI. je v imenu Cerkve žrtve prosil za odpuščanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yss
06. 04. 2013 09.43
+3
Odpraviti celibat in to je to.
nevica
06. 04. 2013 06.17
+7
Kar. Potem pa še vračanje v stoletjih pokradenega imetja, nadzor nad finančnimi tokovi, torej prekinitev pranja umazanega denarja....Potem pa en resen zasuk, ki bi vsaj cerkev vrnil k spošotvanju desetih zapovedi, da če si že izmiljuje neko nevidno oblast in je njen zastopnik na zemlji, naj bo ta izmišljtina vsaj v kdobro navadnim ljudem tudi začasa življenja, (ne samo v trenutkih, ko se ljudje od strahu in obupa obračajo k neobstoječemu in postanjo priladni plačevalci cerkvenih obredov), ne samo določenim vrstam oblasti nad njimi. Skromnost je lepa čednost, zanjo Rim še ni slišal... Nekaj misionarjev po svetu, ki sicer v imenu širitve vere, ki se lažje širi med revnimi, kljub vsemu dela nekaj dobrega vsaj na prvem koraku, ne more oprati katoliše cerkve. Če že nekateri ljudje niso sposobni živeti brez vere, naj bo ta vsaj dobra zanje, ne pa del sistema, ki to ni. Ne bi hotela biti katolik za nič na svetu, pa še bi rabila boga kot lastno kri.
bema1201
05. 04. 2013 22.17
+20
Če bo papež Frančišek preveč delal red v Vatikanu, bodo njegovi kardinali že poskrbeli da ne bo dočakal visoke starosti.
Ataaufbix
05. 04. 2013 20.56
+13
Katoliškemu celibatarju zaupti otroka, je isto, kot bi kozlu dal čuvati zeljnik. Edina varianta, da obvarujemo otroke pred katoliško pedofilijo je, da v ustavo zapišemo, da se celibatar ne sme približati otrokom na manj kot 100 metrov.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 04. 2013 17.59
-2
KDO V SLOVEINI IMA NAJVEC DENARJA VERA .V BISTVU IMAJO V ROKAH MILJARDE EVROV DENARJA KI NEBO NIKDAR PRISEL MED TISTE KI ZARES POTREBUJEJO POMOC .DA PA SE O LOPOVSKIH POLITIKIH SLOVENIJE KI ENAKO KRADEJO ZE 22 LET SPLOH NE MENIMO.SLOVENIJA BO PROPADLA NATANKO V 5 LETIH.ME RES ZANIMA CE BO TEDAJ NAROD RESILA NEKAKSNA ZLAGANA VERA LAZI IZMISLJENA OBLIKA MANIPULACIJE
totustuus
05. 04. 2013 20.52
+5
največ ga ima najbogatejši slovenec.. meni cerkev ni še nič ukradla, zgleda pa, da sem edini obiskovalec te spletne strani, kateri cerkev ni NIČ ukradla BOG me ima rad
MUNGATUMBA
06. 04. 2013 06.29
+3
Res je, ni ti nič ukradla-to pomeni,d a se ni peotipravno okoristila s tvojim premoženjem.. se ja pa zakonsko, okoristila s tvojim premoženjem, kar ni kraja... kar poglej, koliko država, cerkvi in njenim institucujam podari..
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 04. 2013 17.55
-5
IN TA SE ENA ZLAGANA VERA KI POVZROCA SAMO TRPLENJE BO SEDAJ RESILA CEL SVET.LJUDJE PAC VERAMEJO V VSE TO PA JE NAJBOLJ ZALOSTNO.LEP POZDRAV 24 UR
terra luna
05. 04. 2013 18.46
-2
aldeborana
05. 04. 2013 20.15
+1
*NARODU SVOBODA-ja gwarko vodo si odkil....
mobutu1
05. 04. 2013 17.19
+15
Francija bodo pa hitro ta svoji pospravili...