Tujina

Panični Grki dvigujejo milijarde. IMF žuga grški vladi: Začnite se pogovarjati kot odrasli!

London/Atene/Bruselj, 19. 06. 2015 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kljub množičnim dvigom denarja z bančnih računov – le v zadnjih treh dneh naj bi Grki dvignili dve, v prvih petih mesecih letos pa okoli 30 milijard evrov – je grška centralna banka zagotovila, da je bančni sistem stabilen. Svet ECB pa je povečal nujno likvidnostno pomoč za grške banke.

Grki so okupirali banke in bankomate.
Grki so okupirali banke in bankomate. FOTO: AP
Medtem ko grški politiki mirijo ljudi, da je njihov denar varen, podatki grške centralne banke kažejo, da so Grki z bančnih računov v prvih petih mesecih tega leta dvignili okoli 30 milijard evrov. Le v zadnjih treh dneh naj bi dvignili dve milijardi.

Varufakis je o uvedbi nadzora kapitalskih tokov zaradi naglega odtekanja denarja z računov v grških bankah zaradi negotovosti in bojazni ljudi pred tem, kaj bo prinesla prihodnost, dejal, da bi bil to poraz in antiteza monetarne unije. A pozno sinoči je odjeknila vest agencije Reuters, da ni gotovo, da se bodo grške banke v ponedeljek lahko odprle.

Dokler je samo Grčija tista, ki bi izstopila iz evroobmočja, še ni pričakovati večjih težav, ne za Evropsko unijo ne za mednarodne finančne trge. Večji problem sta Španija in Italija, opozarjajo strokovnjaki.

Predvsem Italija ima tako velik dolg, da bi lahko destabilizirala globalni finančni sistem,” pravi Richard Wellings z Inštituta za ekonomska vprašanja iz Londona. Čeprav torej izhod Grčije iz evroobmočja po mnenju strokovnjakov ne bi resneje zamajal finančnih trgov in svetovne ekonomije, pa se vsi strinjajo, da bi morali Grčija in EU najti dogovor, ki bi dovolil obubožani državi, da si opomore, in zmanjšal pritisk recesije na najbolj revne.

Novo zategovanje pasu in novi varčevalni ukrepi, ki jih pričakuje Evropa, tega ne bodo prinesli. Kot je v pogovoru za avstrijski časnik Kurier poudaril grški premier Aleksis Cipras, Grčija ne more sprejeti varčevalnih predlogov EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), saj bi to uničilo njeno gospodarstvo. Dejal je še, da bi izstop Grčije iz območja evra pomenil tudi konec območja.

ECB povečala nujno likvidnostno pomoč za grške banke

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes znova povečal zgornjo mejo za nujno likvidnostno pomoč grškim bankam. Neuradno jo je povečal za 3,3 milijarde evrov. ECB izredno likvidnostno pomoč poveča vsak teden, a zadnje dni so se razmere v bančnem sistemu ob vse večji negotovosti glede razpleta pogovorov med Atenami in upniki dodatno zaostrile.

"Ni bilo težav s financiranjem grških bank," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovan bančni vir. Ob tem naj bi svet ECB pričakoval ugoden razplet vrha območja evra v ponedeljek.

Grška centralna banka je pred današnjo odločitvijo ECB zagotovila, da je bančni sistem stabilen navkljub množičnim dvigom denarnih vlog. V četrtek so Grki dvignili okoli milijarde evrov, v dveh dneh pred tem pa še dodatne 1,6 milijarde evrov. Od decembra lani so Grki dvignili krepko več kot 30 milijard evrov.

"Guverner grške centralne banke je potrdil stabilnost bančnega sistema, ki ga varujejo skupne aktivnosti grške in ECB," so v sporočilu za javnost zapisali v Grčiji.

Grčija sicer vztraja, da še vedno obstaja možnost dogovora glede nadaljevanja mehanizma mednarodne finančne pomoči in zavrača katastrofične scenarije, ki se v zadnjih dneh množijo v medijih.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je – potem ko so v četrtek propadla pogajanja o Grčiji – za ponedeljek sklical izredni vrh območja evra. Pred vrhom se bodo srečali tudi finančni ministri držav v območju evra, ki bodo pripravili podlago za vrh.

