Tujina

FOTO in VIDEO: Papež v Sarajevu pozval k miru in dejal, da ga moramo soustvarjati vsi

Sarajevo, 06. 06. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Papež Frančišek je po skoraj 12 urah zaključil svoj obisk v Sarajevu. V svojem slogu je sicer že ob prihodu na letališče obšel protokol – rokoval se je z vsemi zbranimi otroki. Na stadionu Koševo je nato 67.000 vernikom daroval mašo, v kateri je poudaril: "Nikoli več vojne!" Srečal se je tudi z najvišjimi predstavniki verskih skupnosti.

Več videovsebin
  • Navdušena množica poje papežu Frančišku
    04:49
    Navdušena množica poje papežu Frančišku
  • Del papeževe maše na stadionu Koševo
    05:38
    Del papeževe maše na stadionu Koševo
  • Iz 24UR: Papež v Sarajevu pozval k miru, sreči in spravi
    01:19
    Iz 24UR: Papež v Sarajevu pozval k miru, sreči in spravi
  • Iz 24UR: Papež na stičišču kultur
    03:39
    Iz 24UR: Papež na stičišču kultur
  • Iz 24UR: Frančiška sprejeli s pesmijo
    02:28
    Iz 24UR: Frančiška sprejeli s pesmijo
  • Iz 24UR: Sporočilo papeža Frančiška
    01:51
    Iz 24UR: Sporočilo papeža Frančiška
  • Iz 24UR: Papežu pripovedovali o grozotah vojne
    01:49
    Iz 24UR: Papežu pripovedovali o grozotah vojne
  • Iz 24UR: Na romanje sredi noči
    02:33
    Iz 24UR: Na romanje sredi noči
  • Iz 24UR: Varnost ob obisku Sarajeva
    01:45
    Iz 24UR: Varnost ob obisku Sarajeva
  • Iz 24UR: TV KLUB: Kako pomemben je papežev obisk v Sarajevu?
    16:08
    Iz 24UR: TV KLUB: Kako pomemben je papežev obisk v Sarajevu?
  • 24UR ob 17.00
    09:29
    24UR ob 17.00
  • 24UR ob 12.45
    16:47
    24UR ob 12.45
  • 24UR ob 10.50
    48:34
    24UR ob 10.50
  • Vožnja s papamobilom
    05:34
    Vožnja s papamobilom
  • Papež Frančišek priletel na sarajevsko letališče
    01:56
    Papež Frančišek priletel na sarajevsko letališče
  • 24UR ob 8.50
    24:16
    24UR ob 8.50

Papež Frančišek se je mudil na 11-urnem obisku v Sarajevu, katerega geslo je Mir z vami, a se je posvetil vsem, ki so mu prekrižali pot in tako s sarajevskega letališča odletel s skoraj enourno zamudo.

Iz Rima je z letalom družbe Alitalia v spremstvu 30 oz. 40-članske delegacije na letališče v Butmirju priletel točno ob 9. uri. V tem času so oblasti letališče zaprle za ves ostali promet. Na poletu je poudaril, da je Sarajevo "Jeruzalem Zahoda" in da v BiH prihaja kot "romar miru".

Ekipa 24UR obisk papeža Frančiška ves dan spremlja v živo na POP TV.

Na letališču so papeža sprejeli z vojaškimi častmi. Ob prihodu z letala sta ga v sončnem vremenu med drugim pozdravila apostolski nuncij v BiH Luigi Pezzuto in hrvaški član predsedstva BiH Dragan Čović.

Že takoj je na svoj ustaljen način obšel protokol in se zadržal pri 144 otrocih vseh treh različnih narodnosti BiH, ki so ga pričakali oblečeni v narodne noše, v rokah pa so vihteli vatikanske zastavice. Papež, ki na letališču v nasprotju s svojim predhodnikom ni poljubil tal, se je rokoval z vsakim otrokom posebej. Nato je pozdravil še tehnično osebje in se tudi z njim rokoval. Za tem se je usedel v svoj papamobil in se v spremstvu kolone vozil odpravil proti središču Sarajeva. Na poti so papeža pozdravili številni lokalni prebivalci.

