Tujina

Papež imenoval zamenjavo za Bertoneja

Vatikan, 31. 08. 2013 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na mesto vatikanskega državnega tajnika je papež Frančišek imenoval nadškofa Pietra Parolina, ki bo tako zamenjal kardinala Bertoneja. Tega so namreč zaznamovali številni finančni in etični škandali.

Pietro Parolin
Pietro Parolin FOTO: Reuters

Papež Frančišek je za državnega tajnika imenoval italijanskega nadškofa Pietra Parolina, ki bo tako na položaju zamenjal kardinala Tarciscia Bertoneja. Temu številni očitajo, da so ravno zaradi njega Vatikan preplavili etični in finančni škandali, ki so zaznamovali osemletni pontifikat papeža Benedikta XVI., ki je s položaja odstopil februarja.

Vatikanski državni tajnik je eden najpomembnejših položajev v Vatikanu in v cerkveni državi opravlja funkcijo, podobno predsedniku vlade.

58-letni Parolin je trenutno vatikanski nuncij v Venezueli, do leta 2009 pa je bil sedem let namestnik t. i. vatikanskega zunanjega ministra. Papeževa odločitev o zamenjavi pomočnika je zelo pomembna, saj nadzira delo kurije kot tudi vatikanske diplomatske misije po svetu.

79-letni Bertone je bil na položaju skoraj cel pontifikat Benedikta XVI., številni pa so ga obtoževali, da je premalo sodeloval s kurijo, saj so nekateri njeni člani obtoženi korupcije.

Eden najhujših škandalov, ki je v njegovem času pretresel Vatikan, je bila afera Vatileaks, ko je Benediktov služabnik z njegove mize ukradel zelo pomembne dokumente o domnevni korupciji in jih predal medijem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
01. 09. 2013 11.12
+1
Vatikanski državni tajnik je eden najpomembnejših položajev v Vatikanu in v cerkveni državi opravlja funkcijo, podobno predsedniku vlade. Ja, ja saj vsi vemo, kje se pere svetovni denar.
satelit16
31. 08. 2013 14.36
+7
Hvala bogu, sem se že bal, da bo na to mesto postavil Rodeta.
satelit16
31. 08. 2013 15.22
+4
01xxy
31. 08. 2013 14.16
+7
Rodeta bo poslal v moštvo Mercedesa za testnega voznika.