Tujina

FOTO: Papež Frančišek: Velika noč je več kot le praznovanje s številnimi rožami

Vatikan, 16. 04. 2017 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Papež Frančišek je slovesnosti na velikonočno nedeljo začel z mašo na trgu pred Baziliko svetega Petra v Vatikanu. Opoldne je z balkona bazilike podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) in ob tem spomnil na številna krizna žarišča po svetu, med drugim v Siriji, sveti deželi in nekaterih afriških državah.

Papež Frančišek je mašo začel z branjem evangelija v grščini in latinščini ob prisotnosti številnih kardinalov in škofov ter drugih visokih predstavnikov katoliške cerkve. Na trgu, okrašenem z več kot 35.000 rožami in zelenjem iz Nizozemske, mu je prisluhnilo več deset tisoč vernikov in turistov.

Sveti oče je ob tem v spontani pridigi vernike pozval, naj kljub velikemu trpljenju v svetu ne izgubijo upanja. "Kako se lahko te stvari dogajajo, če je Gospod vstal?" je vprašal zbrane.

"Kako se lahko dogajajo tolikšne nesreče, bolezni, trgovina z ljudmi, vojne, uničenje, pohabljenja, maščevanje, sovraštvo, kje je Gospod?"

Papež Frančišek je opoldne z balkona bazilike podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu.
Papež Frančišek je opoldne z balkona bazilike podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu. FOTO: AP

"Nihče nas ne vpraša, ali smo zadovoljni s tem, kar se dogaja v svetu. Za mnogo stvari ni pojasnila, vendar pa se zaradi tega ne smemo zapreti, ampak moramo gledati naprej," je opozoril papež, ki med velikonočno mašo po navadi sicer ne pridiga.

Velika noč je "več kot le praznovanje s številnimi rožami", je še dejal Frančišek in svoj govor končal z besedami: "Ko greste danes domov, si ponavljajte: Kristus je vstal."

"Velika noč je praznik našega upanja, nič nas ne more ločiti od božje ljubezni," pa je papež v devetih jezikih sporočil prek Twitterja.

Zatem je z balkona Bazilike svetega Petra zbranim in kristjanom po vsem svetu voščil za velikonočne praznike ter podelil blagoslov mestu in svetu, ki so ga v živo prenašali v številnih državah, mogoče pa ga je bilo spremljati tudi prek interneta.

Pozval h končanju konfliktov v svetu

V svojem govoru je pozval k večjim prizadevanjem za končanje konfliktov v svetu in k pomoči trpečim ljudem. K miru je pozval najprej v Siriji, pri čemer je obsodil sobotni samomorilski napad v Alepu, in v sveti deželi, med afriškimi državami pa je omenil Nigerijo, Južni Sudan in DR Kongo.

Sveti oče je pozval tudi k podpori socialnemu miru v Latinski Ameriki in prizadevanjem za mir v Ukrajini. Zavzel se je še za boj proti korupciji in podpori demokratičnih institucij v vseh državah. Spomnil je tudi na pomen bližine do ljudi, ki se spopadajo z brezposelnostjo.

Slovesnosti ob tem najpomembnejšem krščanskem prazniku, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih, so potekale ob strogih varnostnih ukrepih.

V velikonočni vigiliji v ospredje postavil trpeče z vsega sveta

Papež Frančišek je v ospredje postavil breme in trpljenje beguncev, migrantov, izkoriščancev in žrtev vojn.
Papež Frančišek je v ospredje postavil breme in trpljenje beguncev, migrantov, izkoriščancev in žrtev vojn. FOTO: AP

Velikonočne slovesnosti so se v Vatikanu začele na veliki četrtek, ko je papež daroval krizmeno mašo in v skladu s katoliško tradicijo umil noge, tokrat zapornikom zapora blizu Rima.

V petek je papež v Baziliki svetega Petra pred več sto verniki vodil bogoslužje velikega petka, s katerim se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. Ob tem so se spomnili žrtev napadov v Siriji in Egiptu. Zvečer se je Frančišek z verniki z vsega sveta udeležil križevega pota v rimskem Koloseju.