Prihod papeža Frančiška na sarajevsko letališče si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Nagovor vernikom: 'Sami veste, koliko trpljenja, mučenja, bolečine terjajo vojne'

Osrednji dogodek njegovega obiska je bila maša na stadionu Koševo, ki so ga med obleganjem Sarajeva med vojno v BiH v 90. letih minulega stoletja spremenili v pokopališče več tisoč ljudi. Tam ga je pričakalo okoli 67.000 navdušenih vernikov. Poglavar Cerkve se je na stadion pripeljal s papamobilom, verniki pa so ga pozdravili z vzkliki "Papež, imamo te radi" in "Mir z vami".

Papež Frančišek je med mašo napadel "atmosfero vojne", ki pesti svet. Ob tem je državljane BiH pozval, naj okrepijo napore za spravo 20 let po vojni, ki je državo razklala na dele po narodnostnih mejah. Po njegovih besedah številni aktualni konflikti po svetu predstavljajo nekakšno tretjo svetovno vojno, ki se odvija po delih. V kontekstu globalnih komunikacij pa čutimo atmosfero vojne.

Sveti oče je med mašo Hrvate, Bošnjake in Srbe, ki živijo v BiH, pozval k slogi in miru, kar je po njegovem proces, ki se odvija "vsak dan, korak za korakom". Poudaril je, da umetnost ustvarjanja miru zahteva strast, potrpežljivost, izkušnje in stabilnost.

Papež Frančiška v BiH med drugim spremljata kurijska kardinala Kurt Koch in Jean-Louis Tauran, ki sta v Vatikanu pristojna za ekumenizem in medverski dialog.

V nagovoru je vernikom povedal, da kljub prizadevanju za mir preko cele zgodovine še vedno prihaja do konfliktov. "Nekateri namerno ustvarjajo konflikte in želijo ustvariti nemire med različnimi skupinami, jim prodajajo orožje. To terja veliko mrtvih, vi to dobro veste, saj ste vse to doživeli. Sami veste, koliko trpljenja, mučenja, bolečine terjajo vojne. Danes se v tem mestu znova dviga glas božjega ljudstva in vseh moških in žensk dobre volje, ki pravijo: nikoli več nočemo vojne!"

Zaradi triletnega medvojnega obleganja v 90. letih prejšnjega stoletja in več kot 10.000 smrtnih žrtev je Sarajevo simbol krvavih bojev v BiH.

"Nasprotno z vojnim vzdušjem so, kot sončni žarek, ki sije skozi oblačno nebo, Kristusove besede: Blagor tistim, ki delajo za mir. Gre za obrtniško delo, ki zahteva strast, znanje, izkušnje. In blagor tistim, ki sejejo mir s svojimi vsakodnevnimi dejanji, s svojo usmiljenostjo in požrtvovanjem. Delati za mir je delo, ki ga moramo vsak dan peljati naprej, ne da bi se kdaj ustavili," je povedal.

Papež je zbranim dejal, da bo do prave pravičnosti prišlo, ko bomo drugega ljubili kot samega sebe. "Narod, ki ga štejemo za sovražnika, ima isto srce, obraz in dušo, kot mi," je dejal. "Nadenite si čustva nežnosti, dobrote, velikodušnosti, prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu. To je drža, ki jo potrebujemo, da res postanemo obrtniki miru," je dodal.

"Sejmo mir, ne vojne in sporov - to je pot, ki prinaša srečo in vodi v blaženost", je pozval zbrane. Nagovoru je sledila minuta tišine, da so vsi zbrani lahko premislili o papeževih besedah.

Mašo je vodil z več desetimi škofi in številnimi duhovniki iz BiH ter drugih držav. Sodelovali so tudi trije cerkveni zbori, ki jih je spremljal orkester obrambnih sil BiH.

Pred mašo se je papežu zlomila pastoralna palica, a ga to ni prav nič oviralo.

Po podatkih sarajevske nadškofije se je maše udeležilo tudi 250 slovenskih romarjev in tudi visoka predstavnika slovenske Cerkve, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak.

