Tujina

Papež Frančišek: EU brez solidarnosti tvega smrt

Vatikan, 24. 03. 2017 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Papež Frančišek je v Vatikanu evropske voditelje posvaril, da 60-letna EU brez solidarnosti tvega smrt. EU mora oživeti vero v začeto pot in ideale očetov evropskega projekta, med katerimi je v prvi vrsti solidarnost, ter spet najti upanje, za kar pa je ključno postaviti v ospredje človeka in njegovo dostojanstvo, je izpostavil. Avdience pri papežu se je udeležil tudi premier Miro Cerar.

Papež Frančišek opozarja voditelje EU, da unija brez solidarnosti tvega smrt.
Papež Frančišek opozarja voditelje EU, da unija brez solidarnosti tvega smrt. FOTO: AP

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel evropske voditelje 27 članic unije in osrednjih institucij, ki ta konec tedna v Rimu obeležujejo 60-letno obletnico podpisa pravnega temelja unije, rimske pogodbe. Avdience pri papežu se je udeležil tudi premier Miro Cerar s partnerico Mojco Stropnik.

EU brez solidarnosti tvega smrt, je posvaril papež in izpostavil, da mora EU oživeti vero v začeto pot in ideale očetov evropskega projekta, med katerimi je v prvi vrsti solidarnost, ter spet najti upanje, za kar pa je ključno postaviti v ospredje človeka in njegovo dostojanstvo.

"Ne bomo imeli miru in demokracije ter pravne in socialne države, če ne bomo izhajali iz človeka kot vrednote, iz njegovega dostojanstva," je povedal premier Miro Cerar.

Vsako telo, ki izgubi smer poti in pogled naprej, na koncu tvega smrt, je papež ponazoril tveganje, s katerim se sooča unija, če ne bo znova našla vere v začetne ideale očetov evropskega projekta, med katerimi je v prvi vrsti izpostavil solidarnost. Solidarnost je najučinkovitejši protistrup za populizem, je poudaril.

Pozval je tudi k "novemu evropskemu humanizmu". Evropa lahko namreč po njegovih besedah najde upanje le, če postavi človeka in njegovo dostojanstvo v ospredje ter vlaga v razvoj, delovna mesta in dostojne življenjske razmere za vse. EU ne sme biti le skup pravil, je izpostavil.

Poleg papeža sta imela v Vatikanu slavnostna nagovora tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in italijanski premier Paolo Gentiloni, ki sta izpostavila pomen enotnosti in evropskih vrednot, zlasti evropskega socialnega modela.

"Potrebujemo nove ideje in rešitve za odziv na nove izzive," je poudaril Gentiloni in izpostavil, da je izrazita značilnost Evrope njen socialni model, ki ga je treba utrditi v imenu idealov miru, pravičnosti in razvoja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

60-letnica zaradi brexita z grenkim priokusom  

Evropski voditelji bodo v soboto ob 60. rojstnem dnevu unije v italijanski prestolnici sprejeli rimsko izjavo, v kateri bodo ob grenkem priokusu pričakovane ločitve od Velike Britanije izpostavili dosedanje dosežke, potrdili enotnost, skupne interese in vrednote ter opredelili izzive in prednostne naloge v prihodnjih desetih letih.

Ambicije so v strahu pred vzponom evroskeptikov na volitvah v Franciji, Nemčiji in Italiji skromne - posredovati sporočilo enotnosti. A tudi to ambicijo sta z raznimi zahtevami in grožnjami postavili pod vprašaj Poljska in Grčija, ki pa sta zdaj po neuradnih informacijah rimsko izjavo pripravljeni podpreti.

Rimska izjava se začne z besedami ponosa ob dosežkih edinstvene unije, ki je vstala iz pepela prve in druge svetovne vojne. Njen duh pa po navedbah evropskih virov najbolje ponazarjajo sklepne besede, ki so ostale nespremenjene od prvega do zadnjega osnutka: "Združili smo se, da bi nam bilo bolje. Evropa je naša skupna prihodnost."

Spremenile pa so se besede, ki se nanašajo na še eno ključno sporočilo izjave - enotnost. Medtem ko je bilo v prvih osnutkih predvideno, da bi v izjavi pisalo, da je "enotnost nujnost, ne možnost", pa naj bi voditelji na koncu zapisali, da je "enotnost tako nujnost kot naša svobodna izbira".

V izjavi bodo voditelji predvidoma izpostavili pomen miru, svobode, demokracije, človekovih pravic in vladavine prava na stari celini v minulih 60 letih, na zahtevo Grčije pa tudi, da unija ni le velika gospodarska sila, temveč se ponaša tudi z neprimerljivo ravnijo socialne zaščite.

Miro Cerar in partnerica Mojca Stropnik v Vatikanu
Miro Cerar in partnerica Mojca Stropnik v Vatikanu FOTO: AP

Evropa se sooča z izzivi brez primere

Sedemindvajseterica naj bi v rimski izjavi, v kateri ločitev od Velike Britanije predvidoma ne bo izrecno omenjena, izpostavila tudi, da se sooča z izzivi brez primere, med katerimi so regionalni konflikti, terorizem, migracijski pritiski, protekcionizem ter socialne in gospodarske neenakosti.