V soboto zvečer je imel sveti oče v baziliki svetega Petra vigilijo, v ospredje katere je postavil breme in trpljenje beguncev, migrantov, izkoriščanih ter žrtev vojn. To je za papeža Frančiška peto praznovanje velike noči na čelu Cerkve.

Papež je v soboto zvečer spomnil tudi na žrtve otrok zaradi korupcije ter "birokracijo, ki ne dovoljuje sprememb".

Liturgija velikonočne vigilije se je začela v atriju Bazilike sveta Petra z blagoslovom velikonočnega ognja. Papež je med obredom velikonočne vigilije v skladu s tradicijo tudi krstil 11 ljudi iz Italije, Španije, Češke, ZDA, Albanije, Malte, Malezije in Kitajske, starih med devet in 50 let.

Velikonočne slovesnosti tudi v sveti deželi in med pravoslavnimi verniki

Letošnjo veliko noč katoliški in evangeličanski verniki praznujejo na isti dan kot pravoslavni verniki.

V Jeruzalemu se je na tisoče kristjanov spomnilo Kristusovega vstajenja. Verniki kot tudi obiskovalci z vsega sveta so se množično zgrnili v baziliko Božjega groba v vzhodnem delu Jeruzalema, zgrajene na mestu, kjer naj bi bil po krščanski tradiciji Jezus Krisus križan, pokopan in kjer naj bi vstal od mrtvih.
To je prvo praznovanje velike noči po končanih obnovitvenih delih na Jezusovem grobu, ki so se po letu dni končali v marcu. Mašo je v baziliki vodil jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa. V baziliki so ves dan potekale maše za različne lokalne veroizpovedi, njihovi vodje pa so v velikonočni poslanici pozvali k pravičnosti, spravi in miru.