Čakamo ... Ali kdo koga ne posluša

Kot je znano, finančni ministri članic območja evra včeraj v Luksemburgu niso dosegli dogovora z Grčijo o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč. Naslednje, morda odločilno dejanje v grški drami, je vrh območja evra v ponedeljek. Še pred tem pa bo izredni vrh območja evra.

Ker Grčija ter evropski voditelji in finančniki sinoči niso dosegli dogovora, je danes Evropska centralna banka sklicala krizni sestanek, na katerem razpravljajo o morebitnem povečanju maksimalnega obsega nujne likvidnostne pomoči za grške banke.

Dogovor je še mogoč, a na potezi je Grčija, ki naj se zresni in predstavi verodostojne predloge, se glasi sporočilo Atenam. Grčija se zdaj intenzivno pripravlja na ponedeljek in dela na tem, da bi bil sestanek uspešen.

Grški finančni minister Janis Varufakis je evropskim voditeljem sicer že včeraj predstavil "radikalen in celovit" predlog, ki lahko enkrat za vselej konča grško krizo. Dejstvo, da nekateri niso dojeli, da so predstavili ta predlog, po njegovih besedah kaže, da ima EU težave z dialogom. Predlog po besedah Varufakisa vključuje samodejno zavoro za primanjkljaj in premestitev 27 milijard evrov grškega dolga iz Evropske centralne banke (ECB) v evropski reševalni mehanizem ESM, torej iz ene institucije trojke v drugo.

Grčija proti Evropi
Grčija proti Evropi FOTO: AP

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pa medtem pravi, da rešitve krize ni na vidiku. Najbolj zaželen in osrednji scenarij je po besedah šefa evroskupine še vedno doseči dogovor, podaljšati sedanji program in obdržati Grčijo v območju evra. A če to ne bo mogoče, so pripravljeni tudi na druge scenarije, je dodal.

Medtem ko so odnosi med Grčijo, EU in njenimi finančnimi institucijami na eni najnižjih ravni, pa je grški premier Aleksis Cipras obiskal Rusijo, ki se je prav tako znašla v nemilosti Evrope, pa tudi ZDA. Cipras se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Voditelja sta podpisala sporazum o gradnji ruskega plinovoda čez Grčijo, pogovarjala pa naj bi se tudi o ustanavljanju razvojne banke držav BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika).

Tudi evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici poudarja, da je na potezi Grčija, ter državo poziva, naj se zresni in vrne k pogajanjem za razumni kompromis, saj bodo sicer posledice katastrofalne. Vsi smo si pripravljeni dan in noč prizadevati za ta dogovor, ki je še vedno mogoč, je še zatrdil Moscovici ter poudaril, da je v interesu vseh, da se ohranita integriteta in ireverzibilnost evra.

Podobno je sporočilo vodje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde: "Čakamo." In sicer na oprijemljive in verodostojne predloge, je poudarila ter grške politike okrcala, da je dialog mogoč le z odraslimi sogovorniki. Lagardova je Grčijo tudi posvarila, da pri obravnavi njene finančne obveznosti v vrednosti 1,6 milijarde evrov, ki jo mora izpolniti konec meseca, ne bo milosti. IMF bo neplačilo obveznosti po njenih besedah obravnaval kot plačilno nesposobnost.

Mramor v ponedeljek ne pričakuje resnega preboja

Finančni minister Dušan Mramor v ponedeljek ne pričakuje resnega preboja pri iskanju dogovora o grškem vprašanju. Rešitve, ki jih je v četrtek ponudil grški finančni minister Janis Varufakis, so bile po ministrovih besedah "potegnjene iz zadnjega žepa", razočaranje je bilo precejšnje.

Mramor je dejal, da je bila Varufakisovega razlaga zelo dolga in kompleksna, a da niso imeli pred seboj nobenega papirja, tako da je bilo včasih zelo težko slediti, kaj Grki pravzaprav predlagajo.