Poglavar katolikov v BiH: "Papeževe besede nam dajejo moč"

Poglavar katolikov v BiH, kardinal Vinko Puljić, je med mašo dejal, da je današnji papežev obisk spodbuda za obstanek Hrvatov v BiH in za gradnjo sožitja z Bošnjaki, Srbi in drugimi v tej večnarodnostni državi. "Z žalostjo ugotavljam, da se je Katoliška cerkev na tem območju prepolovila. Z vsakim dnem nas je vse manj. Papeževe besede nam dajejo moč, da tukaj živimo in z drugimi sodelujemo pri gradnji miru in dialoga," je dejal.

"Če nas je Bog postavil sem, zakaj te države ne ljubimo? Ali se bojimo tu živeti?" se je odzval na odhode Hrvatov, najmanj številčne narodne skupine v BiH, iz države. "Potrebujemo podporo in spodbudo, ki ste ju danes prinesli," je papežu dejal Puljić. "Tukaj so naše večstoletne korenine. Zahvaljujoč veri smo obstali do danes," je dodal.

Po končani maši je papež odšel do vernikov in se rokoval z njimi.
Po končani maši je papež odšel do vernikov in se rokoval z njimi. FOTO: Reuters

Srečanje s predsedstvom BiH: Sarajevo ima pomen za cel svet

Še pred mašo se je papež srečal s predsedstvom BiH, ki mu je pripravilo državniški sprejem z vojaškimi častmi, sprejel pa ga je vodja predsedstva Mladen Ivanić. Poglavarja Cerkve so tudi tu pozdravili številni meščani glavnega mesta BiH.

Papež Frančišek je po srečanju s člani predsedstva poudaril, da je v BiH možno mir graditi in vzdrževati le na podlagi dialoga, krepitve zaupanja, spoštovanja drugačnosti in sprejemanja drugih. "Nujno je potreben potrpežljiv dialog," je dejal. Povedal je, da je Sarajevo, ki je v preteklem stoletju močno trpelo zaradi konfliktov, sedaj znova postalo mesto dialoga in sožitja ter se je preobrazilo iz mesta vojne v mesto kulture. "Sarajevo in BiH imata poseben pomen za celoten svet," je zatrdil papež in omenil različne skupnosti, ki živijo na tem ozemlju, ki ima bogastvo vrednot, tradicij in veliko ponosa.

Glede Sarajeva je dejal, da zaradi stika več različnih religij in narodnosti velja za evropski Jeruzalem. A to po njegovem pomeni nenehno grajenje novih mostov zaupanja in vzdrževanja starih.

Politike v državi je pozval, naj služijo svojim skupnostim in ukrepajo za zaščito njihovih osnovnih pravic, od katerih je sveti oče izpostavil versko svobodo. "Tako bo možno s konkretnimi dejanji zgraditi bolj miroljubno in pravično družbo. S sodelovanjem je treba reševati težave, ki jih ljudje dnevno doživljajo," je papež povedal voditeljem BiH.

Tovrstni ukrepi so po njegovem potrebni za uspešno nasprotovanje primitivnosti tistih, ki bi vsakršno drugačnost izkoristili kot izgovor za nadaljnje nasilje. Svoj nagovor je končal z geslom svojega obiska – "mir z vami".

Papež Frančišek je na sarajevsko letališče prispel ob 9. uri.
Papež Frančišek je na sarajevsko letališče prispel ob 9. uri. FOTO: Reuters

V sarajevski katedrali pozval k odpuščanju

Papež je obiskal tudi sarajevsko katedralo, kjer je nagovoril zbrane duhovnike, redovnice in redovnike, teologe in druge zbrane. Imel je pripravljen govor, a se je po tem, ko je slišal številna pričevanja vojnih grozot,  odločil, da bo raje govoril iz srca.

Povedal jim je, da narod, ki pozablja na svoje spomine, nima prihodnosti. "Naj vas to srečanje navdahne, da postanete mirovniki," jim je rekel. "Še nekaj besed je ostalo v mojem srcu, in ena izmed njih je odpuščanje," je povedal. Dodal je, da je najtežje odpustiti svojim mučiteljem, a je to tisto, kar naredi pravega kristjana. Svoj govor je zaključil z besedami: "Vedno ravnajte nasprotno od krutosti. Naj vas bog blagoslovi, molite zame."

