Tujina

Papež blagoslovil množico

Vatikan/Betlehem, 24. 12. 2006 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Benedikt XVI. je z okna svojega urada blagoslovil množico in prižgal svečko, ki simbolizira željo po miru.

Papež je prižgal svečko, ki simbolizira željo po miru na svetu
Papež je prižgal svečko, ki simbolizira željo po miru na svetu FOTO: Reuters

Na Trgu Sv. Petra so le nekaj ur pred polnočnico odkrili jaslice, zatem pa je papež Benedikt XVI. z okna svojega urada blagoslovil množico, ki se je ob svetem večeru zbrala na trgu. Papež je ob tem tudi prižgal svečko, ki simbolizira željo po miru na svetu.

Tradicijo jaslic na Trgu sv. Petra je uvedel papež Janez Pavel II. leta 1982. Njegov naslednik Benedikt XVI. je poudaril, da so jasli "pomemben del" duhovnosti in kulture.

Polnočnico - svojo drugo, odkar je postal papež - bo papež daroval v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Polnočnica bo višek božičnega praznovanja v Rimu, prisostvovalo pa naj bi ji več tisoč vernikov in turistov.

Papež je na nedeljski molitvi pozval k prizadevanjem za mir in pravičnost
Papež je na nedeljski molitvi pozval k prizadevanjem za mir in pravičnost FOTO: Reuters

Med dopoldansko nedeljsko molitvijo je papež pred več tisoč verniki in turisti na Trgu sv. Petra v Vatikanu pred božičem pozval k okrepljenim prizadevanjem za mir in pravičnost na svetu. Ljudje bi si morali prizadevati za "premostitev predsodkov, porušiti ovire in odstraniti razhajanja, ki delijo - ali še huje - posameznike in ljudstva postavljajo drug nasproti drugemu, da bi skupaj zgradili svet pravičnosti in miru," je dejal Benedikt XVI.

"Jezus je prišel za vsakega od nas in iz nas naredil brate, zato bi si morali ljudje prizadevati za mir in pravičnost. Bratje in sestre, s takimi občutki preživimo zadnje ure, ki nas ločijo od božiča, ob duhovnih pripravah na pozdrav Jezusa," je še povedal papež. Ob tem je izpostavil pomen "življenja vsakega človeškega bitja". "Jezusovo rojstvo nam pomaga, da se zavemo, kakšna je vrednost človeškega življenja, vsakega človeškega življenja, od prvega trenutka do naravne smrti," je še poudaril.

Procesija v Betlehemu

V Betlehemu, ki je po svetem pismu rojstni kraj Jezusa Kristusa, so se več dni pripravljali na praznovanje božiča, ki bo vrh doseglo s polnočnico v baziliki Jezusovega rojstva.

Cerkev Kristusovega rojstva v Betlehemu
Cerkev Kristusovega rojstva v Betlehemu FOTO: Reuters

Slovesnosti ob spominu na Jezusovo rojstvo so se začele s tradicionalno procesijo iz Jeruzalema v Betlehem, kjer so na trgu postavili jaslice.

Osrednje ulice Betlehema so praznično okrašene, na njih pa skorajda ni turistov, ampak predvsem izraelski Arabci krščanske veroizpovedi. Pred začetkom palestinske vstaje oziroma intifade je v božičnem času v to mesto na Zahodnem bregu priromalo tudi do 100.000 ljudi, od leta 2000 naprej pa zaradi izraelske cestne blokade in tako imenovanega varnostnega zidu, ki naj bi Izrael varoval pred terorističnimi napadi, Betlehem tudi ob božiču ostaja prazen.

Palestinska dečka gledata božično procesijo
Palestinska dečka gledata božično procesijo FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
25. 12. 2006 13.15
Bog dopušča svobodno voljo vsakemu človeku. Tisti, ki to razumemo imamo nebesa že na tem svetu. Tisti, ki ne razumete imate pekel.
goso
25. 12. 2006 11.31
Cerkve ni, je samo Vatikan, država kot politična tvorba, s podružnicami, po vojaškem konceptu. To je dejstvo. Duhovnost človeka je povsem drugje in ne potrebuje Vatikana. Poleg tega spoštujmo duhovnosti po vsem svetu in ne vsiljujmo krščanstva. Preveč krvi je že bilo prelite zaradi tega.
Neron
24. 12. 2006 21.14
victoriosus, zakaj je potem Bog dopustil, da so in še delajo same svinjarije? Očitno si ti tisti ki je omejen, in ne razume!
victoriosus
24. 12. 2006 18.34
Cerkev je človeška, ampak od Boga dana. Ko boš ta stavek dejansko zastopil, se bova naprej pogovarjala.
it.sucks2@yahoo.com
24. 12. 2006 14.50
"Papež Benedikt XVI. je med nedeljsko molitvijo pred več tisoč verniki in turisti na Trgu sv. Petra v Vatikanu pred božičem pozval k okrepljenim prizadevanjem za mir in pravičnost na svetu. Ljudje bi si morali prizadevati za "premostitev predsodkov, porušiti ovire in odstraniti razhajanja, ki delijo - ali še huje - posameznike in ljudstva postavljajo drug nasproti drugemu, da bi skupaj zgradili svet pravičnosti in miru," je dejal Benedikt XVI." hehe za tiste, ki so videli Sex crimes and the Vatican se rojalo po tleh od smešnih izjav samega benedikta ....