Tujina

Papež Frančišek na azijski turneji: Navzočnost boga se imenuje tudi Rohinga

Daka, 01. 12. 2017 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek se je v Bangladešu srečal z manjšo skupino beguncev iz vrst Rohinye. Prvič na azijski turneji je manjšino poimenoval z njihovim imenom. Pred tem je bil že deležen kritik, ker tega ni storil.

Papež Frančišek se je danes v Bangladešu srečal z manjšo skupino beguncev iz vrst manjšine Rohinga. Srečanje, na katerem je papež prvič na azijski turneji manjšino tudi poimenoval z njenim imenom, se je odvilo po medverski molitvi, na kateri je bilo tudi 18 Rohingov.

Več sto tisoč pripadnikov v Mjanmaru preganjane manjšine se je od avgusta zateklo v Bangladeš. Manjša skupina se je danes ob papeževem obisku udeležila medverskega molitvenega srečanja, na katerem so bili voditelji tako muslimanske, hindujske, budistične kot drugih verskih manjšin.

Frančišek je po koncu prisluhnil zgodbam Rohingov, med katerimi so bili moški, ženske in otroci, in se z njimi rokoval. Vsi so na srečanje s Frančiškom v Daki pripotovali iz begunskega taborišča Balukhali na jugu države.

Po čustvenem srečanju je papež v javnem nagovoru tudi prvič od začetka svoje poti po Aziji uporabil besedo Rohinga. "Navzočnost Boga se danes imenuje tudi Rohinga," je dejal. Poleg tega jim je obljubil pomoč. "Še naprej vam bomo pomagali, da bo priznana vaša pravica. Ne bomo zaprli svojih src, ne bomo gledali stran," je dejal.

Papež Frančišek je manjšino Rohingya prvič na azijski turneji imenoval z njihovim imenom.
Papež Frančišek je manjšino Rohingya prvič na azijski turneji imenoval z njihovim imenom. FOTO: AP

Papež deležen kritik

Papež, ki je obisk v Aziji v nedeljo začel v Mjanmaru, je bil deležen kritik, ker v tej državi ni nikoli uporabil besede Rohinga.

Mjanmar sicer muslimansko manjšino preganja že več desetletij. Več kot 600.000 njenih pripadnikov je zbežalo v sosednji Bangladeš, odkar sta se vojske in policije zaradi napada muslimanskih upornikov na varnostne sile avgusta nasilno spravili nad civilno prebivalstvo.

Frančišek je bil sploh prvi papež na obisku v večinsko budističnem Mjanmaru. Mjanmarski cerkveni predstavniki naj bi mu odsvetovali poimenovanje manjšine z imenom Rohinga, saj Mjanmar pripadnike te manjšine obravnava kot nezakonite priseljence in zanje uporablja izraz Bengalci ter s tem namiguje, da izvirajo iz Bangladeša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 12. 2017 12.01
Muslimani delajo že desetletja teroristične napade po celem svetu, medtem ko budisti veljajo za miroljubne. Sedaj pa slišimo, da miroljubni budisti preganjajo teroristične muslimane? Ali se budisti bojijo, če sprejmejo muslimane, jih bodo ti streljali, ker ne bodo priznali Mohameda kot zadnjega preroka.
hle
02. 12. 2017 11.05
+2
Preganjanja in pobijanja kristjanov po bližnjem vzhodu se mu pa ni zdelo vredno obsodbe
ni_mi_vse_eno
02. 12. 2017 12.02
Izy_99_03
01. 12. 2017 17.49
Zdravnika potrebujejo le bolni. Sedita počasi v čakalnico...
kek?e
01. 12. 2017 16.56
+0
Bog ne obstaja in nehite že enkrat širit te pravljice za lahko noč...
CucurbitaPepo
01. 12. 2017 16.26
-1
Verski blazneš