Papež je v sarajevski katedrali namesto pripravljenega govora govoril iz srca.
Papež je v sarajevski katedrali namesto pripravljenega govora govoril iz srca. FOTO: Reuters

Papež: Ni alternative dialogu med religijami

Papež Frančišek je na medverskem srečanju s predstavniki Islamske skupnosti, Srbske pravoslavne cerkve in judovske skupnosti poudaril, da je dialog šola človečnosti in v celotni družbi temelj trajnega miru in varne prihodnosti za vsako skupnost in vsakega njenega člana. Poudaril je, da ni alternative dialogu med religijami.

"Dialog je šola človečnosti in dejavnik enotnosti, ki pomaga živeti v različnosti in na temelju vzajemnega spoštovanja," je dejal papež. Dodal je, da je potrebno dialog razširiti na vse vernike in predstavnike civilne družbe.

"Že vaša prisotnost je potrditev dialoga, ki ga želimo zgraditi," je na srečanju še dejal sveti oče. Pozdravil je tudi dejstvo, da v BiH deluje medverski svet, v katerem so zastopane štiri največje verske skupnosti.

"Podpiram vas pri vaših prizadevanjih pri vzpostavitvi miru, katerega čuvarji v BiH ste kot verski voditelji prav vi," je še dejal papež Frančišek.

Papež Frančišek se je srečal tudi s predstavniki večjih verskih skupnosti v BiH.
Papež Frančišek se je srečal tudi s predstavniki večjih verskih skupnosti v BiH. FOTO: Reuters

"Genocid, ki je bil tukaj nad muslimani zavezuje tako kristjane kot muslimane, da znova preizprašamo svojo vero. V naših medčloveških odnosih ne sme biti prostora za ošabnost in egoizem," je dejal vrhovni poglavar islamske skupnosti v BiH, reis Husein Kavazović.

Škof pravoslavne cerkve vladika Grigorije Đurić se je papežu zahvalil, ker daje državi BiH podporo, da se postavi na svoje noge. "Sarajevo, kjer ste danes in Mostar, kjer vas pričakujejo, so mesta kot je Jeruzalem, saj so to mesta trpljenja," je dejal in poudaril, da se tudi pravoslavni kristjani veselijo njegovega obiska v BiH.

Predsednik judovske skupnosti v BiH, Jakob Finci se je prav tako udeležil medreligijskega srečanja in poudaril, da je najpomembneje ljubiti svoje in ceniti tuje. Prepričan je, da je Bosancem to uspelo, vendar, da bi to lahko in morajo storiti še bolje.

Medversko srečanje v Sarajevu so pripravili, da bi potrdili, kaj lahko verske skupnosti v BiH storijo za gradnjo in utrditev trajnega miru.

Prišel je kot glasnik miru

Papež je osem mesecev po obisku v Albaniji, nekdaj prvi ateistični državi sveta, znova prišel v državo, ki je še vedno v težavni fazi izgradnje. V BiH od daytonskega mirovnega sporazuma, sklenjenega leta 1995, v dveh entitetah živijo muslimanski Bošnjaki, pravoslavni Srbi in katoliški Hrvati. Katoličanov je med 3,8 milijona prebivalcev po različnih podatkih med 430.000 in 460.000.

"Trenutno stanje države je še vedno težavno. Za seboj ima dramatično vojno in številne napetosti med muslimanskimi, pravoslavnimi in katoliškimi prebivalci. Gospodarstvo je na tleh, pri obnovi je treba storiti še veliko, socialni konflikti vzniknejo vedno znova," je pred obiskom izpostavil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Papež si je vzel čas in se rokoval s številnimi verniki, ki so ga prišli pozdravit.
Papež si je vzel čas in se rokoval s številnimi verniki, ki so ga prišli pozdravit. FOTO: Reuters

V poslanici pred obiskom je sveti oče izpostavil, da v BiH prihaja, da bi v veri okrepil katoličane, da bi podprl ekumenski in medverski dialog, predvsem pa, da bi dal spodbudo mirnemu sožitju v državi, piše na spletni strani Svetega sedeža. V BiH je pripravljen priti kot brat in glasnik miru, je še sporočil papež in izpostavil, da želi vsem izraziti spoštovanje in prijateljstvo. "Vsakemu posamezniku, družini, skupnosti želim oznaniti Božjo milost, nežnost in ljubezen," je navedel.

Sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić upa, da bo Frančiškov obisk tudi prispeval k temu, da se BiH v mednarodni skupnosti potegne iz pozabe. Daytonski sporazum sicer govori o enakopravnosti, ki pa je v BiH po besedah Puljića niso uresničili. V trenutnih razmerah v BiH se politiko vedno znova dela na račun malih in šibkih, je še poudaril Puljić. Mednje naj bi na poseben način šteli tudi katoličani. Teh je bilo pred vojno v BiH 830.000, danes pa je ta številka skoraj prepolovljena.

Frančišek je v BiH na svojem osmem potovanju v tujini, sicer pa je to tretji obisk kakega papeža v tej državi. Papež Janez Pavel II. je BiH prvič obiskal slabi dve leti po daytonskem sporazumu, aprila 1997, nato pa še leta 2003, ko je med drugim v Republiki srbski hrvaškega intelektualca Ivana Merza razglasil za blaženega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (906)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castro*
07. 06. 2015 17.52
+2
zadnji komunist :)
Tadej Bu?ar
07. 06. 2015 11.32
+1
Jeruzalem Zahoda je Svobodno tržaško ozemlje, ki je razdeljeno med Italijo, Slovenijo in Hrvaško. Preverite na spletu, dejansko obstajajo kot narodnost.
theistareykjarbunga
07. 06. 2015 11.09
Večina ljudi se iz notranjih stisk rešuje v enega ali več od sedmih smrtnih grehov. Tretje tisočletje bo duhovno ali pa ga ne bo.
PadliAngel
07. 06. 2015 10.50
-4
Vojna je bila in vojna vedno bo. Je nujno zlo. Glih zaradi tega miru je na svetu ljudem čedalje samo slabše. Brez vojn ni napredka in razvoja. Zrušiti kapitalizem in njihove katoliške bratrance ter preprečiti njihovo širjenje laži in hipokritstva na tem svetu. Že angel Lucifer je rekel, da je v nebesih en sam pohlep. Potreba po stvareh, ki že obstajajo je nič drugega kot pohlep.
aaaaaa122121
07. 06. 2015 10.37
+0
hehe ta pastir pastir govori o miru, kako ga moramo ustvarjati vsi, ampak kdaj bo on pri sebi zacel, Vatikan ima namrec delnice v ameriski orozarski industriji, torej papa sluzi z prodajo orozja, tukaj.pa svojim ofcam laze vsakic ko smrdljiva zlocinska usta odpre, pfuj in pfej, to tut zival ni.
theistareykjarbunga
07. 06. 2015 09.26
+9
Če bi, tako kot je to storil prof. dr. Alojz Ihan v knjigi Deset božjih zapovedi na zadevo pogledali z očmi in znanjem zdravnika oziroma naravoslovca, bi odkrili, da je smisel desetih božjih zapovedi pravzaprav zapisan že v genih in da so Ijudje, ki skušajo po njih živeti, srečni in zdravi. Tisti, ki se vdajajo napuhu, zavisti, pohlepu, sli, požrešnosti, jezi ali lenobi, pa zbolijo, saj s tem "grešijo" tako zoper dušo kot telo. Deset božjih zapovedi je zakonik, po katerem naj bi živelo in preživelo Mojzesovo Ijudstvo. Ta zakonik je Ijudem še dolga tisočletja zagotavljal osnovo za sožitje in solidarnost. Sodobna civilizacija pa ga je skušala v iskanju hitrega napredka nadomestiti z novimi, še nepreverjenimi pravili življenja, ki v marsičem nasprotujejo preskušenim, notranjim pravilom našega telesa in zato škodijo zdravju.
METKA102
07. 06. 2015 09.42
+3