O slovenskem stališču do morebitnega prestrukturiranja grškega dolga pa je Mramor dejal, da Slovenija nosi relativno večje breme dolga in je bolj izpostavljena kot druge države, po podatkih Eurostata v vrednosti 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Naslednja država je izpostavljena z 2,9 odstotka BDP, povprečje pa je 2,36 odstotka BDP, je še izpostavil. Če bi bilo treba zmanjšati dolžniško obremenitev Grčije oziroma zagotoviti dodatna posojila državi, bi zato Slovenija po ministrovih besedah vztrajala pri stališču, da je potrebna enakomerna razdelitev bremen med državami.

Na krizne razmere v primeru, da dogovora ne bo in Grčija konec meseca ne bo poravnala finančne obveznosti do IMF, se Slovenija po Mramorjevih besedah pripravlja tako, da poskuša dobiti celovito sliko, kako bi različni scenariji vplivali na slovenski finančni sistem in slovenske obveznosti, denimo z vidika unovčevanja garancij in pridobivanja sredstev z vračili odobrenih kreditov. To se sicer po ministrovih navedbah počne vsak dan, ne le zaradi Grčije.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo 30. junija, če Grčija ne bo poravnala obveznosti do IMF, je Mramor odgovoril, da država ne more bankrotirati, temveč lahko samo obvesti upnike, da je plačilno nesposobna, potem pa se začne proces, v katerem se z upniki dogovarja za prestrukturiranje, odpis ali za kaj drugega. O tem, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, Mramor ni želel ugibati. "Kaj bo 30. junija, je danes zelo težko reči," je sklenil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (865)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1035319
20. 06. 2015 18.42
Če ne vrnejo pa vojake poslat da uzamemo naših 380 milijonov € nazaj
Bojan Smile
20. 06. 2015 13.16
+3
Ko večkrat objavijo članke o usodi Grčiji. Že v prvi vrsti nam pove, da Evropska unija si želi obržati valuto in število članic držav. Nekoliko so vajeni, da imajo pod nadzorom. Čeprav bodo določene posledice, vendar bo Grčija v štirih letih prišla ven iz krize. Evropska unija bo potrebovala še veliko časa.
LLLEPI
20. 06. 2015 14.49
+1
EU je ustanovljena od poliikov eu drzav beri najvecij lopovov in izdajalcev svojih narodov,ki so si s tem zagotovili zakonsko moznost za ogromne dohodke na drugi strani pa so porinili svoje drzave v revscino.
LLLEPI
20. 06. 2015 14.49
+1
EU je ustanovljena od poliikov eu drzav beri najvecij lopovov in izdajalcev svojih narodov,ki so si s tem zagotovili zakonsko moznost za ogromne dohodke na drugi strani pa so porinili svoje drzave v revscino.
sverc
20. 06. 2015 12.02
+1
Aja pa očitno imajo veliko denarja prebivalci grčije na bankah. Očitno v milijardah. Aja ubogi so točno.
sverc
20. 06. 2015 12.01
+2
To se zgodi z državo v kateri je polovica prebivalstva zaposlenih v javnem sektorju, druga pa ne plačuje davkov. Kradejo pa obe. Zanimivost: pred leti v grciji niti računa za tankanje na bencinskih servisih nisi dobil. Skratka upam da bodo kmalu Raus! Tega nam ni treba trpet v uniji.
LLLEPI
20. 06. 2015 14.45
+3