V Rusiji so se milijoni vernikov v noči na nedeljo udeležili pravoslavnega bogoslužja. Tradicionalnega bogoslužja, ki ga je v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika vodil vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, sta se udeležila tudi predsednik države Vladimir Putin in premier Dmitri Medvedjev. Putin se je ob tem zahvalil cerkvi in patriarhu za njeno delovanje v družbi, krepitev institucije družine in prizadevanja za medverski dialog. Kiril pa je vernike pozval, naj pomagajo vsem, ki so potrebni pomoči. "Pot Odrešenika je pot ljubezni," je dejal. Po vsej državi naj bi se letošnjih velikonočnih bogoslužij udeležilo več kot 4,3 milijona ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
01. 04. 2018 16.48
-1
Jezus je bil in bo za vekomaj, menjavali se pa bodo Trumpi, Putini, Janše in še kdo
Transformerji
18. 04. 2017 12.59
-1
Tudi Orban je imel svoj velikonočno govor - govoril je o migrantih druge vere, ki še kar naprej preplavljajo Evropo!
AIZ
17. 04. 2017 12.37
-2
Najbolj zločinski politični sistem je Rimokatoliška cerkev . Noben ideološki sistem ni povzročil toliko žrtev . Naj pridigajo o svojih napakah iz preteklosti in se bomo vsi kaj naučili .
Shisui
17. 04. 2017 16.35
-2
Pontia
21. 04. 2019 09.01
Tradicionalnega bogoslužja, ki ga je v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika vodil vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, sta se udeležila tudi predsednik države Vladimir Putin in premier Dmitri Medvedjev. ++++ Torej je Putin tudi zločinec ker preznuje veliko noč?
ni_mi_vse_eno
16. 04. 2017 21.37
+9
Res je več kot praznovanje z rožami, saj je praznovanje še z jajčki in zajčki. Imejmo se radi in si pomagajmo, v sodelovanju je naša prihodnost.
ONniON
16. 04. 2017 21.19
+0
če je kdo dandanes branik krščanstva in kulture, dediščine v evropi so to višegrajske države ostali propadajo v multikulturni družbi, dokaze lahko vidimo neprestano
soncek1098
16. 04. 2017 20.46
+2
V razmislek: Jezus Kristus ni imel osebnega imetja, a je imel notranjo luc. Institucija, cerkev, pa je materialno ena najbogatejsih institucij na svetu z poznano zgodovino, ki ni ravno svetla... . P.S. Na tej strani si lahko preberete, pogledate, kdo v resnici vodi svet in kaksna je pri tem vloga/pozicija belega papeza, glejte: in5d.com/who-really-runs-this-world/ KOT DODATEN DOKAZ TEGA pa si poglejte se VIDEO: Pope Francis kissing the hands of "Henry Kissinger and Rothschild " >>> New World Order Exposition <<<, tj. po/glejte nazoren VIDEO DOKAZ na: m.facebook.com/story.php?story_fbid=395915040801235&id=392439331148806&pnref=story
Salah al-Din
16. 04. 2017 20.03
+4
Štirje pravljičarji nam pripovedujejo štiri različice o Jezusovi smrti, kot da so sami popili vseh 700 litrov ustvarjenega vina. Jezusa po grški verziji pride prijet rimska kohorta, ki je štela najmanj 600 vojakov, saj so bili apostoli oboroženi, poleg je bila tudi razbesnela množica, ki še ni pozabila, da je Jezus v prepad poslal celo farmo prašičev, ukradel oslico in oslička, pridigal o meču in ne o miru, o ljubezni med moškimi ( v celi Bibliji so samo trije primeri ljubezni med moškim in žensko), zganjal vandalizem po šotorih, trdil, da je judovski kralj, za nameček pa je na piknik povabil 9500 lačnih moških, katerim je ponudil surovo ribo in suhi kruh. Dovolj razlogov, da je množica podivjala. Jezus pozabi na svoje učenje in duhovniku, ki ga udari ne nastavi drugo lice; pozabi tudi da je še kot Bog v Biblijo zapisal: » Naj vas ne bo sram, do krvi prebičati neposlušnega sužnja…(Sirah)«, zato ni nič kaj božanski njegov jok in stok, ko jih je dobil z bičem in ni šel ponosno v smrt kot npr. Sokrat, ki je dostojanstveno popil strup prepričan v svoje ideale. Na križu obljubi razbojniku, da bo še nocoj z njim pri Bogu in kar pozabi, da mora še prej za tri dni in tri noči v podzemlje. Če vprašate otroke v vrtcu koliko noči je v treh dneh vam bodo povedali da samo