Kaj bi le počeli vsi zakonodajalci in politiki, če bi se držali le teh desetih resnic, ki povedo vse.
Manu Cocker
07. 06. 2015 07.04
-3
Dajte malo manj propagande..............................
ich123
07. 06. 2015 06.47
+10
Bosna je tempirana bomba !!! Samo vprašanje časa je kdaj bo spet počila !!!!!!!!!!!
repnik7
07. 06. 2015 07.02
-23
novak.novak
07. 06. 2015 08.54
+8
repnik, je to sam tvoja izjava ali tipično razmišljanje tako imenovanega levičarja? da si želiš vojne, mora bit s tabo nekaj strašno narobe: torej nimaš ne otrok, ne staršev, ne bratov ne sester...sirota v duhovnem, duševnem in fizičnem pomenu...
Virtuoz12
07. 06. 2015 09.24
+4
Mislim pa da je ravno obratno, mislim da bo počilo vendar ne v smislu vojne ampak v smislu stabilizacije BiH. RS je vse šibkejši samo vprašanje časa je kdaj tega parazita imenovanega RS ne bo več, ter bodo lahko ljudje začeli normalno živeti brez napačne politike.
Mamas&Papas
07. 06. 2015 06.24
+9
Tale vatikanski potujoči cirkus nima prav nobene veze več z Jezusom Kristusom in njegovimi nauki. Čeprav mi je sedanji papež všeč (v primerjavi z bivšimi), sedi Vatikan še vedno na kupih denarja, se kopa v korupciji in vodi umazano politiko v ozadju - tako kot že zadnjih 1800 let. Simpatičnost sedanjega papeža pravzaprav ni nič drugega kot klasična marketinška poteza za pridobivanje novih "strank" oz. fanov. Zato je vsaka podobnost med današnjo katoliško cerkvijo in FIFO ter njenimi nogometnimi "verniki" zgolj slučajna. Lahko bi jo mirne duše primerjali tudi s Pop ali katerokoli drugo industrijo. Cilj vsake industrije pa sta izključno DENAR IN OBLAST.
Mamas&Papas
07. 06. 2015 06.31
+5
Če je vera nekaj osebnega in intimnega (vsaj naj bi bila), potem ne potrebuje ne oblasti in ne denarja, še najmanj pa nekakšnih pop zvezd ...
Mamas&Papas
07. 06. 2015 06.33
+10
... pop zvezdnikov, ki govorijo in pridigajo "v imenu Boga" brez njegovega soglasja. Velja za vse svetovne religije.
Mamas&Papas
07. 06. 2015 06.42
+17
Obstaja pa pri Bogu en filozofski in matematičen paradoks. Če pred njim kot stvarnikom vsega ni bilo nič, potem je BOG = 0. Če pa je Bog vse in povsod, potem sem Bog tudi jaz. Torej je najpametneje, da verujem vase.
repnik7
07. 06. 2015 07.09
+8
freiburg61
07. 06. 2015 08.02
-8
novak.novak
07. 06. 2015 08.55
-8
Našvasan_zob
07. 06. 2015 09.34
+4
Tm nekje do 15 leta starosti bi opravilno sposobna oseba že mogla dojet kašna natega je vera...
repnik7
07. 06. 2015 10.04
+4
Perejo jim možgane od majhnega, glede nato da niso sposobni uporabljati svojo glavo pač živijo v pravljici, poglej ga Novaka tipičen primer primitivca
aaaaaa122121
07. 06. 2015 10.30
+5
repnik7
07. 06. 2015 05.50
+1
Bosno bosancem, ajde Bosanci adijo. Mogoče pridem na čevape, ampak verjetno ne!
novak.novak
07. 06. 2015 08.56
-2
tolk te pogrešajo, kot lanske poplave....
Klimova
07. 06. 2015 02.36
+1
