Tujina

Papež Frančišek spet preseneča in se odmika od dosedanjega stališča Cerkve: 'Ločitev je včasih neizogibna'

Vatikan, 24. 06. 2015 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek pravi, da je lahko razveza zakonske zveze v nekaterih primerih neizogibna, včasih celo moralno nujna, ko gre na primer za zaščito šibkejšega partnerja ali otrok pred še večjimi ranami, ki jih povzročajo zastraševanje in nasilje, ponižanje in izkoriščanje.

Papež Frančišek med tedensko splošno avdienco v Vatikanu.
Papež Frančišek med tedensko splošno avdienco v Vatikanu. FOTO: AP

Papež Frančišek je spet presenetil s svojo izjavo in nekoliko "samosvojim" pogledom na zakonsko zvezo in razvezo. Tako je danes med tedensko splošno avdienco dejal, da je lahko razveza zakonske zveze v nekaterih primerih neizogibna, včasih celo moralno nujna. Frančišek je s tem ubral drugačen ton Katoliške cerkve kot doslej glede težavnih zakonov.

"Obstajajo primeri, ko je ločitev neizogibna. Včasih celo moralno nujna, ko gre za zaščito šibkejšega partnerja ali otrok pred še večjimi ranami, ki jih povzročajo zastraševanje in nasilje, ponižanje in izkoriščanje," je dejal papež. Dodal je, da obstajajo številne družine, ki so se znašle v nezavidljivih razmerah, osrednje vprašanje pa bi moralo biti, kako jim najbolje pomagati in kako jih spremljati, da otroci ne bi postali "talci mame ali očeta".

Za Katoliško cerkev preklic zakramenta zakonske zveze ni mogoč, razen v izjemnih primerih, ki jih odobri papež.

"Družina ni avtomatično svetel svet: pogosto se dogajajo rane in ponižanje. Številni otroci trpijo zaradi prepirov med starši. Medsebojna zloba pogosto bremeni celotno družino," je še dejal sveti oče.

Papež je današnje besede glede razveze zakonske zveze dejal po objavi pripravljalnega dokumenta o družinski sinodi, ki bo jeseni v Vatikanu. Na sinodi, ki bo od 4. do 25. oktobra, naj bi škofje iz vsega sveta razpravljali o odnosu do vernikov, ki naj ne bi živeli v skladu z moralnimi postulati Katoliške cerkve. Pri tem gre za znova poročene ločence, neporočene pare in istospolne pare.

Papež pravi, da obstajajo številne družine, ki so se znašle v nezavidljivih razmerah, osrednje vprašanje pa bi po njegovem mnenju moralo biti, kako jim najbolje pomagati in kako jih spremljati, da otroci ne bi postali "talci mame ali očeta".
Papež pravi, da obstajajo številne družine, ki so se znašle v nezavidljivih razmerah, osrednje vprašanje pa bi po njegovem mnenju moralo biti, kako jim najbolje pomagati in kako jih spremljati, da otroci ne bi postali "talci mame ali očeta". FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brija?
25. 06. 2015 10.50
+0
To je pa en papež k mu lahka rečem kapo dol vska čast, Jee preprost in s tem dela sive lase tak varnostnkom k ga čuvajo kot ostalim kardinalom k so še iz 18 stoletja vsaj njihov pogled na svet
Ov3r9000
25. 06. 2015 16.31
-4
Še vedno je v večini aspektov daleč od nekega progresivca. Mogoče je za večinsko nekaj 100 let filozofsko zaostalo klergijo napreden, nekih velikih sprememb pa z njegovim prihodom pri RKC ni, skratka "buisness as usual".
Bruhalnica24
24. 06. 2015 18.44
-1
Samo čakamo lahko na dan, da začne deliti milijarde in zlato lačnim...
Bruhalnica24
24. 06. 2015 18.45
-1
Prodajat gozdove, nepremičnine, delnice....
Bruhalnica24
24. 06. 2015 19.07
-2
Ha ha kar minuse dobiš, če resnico širiš... Amen..
luckyss..
24. 06. 2015 20.15
+1
Ne sekiraj se, smo pač ovce..pa ne samo verske - tudi politične vseh barv..