Tujina

Palinova podprla Trumpa: 'To bo izjemo zabavno'

Washington, 20. 01. 2016 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja podpredsedniška kandidatka ZDA Sarah Palin je poskrbela za presenečenje, ko je podprla predsedniško kandidaturo newyorškega milijarderja Donalda Trumpa. Mnenja o tem, koliko bo dejansko pomagala Trumpu, so deljena.

Nekdanja guvernerka Aljaske in podpredsedniška kandidatka ZDA Sarah Palin je podprla predsedniško kandidaturo newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, ki upa, da mu bo ta podpora prinesla več glasov konservativnih volivcev Iowe na strankarskih zborovanjih 1. februarja.

Sarah Palin in Dolan Trump
Sarah Palin in Dolan Trump FOTO: AP

Palinova je leta 2008 uvodoma pomagala oživeti predsedniško kampanjo Johna McCaina, saj mu je zagotovila podporo konservativnih krščanskih volivcev, vendar kasneje pri volivcih ni vzbudila dovolj zaupanja, da bi jo lahko videli na predsedniškem položaju, če bi morala nadomeščati McCaina.

Sarah Palin je nato odstopila od položaja guvernerke Aljaske in se posvetila komentatorski karieri na ameriški televiziji Fox, od katere se je poslovila pred letom dni. Mnenja o tem, koliko bo dejansko pomagala Trumpu, so deljena, vendar ni dvoma, da si je Newyorčan sedaj zagotovil še več medijske pozornosti, če je to sploh mogoče.

"Mediji se že držijo za glavo. To bo izjemo zabavno. Amerika se več ne bo opravičevala. Aleluja. Islamsko državo bomo brcnili v rit," je v Amesu v Iowi med drugim povedala Palinova, ki ji je ob strani stal Trump.

Presenečenje

Podpora je presenetljiva, saj je Palinova doslej podpirala konservativne kandidate gibanja čajanke, kot je teksaški senator Ted Cruz, ki se je v anketah Iowe zelo približal svežemu konservativnemu spreobrnjencu Trumpu in ga v nekaterih celo prehitel. Palinova je Cruza podprla leta 2010 med senatno tekmo v Teksasu in ta je v torek dejal, da jo še vedno občuduje, ne glede na to, kako se je sedaj odločila.

Palinova je podpirala Cruza, zdaj pa je podporo izkazala Trumpu.
Palinova je podpirala Cruza, zdaj pa je podporo izkazala Trumpu. FOTO: AP

Trump je v torek dobil tudi posredno podporo republikanskega guvernerja Iowe Terryja Branstada, ki je strankarske volivce posvaril, naj ne volijo Cruza, ker je proti subvencijam za etanol iz koruze. Te subvencije iz Washingtona pomagajo preživeti številnim kmetom Iowe.

Skoraj tako odmevna kot podpora Palinove je bila prav tako v torek podpora hčerke slavnega igralca kavbojskih filmov pokojnega Johna Wayna. Aissa Wayne je v muzeju svojega očeta v Wintersetu v Iowi povedala, da Amerika potrebuje Trumpa, ki je tak kot pravi John Wayne.

Je možno?

Analitiki so pred tem ugibali o realnih možnostih Trumpa v Iowi, ker ne vodi tradicionalne kampanje s prostovoljci ali plačanimi sodelavci, ki kličejo po telefonih in trkajo na vrata volivcev. Tega ne počne niti sam, saj raje nastopa na velikih zborovanjih in na televiziji.

Doslej je veljalo, da bo najuspešnejši tisti, ki ima dobro organizacijo na terenu, da svoje volivce dejansko spravi na volišča, vendar je Trump doslej uspešno kljuboval vsem političnim pravilom in še vedno vodi.

Kaj pa Clintonova?

Na demokratski strani je v torek televizija CNN objavila anketo, ki kaže, da ima senator iz Vermonta Bernard Sanders v državi New Hampshire, ki bo imela strankarske volitve 9. februarja, kar 27 odstotkov prednosti pred Hillary Clinton.