Vse vere večinoma izhajajo iz preprostega čaščenja narave, naravnih in moralnih zakonov naših prednikov, ter kasneje tudi astronomije. Skozi stoletja se je vera prilagajala razvoju in ustvarila učinkovit sistem manipuliranja z množicami s pravljicami za otroke in tolažbo, da bo nevidni mož poplačal naše trpljenje, če bomo skromni, potrpežljivi, odpuščujoči in radodarni. Zame je edina vera spoštovanje narave (naravnih zakonov), obvladovanje samega sebe, poštenost in ZNANOST ZA DOBROBIT VSEGA ČLOVEŠTVA in ne samo za lastni žep.
Klimova
07. 06. 2015 03.03
+3
Vatikanu bi verjela, če bi vsaj enkrat s svojim bogastvom odkupil čim več orožja in ga uničil. S tem dejanjem bi rešili na tisoče življenj in stopili na prste maščevalni, osvajalni in pogoltni miselnosti- Nova zaveza- Čiščenje templja. Samo dejanja štejejo in ne prazne besede.
Klimova
07. 06. 2015 03.15
+3
Najlepše dejanje pri tej stvari pa bi bilo, da bi očistili bogate nesnage lasten tempelj.
aaaaaa122121
07. 06. 2015 10.32
+2
Klimova vatikan ima celo delnice v ameriski orozarski industriji,.sluzi z prodajo.orozja, pa govori o miru:)res.morajo biti njegovi sledilci. popolnoma brez mozganov
Virtuoz12
06. 06. 2015 23.31
+13
Sramota za 24ur, popTV in vse tiste, ki ste stiskali pesti da se papežu nekaj zgodi, da le lahko rečete evo sm ti pravu kakšna je Bosna ! A o pa ne, ko boste enkrat šli v BiH boste sami lahko videli, kako nič ni tako kot so vas učili, je prelepa država, znajo žurat veliko bolje kot mi itd. lahko vas je le sram.
Klimova
06. 06. 2015 23.43
-1
Če je v bosni tak žur, zakaj pa je potem toliko bosancev v Sloveniji? In ravno ti nam povedo kakšno je v resnici življenje tam dol. Mi je ena bosnka rekla: prišli smo v Slovenijo na bolje, zdaj gremo pa v Avstrijo še na boljše
Virtuoz12
06. 06. 2015 23.52
+2
Žur vsekakor je in ljudje so z malimi veliko bolj srečni kot tu. Edina napaka BiH je ekonomija, ter s tem povezano korupcija. Ravno ta kompleksno izmaličen um je problem mi o žuru ti pa o neki bosanki, ki je prišla "delat" oz. gre delat v avstrijo...
Klimova
07. 06. 2015 00.48
-4
če bi bili zadovoljni z malim, ne bi rinili v Slovenijo, pa nimam nič proti bosancem, ker so celo zelo dobri delavci
Klimova
07. 06. 2015 00.55
+0
Za sabo imajo vojno, večina je brez služb in imajo nesposobno vlado- kaj pa češ druzga delat kot žurat. Ko gostje odidejo (večina nazaj v Slovenijo), jim zopet ostanejo solze in beda. Očitno si še zelo mlad.
Handschar
07. 06. 2015 01.05
+3
Večina nazaj v Slovenijo? Samo v ameriškem mestu St. Louis živi več Bošnjakov kot v Sloveniji.
Klimova
07. 06. 2015 01.37
-1
Heh, v St. Louisu živi več bošnjakov kot v Sloveniji...zgleda, da večina bošnjakov živi v tujini in ne v Bosni. Žur pa tak, če jim isis jemlje državo
Handschar
07. 06. 2015 03.02
-2
Res je, da večina Bošnjakov živi v tujini. Največ v Istanbulu in Izmirju. Klimova, zase se brigaj.
Handschar
07. 06. 2015 03.20
-1
Preveč se obremenjuješ z drugimi. Štajerci že na polno "arbeitajo" v Avstriji.
Klimova
07. 06. 2015 03.27
-2
Zaradi mene se lahko vsi razselijo. Jaz bom ostala v Sloveniji in tudi žurkam tukaj nič ne manjka...Heh, ko pridejo moji Rusi na obisk imajo vsi polne roke dela..
Klimova
07. 06. 2015 03.36
