Tujina

Papandreu kmalu z opozicijo o oblikovanju prehodne vlade

Atene, 05. 11. 2011 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./M.R.
Komentarji
5

Grški premier Papandreu se je s predsednikom Papuljasom pogovarjal o oblikovanju predhodne koalicijske vlade, ki naj bi državo povlekla iz krize. V vladi naj bi sodelovala tudi opozicija, ki pa tega ravno ne podpira.

Grški premier George Papandreou, ki je sinoči dobil zaupnico, je obiskal predsedniško palačo, kjer se je s predsednikom Karolosom Papuljasom pogovarjal o oblikovanju predhodne koalicijske vlade. V njej naj bi bile tako koalicijske kot opozicijske stranke.

"Politični konsenz je ključen za izognitev volitvam in ohranitev članstva Grčije v evroobmočju. Pomanjkljivo sodelovanje v grški politiki lahko privede do dvomov med našimi evropskimi partnerji glede naše želje po tem, da ostanemo v območju evra. Naredil bom vse, kar morem, za oblikovanje vlade širokega konsenza. Moj namen je, da takoj ustvarim vlado, ki bo sodelovala,“ je dejal zbranim novinarjem, preden sta s Papuljasom pred njimi zaprla vrata.

Papandreu na obisku v predsedniški palači.
Papandreu na obisku v predsedniški palači. FOTO: Reuters

Po sestanku s predsednikom pa je dejal, da bo v kratkem začel pogovore z opozicijo, vendar pa največja opozicijska stranka Nova demokracija idejo o oblikovanju "vlade sodelovanja", kot jo je imenoval Papandreu, zavrača. Sicer se bo s Papuljasom jutri sestal tudi predsednik Nove demokracije Antonis Samaras.

'Bil sem tisti, ki je pobiral zdrobljene koščke'

V grškem parlamentu so v petek pozno popoldne začeli razpravo, h kateri se je prijavilo 70 poslancev, med njimi pa jih je precej iz vladajoče socialistične stranke Pasok. Papandreu je najprej nagovoril poslance. Kot je povedal, se je bojeval sam, brez opozicije, za dobro države. Strinjal se je, da je njegova vlada naredila nekaj napak, vendar je prepričan, da jih je prejšnja naredila še veliko več. ''Jaz sem bil tisti, ki sem moral pobrati vse zdrobljene koščke,'' je povedal.

Državljanom je sporočil, da jim ni treba skrbeti za varnost bančnih računov in skladov socialne varnosti. Prav tako ne bo zmanjšal plač za 50 odstotkov. Spregovoril je tudi o referendumu in dejal, da bi pustil ljudem, da se sami odločijo za ali proti, ni pa omenil, kako bi se glasilo referendumsko vprašanje. Je pa tudi povedal, da mora G20 sprejeti dejstvo, da so ljudje v Evropi pomembnejši od dogajanja na borzi.

Predsednik vlade je, kot je dejal, proti volitvam, ki bi bile po njegovem katastrofalne, prav tako pa bi zamaknile evropsko pomoč. Zdaj potrebujemo močno vlado, je povedal in pozval h koalicijski vladi. ''Ni mi mar, če ne bom še enkrat izvoljen,'' je poudaril.

Ob koncu govora je Papandreou poslal sporočilo tudi tujini: ''Grki se lahko soočijo s težkimi situacijami in naredijo, kar morajo, v zadnji minuti.'' Govor pa je končal z besedami: ''Prepričan sem, da bomo šli naprej skupaj.'' Sledile so stoječe ovacije.

Po premierjevem nagovoru so sledile prve reakcije predsednikov strank, nato pa glasovanje. Po več kot 20 minutah je padla odločitev. Papandreu je prejel zaupnico, zanjo so glasovali tudi tisti njegovi kolegi, ki so prej napovedali, da bodo vladi podelili odločen ''ne''. Za zaupnico je glasovalo 153 poslancev, proti pa 143.

Kot je znano, je Grčija še pred tem tudi uradno odstopila od referendumske namere in tako kontroverznega posvetovanja o mednarodni pomoči Grčiji kot tudi o obstanku v evroobmočju ne bo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 11. 2011 07.59
PA kako so volili tega tipa, ki imam mamo Američanko.
GhostyB
05. 11. 2011 23.52
A to jim dajo scenarije za vsak teden posebi in potem te lukice pridno igrajo svoje vlogice :D Zgleda da smo v gledališču 24/7 :p
majorb
05. 11. 2011 20.53
Grki bi že zdavnaj morali reči: Pa pa andrej!!
Iniesta
05. 11. 2011 14.13
Bravo Papandreu!
tali?ni tom
05. 11. 2011 13.46
kaj je popačenka" konsenz"??? tako po slovensko da razumejo-mo vsi ! čedalje več je tujih besed in ne vem zakaj se za vraga učimo slovensko če je tako lušno tuje klatit ! drgač grki so carji krize , celo evropo bojo nategnil kot elasrrrtiko !in prav je tako , vse za "evro "!