Tujina

Papandreu odstopil tudi z vrha stranke

Atene, 10. 03. 2012 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja grških socialistov George Papandreu je, potem ko je lani odstopil kot premier, zdaj odstopil tudi kot voditelj stranke in ji je tako omogočil, da še pred volitvami izbere novega voditelja.

George Papandreu
George Papandreu FOTO: Reuters

V luči skorajšnjih predčasnih volitev v Grčiji je s položaja predsednika grških socialistov (Pasok) danes formalno odstopil George Papandreu. Z odstopom je Papandreu lastni stranki omogočil, da še pred volitvami izbere novega voditelja.

V skladu s pričakovanji naj bi stranka 18. marca za svojega novega predsednika izvolila Evangelosa Venizelosa.

"Napočil je čas, da svoje bitke bijem z drugih okopov," je ob odstopu dejal Papandreu, ki je kot predsednik grške vlade odstopil novembra lani in omogočil sestavo nove vladne koalicije. "Sprejel sem trde odločitve. Morda sem zanje plačal politično ceno, a so bile tega vredne," je na zborovanju stranke še dejal Papandreu.

"Bitka se je začela zdaj. Naša misije je zelo težka, gre za obnovo Grčije," pa je danes dejal 54-letni Venizelos, ki je že leta 2007 neuspešno poskusil naslediti Papandrea na čelu stranke. "Nameravamo zmagati," je še dejal.

Javnomnenjske raziskave stranki sicer napovedujejo, da bi lahko na volitvah dosegla najslabši rezultat v svoji 37-letni zgodovini. Socialisti imajo trenutno v parlamentu večino in so najmočnejša izmed strank, ki podpirajo tehnično vlado premierja Lukasa Papademosa.

Datum volitev še ni znan, je pa odvisen od obveznosti grške vlade glede sprejemanja ostrih varčevalnih ukrepov in ratifikacije drugega programa javne pomoči Grčiji v vrednosti 130 milijard v grškem parlamentu. Kot najzgodnejši datum za volitve opazovalci omenjajo 29. april, kot morebitni datum pa se omenja tudi začetek maja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.