dve, ko pa si enkrat odrasel katolik temu ni več tako saj ne razmišljaš več s svojo glavo, ampak imaš zato duhovnika. Pravljičarji nam predstavijo, štiri različne verzije zadnjih Jezusovih besed, različne variante kdo je prvi obiskal grob, o tipih v belih angelskih uniformah, komu se je Jezus po vstajenju najprej prikazal, v kaj je bilo zavito njegovo truplo in še in še. Pravljičarji si privoščijo tudi grobe zgodovinske napake kot so: Če je bil Jezus rojen v času Kvirinija, je umrl leta 27 zato ga ni mogel obsodit Poncij Pilat, ki je bil leta 26 odpoklican v Rim , prav tako nista naenkrat službovala velika duhovnika Hana in Kajfa, (podobno kot ni naenkrat dveh papežev), dveh sončnih mrkov po tri ure ni moglo biti saj je v času pashe vedno polna luna. Višek pravljice so odprti grobovi iz katerih so vstali mrliči in se prosto sprehajali po Jeruzalemu in se pogovarjali s prebivalci. V 2000 letih se je zvrstilo 255 papežev, vendar si Jezus ni vzel časa, da bi katerega od teh obiskal in mu morda sporočil, da preklicuje obvezno pretepanje otrok.
jg57
16. 04. 2017 20.17
+6
močni so tvoji argumenti, sesul si krščanstvo z enim klikom. Zapisal se boš v zgodovino.
Vrhovni
16. 04. 2017 19.06
+11
Tega kar je Kristus udejanjal in govoril se že dolgo ne drži noben, še najmanj cerkveni dostojanstveniki, ki so že od 1 veka dalje ugrabili vero in jo po svoje razlagajo ljudem. Kristus ni želel graditi cerkva, svojim apostolom je naročil naj širijo vero med ljudmi, ne pa da zidajo cerkve in čakajo kako bodo owčice prihajale, da jih bodo ostrigli. Če si veren, delaš in živiš pošteno, ne rabiš nobene cerkve za svojo vero, k zdravniku greš takrat, ko si bolan. Upam si trditi, če bi se še enkrat J.K. prikazal na zemlji, bi ga še enkrat " križali " in postaja velika verjetnost, da bi to naredili " kristjani "
jg57
16. 04. 2017 20.19
Kristus je govoril o templju duha. Saj si to mislil, a ne?
pomlad14
16. 04. 2017 18.43
+12
Navzven samo razkošje in vsega, kar omami oči, navznoter pa namesto bele svetlobe, tema. To je moderna katoliška cerkev s papežem na čelu. Po drugi strani pa hlinijo skromnost, mir in spoštovanje. Ja pa ja de.
soncek1098
16. 04. 2017 19.20
+1
Na tej strani si lahko preberete, pogledate, kdo v resnici vodi svet in kaksna je pri tem vloga/pozicija belega papeza, glejte: in5d.com/who-really-runs-this-world/ KOT DODATEN DOKAZ TEGA pa si poglejte se VIDEO: Pope Francis kissing the hands of "Henry Kissinger and Rothschild " >>> New World Order Exposition <<<, tj. po/glejte nazoren VIDEO DOKAZ na: m.facebook.com/story.php?story_fbid=395915040801235&id=392439331148806&pnref=story
pomlad14
16. 04. 2017 18.40
+8
Če bi papež živel tako kot živi Bog, mu vsi ti obredi ne bi bili potrebni, tudi do denarja in razkošja mu ne bi bilo. Bog zna živeti v popolnosti, cerkev tudi, samo v nasprotnem pomenu popolnosti, denarne popolnosti.
schranz91
16. 04. 2017 19.04
+1
Obredi papezu niso potrebni, potrebni so za vernike in neverne
Mejduš
16. 04. 2017 20.06
-1
Kako lahko verujete boga če niste nikoli videli to ja zavajanje da lepo služijo,če bog neviden ga tudi ni ne obstaja,duša je neumrliva res je tako in to zato ke jo ni ne obstaja,če živali nimajo in so tudi živa bitja ki se podobno preživljajo kot ljudje,nimajo duše tudi ljudje ni mogoče da bi imeli dušo,to samo lepo služijo ki narot zavajajo.
pomlad14
16. 04. 2017 18.36
+2
"Življenje ni cvetoče polje", je nekdo že pel, papež, ki mu očitno ne gre slabo, se očitno z omenjeno izjavo ne strinja glede na rože, s katerimi je obdan.
kolbek460
16. 04. 2017 18.34
+2
Dejstvo je da vera vsakega zasužnji ,delo osvobaja ,
jg57
16. 04. 2017 20.27
-2
Da, delo osvobaja, so napisali verniki nemškega nacionalsocializma na na vhod v Aushwitz.Torej imaš delno prav, vara lahko zasužnjuje. Nisi pa še prišel do stopnje, da niso vse vere enake in da obstaja vera, ki osvobaja !
kolbek460
16. 04. 2017 18.33
+12