Mi se pa trudimo da v vsem ugodimo eu dalalmo cel mesec palacaujemo davek na davek tako da nam ne ostane niti za posteno hrano pa se ponosni smo na to,da lahko dajemo svoj denar vsem drzavam eu.Kaj imamo torej od eu?Imajo samo nasi politiki ki si delijo enormne zasluzke in razprodajajo drzavo.Zakaj je torej potrebno vstrajat v eu?
br.0001s
20. 06. 2015 11.37
+5
tud mi še pridemo na vrsto
LLLEPI
20. 06. 2015 14.51
+2
Smo ze zraven samo se ne vemo.Nasi politiki so pa nesposobni za vakrsna pogajanja ker so ze vsi kupljeni
aaaaaa122121
20. 06. 2015 10.44
+1
k bi se slovenci tkole uzigal glede kreditov, ki jih niso vrnile domace elite, in so na slabi banki, bi bila slovenija danes res druga svica, ampak sej nekateri niso vedeli, kako naivne drzavljane imajo, ko so toobljubljal:)
LLLEPI
20. 06. 2015 14.59
+1
So vedeli kako naivne drzavljane imaljo ravno zaradi tega so lahko vse okradli pa se naprej to delajo saj jim noben nic noce
aaaaaa122121
20. 06. 2015 10.39
+4
Z NIA (National Inflation Asociation) se popolnoma strinjamo, da bi najboljša možnost za Grčijo bila zavrnitev novega bailouta in razglasitev bankrota. Tako bi lahko Grčija zapustila evroobmočje in se vrnila nazaj na staro valuto, vendar bi Grčija morala dopustiti prostemu trgu, da najde vrednost valute, ne da jo umetno določijo. Dogovori o reševalnih paketih niso prav v nobeno pomoč grškemu ljudstvu, saj denar ne pride do ulic, temveč se nemudoma vrne na račune bank, pri katerih je Grčija zadolžena. Če država bankrotira ne bo prišlo do črnega scenarija, ki ga voditelji EU napovedujejo. Grčija bo še vedno  imela vso infrastrukturo, izgub pa ne bo nosila država, temveč banke, ki so Grčiji brezskrbno posojale denar po umetno nizkih obrestnih merah. Država se bo prebudila v naslednje jutro popolnoma brez dolga, z lastno valuto, ki jim bo omogočala financiranje novega gospodarstva. Vendar pa voditelji nočejo, da Grčija izpade kot vzgled drugim državam, ker bi se gospodarstvo grške države v tem primeru presenetljivo hitro opomoglo, česar se finančni vrh EU dobro zaveda.
aaaaaa122121
20. 06. 2015 10.42
+1
DonDonDan
20. 06. 2015 10.49
-1
Evropa jim ponuja 7,2 milijarde, da se držijo reda. Grki pa pravijo, da je to premalo za njihove želene potrebe. Pol ti je lahko jasno, kaj bo po bankrotu. Totalna humanitarna katastrofa. Tudi jaz jim to privoščim, balkanđerosom neumnim. Bojo na trd način prišli k pameti.
kapljač1
20. 06. 2015 10.35
+5
Več držav bi se moralo pridružit Grčiji! Drugače nas bo EU počasi raztrgal na "paramparčad" ( na Atome)
DonDonDan
20. 06. 2015 10.46
-3
Zaradi članstva v EU mi še vedno dobro živimo. Brez EU bi bili že blizu statusa "Srbija-2".
Shisui
20. 06. 2015 09.37
-2
Mater so eni za Luno, tle se derejo, da Evropa posiljuje Grke s krediti, v bistvu pa Grki ne preživijo do konca naslednjega meseca brez našega denarja, zato ga pa tako zavzeto PROSIJO.
Shisui
20. 06. 2015 09.35
+5
S svojim denarjem naj delajo Grki kar hočejo, zaradi mene imajo lahko brezdomci 1500€ socialca. Ampak. Tega ne morejo početi s TUJIM DENARJEM. Če pa že, ga bo treba nekoč pa vrniti. Tako to pač gre, še sosedovemu 6 let staremu Janezku je to jasno. Menda ja ne pričakujejo, da jim bodo sosednje države preživljale cel JS/JU?!
aaaaaa122121
20. 06. 2015 10.40
+0
