Tujina

Papež Frančišek v Turčiji krepi vezi med verami

Ankara, 28. 11. 2014 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Papež Frančišek se je srečal s turškim predsednikom Erdoganom. Sveti oče je v nagovoru pred množico obsodil vse vrste ekstremizma. Turške oblasti je pozval, naj pomagajo beguncem iz Sirije in Iraka, svet pa, naj Turčiji pomaga pri tej nalogi.

Frančiškovo šesto potovanje v tujino se odvija v Turčiji, kjer krepi vezi z islamom in pravoslavjem.
Frančiškovo šesto potovanje v tujino se odvija v Turčiji, kjer krepi vezi z islamom in pravoslavjem. FOTO: Reuters
Frančišek bo prvi tuji državnik, ki ga bo Erdogan gostil v svoji novi luksuzni palači, ki je za mnoge sporna.

Papež Frančišek se je danes srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyjipom Erdoganom, tako pa je začel uradni obisk Turčije. V govoru v Ankari je obsodil vse vrste ekstremizma, turške oblasti pa je pozval, naj pomagajo beguncem iz Sirije in Iraka, svet pa, naj Turčiji pomaga pri tej nalogi.

To je Frančiškovo šesto potovanje v tujino, osredotočen pa je na krepitev vezi s pravoslavno cerkvijo, ki je s katoliško v razkolu od leta 1054. Papež se bo v nedeljo, zadnji dan obiska, v patriarhalni cerkvi sv. Jurija v Carigradu pridružil praznovanju goda sv. Andreja, zavetnika pravoslavnega sveta.

Erdogan in papež Frančišek.
Erdogan in papež Frančišek. FOTO: Reuters
Nismo različne religije. Smo bratje, ki smo se razšli, vsak prepričan, da sledi poti, ki jo je začrtal Gospod. Papež Frančišek

Frančišek in carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. bosta v nedeljo podpisala tudi skupno izjavo, to pa bo že njuno drugo srečanje letos, potem ko sta bila maja skupaj v Jeruzalemu.

V Carigrad bo Frančišek dopotoval v soboto, ko bo obiskal Hagio Sofijo, nekdaj največjo krščansko cerkev, ki so jo po otomanskem zavzetju Konstantinopla leta 1453 spremenili v mošejo, od leta 1935 pa je muzej. Obiskal bo tudi Modro mošejo, kar v Vatikanu označujejo kot pomembno gesto za medverski dialog, ter daroval mašo v katoliški katedrali svetega Duha.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S600
28. 11. 2014 19.50
+1
frančišek zrihti pri vas vero ne pa mučit in zlorabjat
bAng bAng dAdy
29. 11. 2014 11.17
+3
frančišek pridno dela na zdruzitvi vseh religij, 1svet, 1vlada, 1glas, 1vera,1banka... pridno pripravlja prestol za antikrista