Ko ti sprevrženci govorijo iz zlate prižnice o skromnosti po končanem ufru se odpeljejo z blindirani mercedesi babice pa peš domov in vnukom govore kako je vse drago ,,pa želodec se ti obrača ,,,
soncek1098
16. 04. 2017 19.21
+1
Na tej strani si lahko preberete, pogledate, kdo v resnici vodi svet in kaksna je pri tem vloga/pozicija belega papeza, glejte: in5d.com/who-really-runs-this-world/ KOT DODATEN DOKAZ TEGA pa si poglejte se VIDEO: Pope Francis kissing the hands of "Henry Kissinger and Rothschild " >>> New World Order Exposition <<<, tj. po/glejte nazoren VIDEO DOKAZ na: m.facebook.com/story.php?story_fbid=395915040801235&id=392439331148806&pnref=story
kolbek460
16. 04. 2017 19.54
+4
Pravi papaž da so proti vojni ,,,Vatikan pa ima največ delnic v vojni industrji sprevrženost do konca ,,
beware1
16. 04. 2017 18.20
+8
Vsakdo v nekaj veruje in verjame. Jaz sem trdno preprican, da bomo zvecer pospravili zegnanane dobrote. Za sosedada imam muslimana, kateri nam vsako v. noc prinese burek in baklavo in poje znami sunko in klobase. Ni se vse tako crno, kakor bi nekateri hoteli storiti.BTW
pomlad14
16. 04. 2017 18.46
+3
Razlika je verjeti ali vedeti. Kdor verjame, ni dosegel še ničesar, ker mlati prazno slamo. Važno je vedeti. Lahko je verjeti, ko pa ne vemo, če je tisto v kar verjamemo, resnično. Slepa vera ne vodi nikamor.
tedoVV2HCmedo
16. 04. 2017 18.15
+6
Vsak praznik je samo za delati zabave in jesti veliko sladkega. Noben od mojih znancev in žlahte ni šel danes ali jutri k maši, bomo pa na skupinski fešti jedli potico in še kaj drugega. Ne bomo se branili niti kakšnega muslimanskega praznika (to bo kmalu), če bo to dela prost dan.
kolbek460
16. 04. 2017 18.27
+2
dr.dare
16. 04. 2017 18.09
+6
a so že vrnili kar so nam dolžni? lahko tudi v zlatu ni treba prodajat...
mihaga28
16. 04. 2017 17.33
-1
Cerkev JEZUS .... in 2000 LET STARA, PRAVLJICA, Desjtvo: pedofilija upam, da ste se nekateri Pogledal dok. Odd, Mea culpa mea culpa na Rtvslo ki je bila na sporedu in oddajo Vatikanski zakladi , ki je bila tudi na sporedu tvslo 28.12.16. V teh oodajah izveš vse tako da bi lahko ljudje stopil korak naprej in rekli temu STOP . POJASNILO VSEM: Nastanek vere tiči zgolj v isto spolni usmerjenosti župnikov. Poznam nekoga ,ki se je malo drugače vedel kot ostali , kamor smo šli je gledal za mladimi fanti nikoli za dekleti star je 17 let no enkrat je imel pactoliko jajc da je rekel bo šel za župnika minilo je 5 let ko sem ga srečal in nisem vedel da je res župnik sem ga vprašal kdsj bo fešta in poroka in katero žensko ima me začudeno pogleda in reče nobene da jo ne bo imel da je župnik in povrhu se mu je zareklo da mu ni nobena všeč , vprašam ka to misliš tako ker so mi fantje všeč.Vse mi je jasno postal. TOLIKO O CERKVENI FAMI IN VERI TOREJ JE TO GEJ USTANOVA.
FesterAdams
16. 04. 2017 17.28
+4
Tudi rože so živa bitja. Zakaj je nad njimi treba izvajati take pokole...?
KrofKrof
16. 04. 2017 17.37
+6
Pa koliko živali je moralo iti na oni svet zaradi velike noči, čeprav pravi ena božja zapoved "Ne ubijaj". Dvoličneži!
tedoVV2HCmedo
16. 04. 2017 18.18
+2
Biblija, besedila pri maši in drugih cerkvenih zadevah so samo pravljice. V praksi pa Vatikan od vedno spodbuja nasilje.
FesterAdams
16. 04. 2017 18.29
+2
KrofKrof, oni svet za te živali so naše nenasitne riti...
Skunk Works
16. 04. 2017 17.27
+5
Da ne govorimo, da niti ne vemo ali bodo kot Slovenci čez pet ali deset let sploh še lahko enakopravno živeli na teh prostorih, ko se bo islamizacija na polno razmahnila....
Skunk Works
16. 04. 2017 17.21
+4
Neža brez skrbi, pametni v ta svet poln konfliktov in rastočih problemov v ta svet ne produciramo novih revežev....ravno za to, ker se polno zavedamo v kakšen svet jih pošiljamo...Kakšen smisel pa ima ta totalna prenaseljenost, ob hkratnemu zmanjkovanju resursev, plodne zemlje, ter usodnim klimatskim spremembam,.....Če pa že, bi raje kakšnega reveža iz slumov posvojili, tam jih je na milione v bedi...