Eno osrednjih vprašanj pri pripravi izjave je bila opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti, s katerim želijo zahodne članice zagotoviti prožnejšo in učinkovitejšo unijo ter s tem njen obstoj, v vzhodnih pa vzbuja strah pred drugorazredno obravnavo in izključenostjo.

Pričakuje se zapis, da bodo članice tako kot v preteklosti "delovale skupaj, različno hitro in intenzivno, ko bo to potrebno, ob premikanju v isti smeri". Ob tem naj bi zatrdile, da bodo vrata vselej odprta tistim, ki se bodo želele pridružiti pozneje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
27. 03. 2017 16.27
+2
evropa ravno s tako lažno SOLIDARNOSTJO, ko jo zdaj fura skupaj z bergogliom in pod katero se skrivajo odkriti invadorski načrti islama, ne le tvega smrt, ampak jo bo zagotovo doživela.
Elias47
28. 03. 2017 11.03
Svaka ti čast, da si prišel tudi ti do te ugotovitve... še vas je nekaj, ki še znate uporabljati svoje možgane... bravo!! Upam da se tudi vsi vi, ki to veste, ustrezno pripravljate na to!!! Srečno!! Se vidimo v protiteror-islamskeosvobodilnem boju! Nikar ne hodite na fronto, ampak jih najprej spustimo noter, da si naredijo sedež v Franciji, nato se povežemo z Rusijo in Kitajsko, obkolimo celo Evropo, nato pa jih zradiramo iz obličja vesolja!! Pa ne pozabiti na vse veleizdajlce, ki sedaj podpirajo to invazijo!!
maneno48
25. 03. 2017 19.41
+3
jst mislm, da bi moral papež vse bogastvo Vatikana vložit v razvoj in humanitarne namene, ker denar in zlato nikomur ne koristita, če sedijo na njem in govorijo o solidarnosti in nesebičnosti, torej naj da bogastvo za razvoj res ubogih, da bodo ostali na svojih domovih in si uredili človeka vredno življenje, ampak to naj naredi TAKOJ, če misli resno kar govori.
samuray1
25. 03. 2017 17.01
+1
Torej je že MORTO!
ferencz 1
25. 03. 2017 11.03
+1
EU soilidarnosti v evropi že dolgo ni! to je samo talanje denarja svojim političnim prijateljem in elitam! Naj se EU čim prej razpade, kajti kot taka ne služi evropejcem!
maneno48
25. 03. 2017 19.51
+1
kako ni solidarnosti v EU, kar poglej Slovenija financira Grčijo, "begunce" . . . , doma pa minimalci in penzije da ne morš žvet in ne umret, pa reci da članice EU niso sollidarne
Elias47
25. 03. 2017 10.32
+1
ljudje se ne zaveda, da je sedanji papež - "Petrus Romanus" eden izmed tistih, poleg Merklove, Obame, Hillary Clinton, Đžankerja, Sorosa, Shultza, Hollanda in drugih podobnih genocidnih psihopatov, ki hočejo uničiti krščanstvo in izvesti genocid vsega krščanskega - Evropskega in ameriškega prebivalstva... s cilje uvedbe "Ene Svetovne Religije - "Retardirane Luciferjaske 666 Doktrine" in uvedbe obvezne vgradnje mikročipov... V ta namen jih služijo migracije; in to je edini razlog, da jih vsi ti "pri koritu" tako podpirajo... predvsem Merklova in papež Franćišek - "Petrus Romanus"!!! Če to veš, potem ti je lahko čisto jasno, zakaj papež, nacist Đžorž Soros in vsi ti politiki tako podpirajo te migracije... V bistvu nam vsi ti iz vrst "cerkevene ali "državne elite"", ki podpirajo te migracije, sami povedo, da sodelujejo pri tem genocidnem projektu!
Elias47
25. 03. 2017 10.23
-1
...Evropa s solidarnostjo pa ne tvega smrti, ampak ji je le-ta zagarantirana!
puspan
25. 03. 2017 16.33
+0
To pa zagotovo zaradi takšnih, kot si ti. Močno upam, da ste v manjšini.
Elias47
28. 03. 2017 11.05
solidarost v času invazije = je samomor!! puspan, ti pa vtakni svojo glavo nazaj v svojo rit, da še naprej ne boš vedel, kaj se v resnici dogaja!
Elias47
28. 03. 2017 11.06
solidarnost do invadorjev = totalni samomor...
Ate_ist
25. 03. 2017 10.08
+1