-2
Sploh pa mi ne moreš govorit naj se zase brigam. Ker če bi se brigala samo zase, potem marsikateri bosanec ne bi imel službe tukaj
Virtuoz12
07. 06. 2015 09.30
+1
Klimova, "ti daješ" službo ljudem ? Brez tebe nebi bilo sveta ? :) repnik7 nekdo, ki ni stopil iz bajte že nekaj tednov pa ja ne more govoriti o besedi "kamor koli".
odtvojebejbejebach
06. 06. 2015 23.29
+1
morilci pridigajo o miru...vatikan, vojska, bla bla bla.... phi zdha kje jst živim!?!
bakiras
06. 06. 2015 23.10
+5
Ce bi obdavcli vse neumnosti ki ste jih v vecini pisali v teh komentarjih, bi slo ze bila skoraj iz krize.
Kopriva60918022
06. 06. 2015 22.59
+15
obdavčimo cerkev!
Našvasan_zob
06. 06. 2015 23.10
-4
lilyallen
06. 06. 2015 22.43
+1
sm mislu d zadeva ni pomembna pol pa vidm 860 komentarjev, waw zdj grem pa spat
DuhSaSjekirom
06. 06. 2015 22.36
+0
Heheh poznavalci protokola.... No kaj pa je bilo po protokolu dragi pisec clanka - da je papez to obsel? Prisel je dol z letala, se rokoval, nekaj castne straze in to je kar je protokola ob prihodu bilo. Ostane samo se program, vendar ker to dela bosanski in ne svicarski protokol, ne verjamem da je bil program tako natancno opredeljen da lahko recemo da je papez katkoli obsel. Ze cel dan poslusam kako je obsel nek protokol pa se vedno nevem kaj je to obsel ce me lahko nekdo razsvetli? Konkretno.
srebrnibreg
06. 06. 2015 22.37
+4
flojdi
07. 06. 2015 16.41
.protokoli so. napisani nekje zadaj v pretekli večnosti ; še vedno nespremenjeni. od dolžine štumfa do višine kikle ipd
Našvasan_zob
06. 06. 2015 22.29
-3
Un Jozo je kao po vod hotu pa vin načaru... temu se pa palca lom....
Klimova
06. 06. 2015 22.19
+1
Mir gor, mir dol. Ima Vatikan mogoče kakšen učinkovit načrt za mir ali pričakuje, da bodo tisti, ki imajo v rokah denar in orožje pričeli moliti in se boriti za enakost?
soniksk
06. 06. 2015 22.21
+12
Vatikan je eden izmed prvih priznal večinsko muslimansko Palestino. Če to ni lepa gesta za mir pred judovskim terorjem nad muslimani potem ni nič lepa gesta za mir.
Našvasan_zob
06. 06. 2015 22.27
+2
Gesta že... v ozadju pa je Vatikan vsaj 3 leta nazaj bil močno investiran v orožarsko industrijo... Novejših podatkov ne najdem...
Klimova
06. 06. 2015 22.38
+4
ja, moki prav, ampak jezus je učil skromnosti in glede na to, da vatikan sedi na kepah zlata, je taka gesta kaplja v morje proti temu na kakšen način bi lahko širili mir. Sicer pa mir nima nobene veze z vero. Če mene vprašate je za mir potrebno samo malce empatije, sprejemanja drugačnosti in zdrav razum. Molitev in priprošnje so šele prvi korak k miru, noben od teh svetih mož pa nikoli aktivno ne poziva k razorožitvi in tudi ničesar ne stori za to
soniksk
06. 06. 2015 22.10
+4
Ko bo Papež prišel v Slovenijo na obisk bo dobil hrvaški kruh na mizo. Bravo Cerar in ekipa!
JoC13
06. 06. 2015 22.12
+3
Našvasan_zob
06. 06. 2015 22.27
+10
Kdo ti bo pa pol reku da te ma rad? :)))))))
soniksk
06. 06. 2015 22.30
+9
Janez mu bo rekel, samo ne Pavel ampak Janša. :D
Našvasan_zob
06. 06. 2015 23.11
+1