Tujina

Papež bliže svetništvu?

Rim, 27. 03. 2007 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Janez Pavel II. naj bi čudežno ozdravil nuno, ki je bolehala za Parkinsovo boleznijo.

Papežu Janezu Pavlu II. pripisujejo vrsto čudežnih ozdravitev
Papežu Janezu Pavlu II. pripisujejo vrsto čudežnih ozdravitev FOTO: Reuters

Pokojni papež Janez Pavel II. je korak bliže svetništvu, potem ko so zaključili prvo stopnjo postopka beatifikacije, so sporočili z rimske škofije. Dosje z dokazom o njegovem čudežnem posredovanju, ki je privedel do ozdravitve neke francoske nune, ki je bolehala za Parkinsovo boleznijo, bodo prihodnji ponedeljek, ob drugi obletnici smrti papeža Janeza Pavla II., izročili vatikanski kongregaciji za zadeve svetnikov.

Papež Janez Pavel II., Poljak Karol Woytyla, je bil prvi Slovan na tem položaju, rimskokatoliško cerkev pa je vodil od oktobra 1978 do smrti aprila 2005.

Če bo omenjena kongregacija potrdila ta čudež, bodo lahko začeli postopek beatifikacije bivšega papeža. Monsignor Slawomir Oder, ki vodi ta proces, je dejal, da je imela rimska škofija na izbiro več deset poročil o čudežih ozdravljenjih, ki so jih po smrti pripisovali pokojnemu priljubljenemu papežu, od teh pa jih je kakih 20 zaslužilo resno obravnavo.

Monsignor Mauro Parmeggiani, tajnik rimske škofije, pa je dejal, da ni slučaj, da so se osredotočili na primer francoske nune, ki je imela isto bolezen kot pokojni papež. Neimenovana nuna se bo po njegovih besedah v ponedeljek udeležila slovesnosti v baziliki Svetega Janeza v Lateranu skupaj s kakimi tisoč nunami iz njene škofije, ko bodo dosje izročili omenjeni vatikanski kongregaciji. Tam bo tudi poljski predsednik Lech Kaczynski.

Takoj svetnik!

Takoj naj postane svetnik, so pozivali ob smrti priljubljenega papeža
Takoj naj postane svetnik, so pozivali ob smrti priljubljenega papeža FOTO: Reuters

Takoj po smrti priljubljenega papeža 2. aprila 2005 so se že začeli vrstiti pozivi, naj ga takoj razglasijo za svetnika. Sedanji papež Benedikt XVI. se je nato mesec dni po smrti svojega predhodnika odločil, da se pri kanonizaciji Janeza Pavla II. običajna petletna čakalna doba ne bo upoštevala, temveč se bo postopek začel takoj. Manj kot tri mesece po smrti papeža Janeza Pavla II. je tako Vatikan začel postopek beatifikacije.

Teologi v postopku beatifikacije zbirajo gradivo, nato pa bodo oblikovali končno poročilo za papeža Benedikta XVI., ki mora nato odločiti, ali je bivši papež živel "junaško". Če bo Vatikan potrdil najmanj en posthumni čudež - na primer čudežno ozdravljenje, ki ga medicina ne more pojasniti - bo nato razglašen za blaženega, za razglasitev za svetnika pa mora potrditi najmanj dva čudeža.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soul@hitri.com
28. 03. 2007 11.29
.... and pigs fly