leta po drugi vojni so nam prinesla konformizem, ki bo naša poguba. svet se spreminja hitreje kot kdaj koli prej. namišljene človekove pravice in strpnost, ki so nam bile vceplene v povojnem času nam grozijo z prebujajočim se islamizmom. evropa, priznali ali ne, postaja islamski kalifat. čedalje več in večja postajajo območja, ki jih oblasti v evropi ne nadzorujejo. kjer se strogo sledi islamskim normam in pravu. po propadu rimskega carstva smo žive priče propadu evrope zasnovane na katolicizmu.ali je to dobro ali slabo bodo ocenjevale prihajajoče generacije. migranti ki prihajajo so agresivni. borijo se za svoj prostor pod soncem. prihajajo z območji, kjer so življenjski pogoji surovi. prihajajo h nam, ki za svoje težave kličemo policijo, ker so nas tako naučili, da svojih težav ne smemo reševati sami. to je kot da bi v bazen poln mladic spustili ščuke. elitam je malo mar za evropo, kjer so naravne surovine praktično izčrpane. raja pa je samo potrošna dobrina. podoben načrt imajo tudi za rusijo. drastično zmanšanje populacije potem pa naselitev hladnih območji z temnokožo populacijo, ki ni prilagojena za tako surove pogoje bivanja, da bo za kratko življenjsko dobo pridobivala željene surovine. trump bi moral zakuhati državljansko vojno, in na izpraznjene prostore bi naselili emigrante iz evrope bežeče pred kalifatom
trumpet2018
25. 03. 2017 09.27
-3
od kdaj pa papeži delajo politične analize? in pridigajo o političnih vprašanjih. mogoče bo še kaj lepega naložil o religiji miru. obup.kakšna soliodarnost? a mogoče naj bomo solidarni z islamskim terorizmom ali kaj. Dobro so ga globalisti natrenirali in globinsko oprali, ni kaj
puspan
25. 03. 2017 16.35
+0
Njapo
25. 03. 2017 09.24
-2
Zdaj so dobili navodila,kako nas končno oskubit do gat..........
puspan
25. 03. 2017 16.36
+0
Kako to misliš? Ti jih še nikoli nisi imel.
darlok
25. 03. 2017 09.10
+1
Se strinjam, da je EU na poti v smrt, če ne bo bolj solidarna do človeka. Bolj solidarna mora biti do EVROPSKEGA človeka in ne do raznih oportunistov, ki hodijo v EU, da bi bolje živeli in ne bežijo pred ničemer. Evropski človek je tisti, ki potrebuje danes pomoč. Razni "begunci" imajo svoje sosede, ki jim lahko dajo boljšo prihodnost (Savdska Arabija, Katar...).
ParaVomo
25. 03. 2017 08.30
-1
V prvi vrsti rabimo močno obrambo, zaprtje zunanjih mej, revizija priseljevanja, tudi v Sloveniji! Koliko teh ki ne poznajo judovsko krščanskih vrednot smo sprejeli , kaj ni ljubezen do svojega naroda prva:)?! Krščansko je ljubiti vse narode, a svojega prvo:)!
askralj
25. 03. 2017 08.15
+0
A je Cerar z spremljevalko k papežu letel tudi z falconom? Sicer spremljevalke sploh nihče ne pozna mi pa veš čas o melaniji svoje prve dame sploh ne poznamo nekam čudno se to poroča pri nas...
dr.dare
25. 03. 2017 08.03
+0
hahahahh kok 10 ton je potem papež zlata prodal in revnim dal? hahahahahah
FCL
25. 03. 2017 06.57
+7
EU Z solidarnostjo tvega propad...če uvažaš tretji svet postaneš tretji svet...komu ni to jasno????
komarec
24. 03. 2017 22.16
+22
No Francelj najprej cerkev nauči solidarnosti, poštenosti, skromnosti potem drži pridigo drugim.
DonDonDan
24. 03. 2017 22.10
+16
Tale papko je izjavu kar nekaj svetovnih neumnosti !!!! Nej gre rajš domu, od koder je pršu !!!!
hotchilipoper
24. 03. 2017 22.04
+24
"Ne bomo imeli miru in demokracije ter pravne in socialne države, če ne bomo izhajali iz človeka kot vrednote, iz njegovega dostojanstva," je povedal premier Miro Cerar.No Miro začni izpolnjevati te tvoje izjave,ker človek v zloveniji je samo še številka
rokinja
24. 03. 2017 22.49
+8
No, če bi se tega Cerar drzal v Sloveniji, potem bi bili vsi srečni, ker bi imeli dovolj za dostojno zivljenje, to pa, kakor kaze verjetno mnogi v tej drzavi ne bomo nikoli dočakali
trumpet2018
24. 03. 2017 22.03
+16
Globalisti so spet aktivirali svojega zvestega hlapca, samo problem je, ker je globalizem v razsulu. Zato hočejo zrušiti Trumpa, ga odstaviti ,v skrajnem primeru tudi nanj izvesti atentat. K državnemu udaru poziva Michael Moore, že samo zaradi tega bi ga morali aretirati. Demokrati vse po vrsti obtožujejo da so ruski vohuni in izgubljajo pamet, vendar Trump se ne da, izdajalskega papeža ne bo nikoli povabil v belo hišo, kaj šele da bi se rokoval z njim. cerar je seveda druga pesem, on bi se rokoval tudi s Kim jong unom, če bi le imel od tega korist
hotchilipoper
24. 03. 2017 22.02
+6
A zdaj pritiskajo tudi na papeža?
BigBoss
24. 03. 2017 21.58
+15
Papaež Frančisšek naj se spoka nazaj v atgentino in naj bo tam pamten