upam da delas po 16 ur na dan, da lahko odplacujes kredite.na slabi banki, tuje:)uboge.ofce
LLLEPI
20. 06. 2015 09.04
+4
Sicer mi Grki niso pri srcu tu pa jim dam prav dovol je bilo zasuznjevanja z raznimi krediti saj to je bil namen teh kreditov
I Res
19. 06. 2015 23.52
+10
zakaj ne napišete tako kot je. eu pravi grčiji da morajo delati to kar oni rečejo, tudi v sloveniji je tako. novodobna okupacija in suženjstvo
DonDonDan
20. 06. 2015 07.20
-4
Okupacij in suženjstva je po svetu res veliko, ne pa v EU. Boš moral iti k okulistu. Tako Rusija, še bolj pa Kitajska temeljita na suženjstvu.
Shisui
20. 06. 2015 09.39
+0
Pa živimo brez EU denarja, saj nas nihče ne sili v dolgove ŠE PROSIMO JIH,
LLLEPI
20. 06. 2015 14.54
+1
Prosijo jih nasi politiki ki imajo koristi od tega navadni ljude nimajo nic od eu kreditov razen tega da jih je potrebno vracat
Klimova
19. 06. 2015 23.41
+14
BRICS je novi vir gospodarskih sil in bogastva in hkrati velika ovira za svetovno banko in mednarodni denarni sklad. Rusija ne bo Grčiji pomagala z neposredno finančno pomočjo, ampak z investicijskimi projekti in nakupom grškega drž. premoženja. Brics bo začel delovati konec l. 2015 s sedežem v Šanghaju in ne bi bila presenečena, če bi bili Grki takrat že "not"
Klimova
19. 06. 2015 23.42
+9
Skorc69
19. 06. 2015 23.25
+5
Kak te lahko miljarde dvigujejo, če pa jamrajo, da nimajo gnara??!!
Brakedirt
19. 06. 2015 23.39
+5
saj v slo tudi jamrajo da nimajo za hrano,na cestah pa sami novi avtomobili...
I Res
19. 06. 2015 23.50
+6
DonDonDan
20. 06. 2015 07.08
+0
Imajo eni, drugi pač ne. Ti vidiš na cesti samo tiste, ki imajo denar, revežev pa ne vidiš.
Jinky
19. 06. 2015 23.07
+1
Grem spat po luckyss.. predlogu ... good night everybody
Jinky
19. 06. 2015 22.55
+1
ola kuliko smo grkom posodili (kao) 350 mil al neki ? ni velik , neki pa je mi njim : uredite svoje finance , pa dnar nam vrnte brez obresti pa smo kvit oni nam : vlecite pennek banda izkorisčevalsko zasužnjevska, sam hočete naše otoke mi: ???
Jinky
19. 06. 2015 22.39
-1
Grčija je kot moja punca imava dva otroka 3 in 4 je nezaposlena lenčuga da ji ni para plačujem ji zavarovanje , telefon ,.. je tako debilna da hvaležnost ne pozna namesto da bi šparala, troši brez predsodka ji dam 600 eurov zraven njenga kapitala da si kupi auto za 2000 hoče še 500 Kaj narediti ?
sweetnes
19. 06. 2015 22.40
+7
ali pa si ti tako nor, da ji vse to omogočaš
Jinky
19. 06. 2015 23.01
+0
poslanka sexs
19. 06. 2015 22.35
+16
GRKI PRODAJTE EN OTOK RUSIJI IN ENEGA KITAJSKI DA BODO NAREDILI VOJASKO BAZO IN BOSTE VIDELI KAJ BO REKLA EVROPA IN AMERIKA A VI SE BOSTE RESILI VES KREDITA PAMET V ROKE GRKI
CestniKolesar370Wattov
19. 06. 2015 22.32
+0
Grčija porabi 59% BDPja za javni sektor in vladne potrebe. Vse ostalo so zgolj natolcevanja in vaša čudna prepričanja. Lenuhi kateri živijo na denarju drugih ljudi in trenutno ga teli drugi ljudje ne sproducirajo dovolj, da bi nahranili še ostale z njim.
M_teorija
19. 06. 2015 21.58
+12
Panika je večja po bruseljskih koloarjih, kot pa v Atenah. Če bi bilo res tako enostavno, da Grki izstopijo brez posledic za obstoj celotn EU, bi jo Bruseljski birokrati že zdavnaj nagnali!?
Jinky
19. 06. 2015 22.00