Vodil naj bi s 60 proti 33 odstotkom, kar je tako presenetljiv rezultat, da mu ne verjamejo niti v Sandersovi kampanji. Sporočili so le, da anketa potrjuje, da Sanders dobiva vse večjo podporo. Clintonova je leta 2008 izgubila strankarska zborovanja v Iowi proti Baracku Obami, nato pa zmagala v New Hampshiru.

V Iowi sta v anketah izenačena, Clintonova pa trenutno vodi na nacionalni ravni in v državah, ki bodo na vrsti za volitve po 9. februarju. Zaskrbljujoča ugotovitev ankete CNN je to, da 55 odstotkov vprašanih meni, da je Clintonova najmanj poštena med demokratskimi kandidati. Za Sandersa jih tako menita le dva odstotka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
20. 01. 2016 17.59
+4
kar si bodo izvolili to bodo imali ,,no pri njih se vsaj menjujejo ,,pri nas pa vecina sedi ze 24 leta v parlamentu ,,in cetudi nic koristneka ne naredijo ,,so pa na toplem in vlecejo lepe place za nedelo ,,vlada pa vsaka slabsa ,,mi pa se vedno nic ,,in radi bi da bi se le kaj premaknilo na bolje ,,a brez velikih sprememb ki jih lahko naredi samo se ulica ne bo nic
Jimi1
20. 01. 2016 15.21
-2
Vsekakor, če bi slednji "slovenski zet" zmagal, bi znalo biti v ZDA in po svetu precej bolj "zanimivo", kot je sedaj.... Vsekakor upam, da Melanija ne bo pozabila svojih "korenin" in da se bodo poleg "multikulturnega odnosa" takrat v Slovenijo preselile še druge prednosti, kot npr. 2 amandma, katerega so ZDA kopirale že iz ureditve Karantanije.... kot večino ustave.... Skratka Sarah je s svojimi "Bušizmi" še par korakov pred Johnom mlajšim, ki je prekosil celo lastnega očeta.... Vse skupaj bi postalo realistični schoow in vsak od nas igralec v njemu....
PošteniSlovenec
20. 01. 2016 12.42
+4
Sarah Palin in Donald Trump fino pašeta skupaj po pameti, izjavah in razmišljanju vendar sta si po gmotnem stanju zelo različna in zaradi tega naša lepa punca Melanija raje živi in trpi ob Donaldu kot pa da začuti pozitivno energijo ob Sarah.
Nicolas Kajpa
20. 01. 2016 11.07
+4
Koliko Benjaminčkov ji je kapnilo v žep da ga je podprla ?
Kapitol
20. 01. 2016 11.13
+3
Tudi to je morda res, samo morate razumeti, da se tukaj iz vsega dela biznis, rezultat pa je vedno bogatejša in močnejša država z vedno več sposobnimi ljudmi, in vedno več delovnimi mesti, kajti tu vlada pozitivna selekcija v skladu s človekovo naravo. Ogromna razlika naproti socijalistom z njihovo negativno selekcijo,.... pa saj ozrite se okrog po sloveniji, boste takoj dojeli.....
Slonaj
20. 01. 2016 11.40
-3
Kapitol
20. 01. 2016 11.42
+3
A ne bereš kaj pišem, proti socijalistom....
Kapitol
20. 01. 2016 11.04
+2
Tile so po delavnosti in sposobnosti za vaše levoroke prstokrade socijaliste čista znanstvena fantastika, svetlobna leta iznad.....
LOPOVEpredZID
20. 01. 2016 10.54
+4
jz pravim naj g kar izvolijo, naj mu rata....to bo totalni poraz ZDA
Slonaj
20. 01. 2016 11.41
+1
Da ni teroristov je potem poraz, tukaj pa res ne razumem.
PIERREBRICE
20. 01. 2016 10.40
+1
Nekdanja guvernerka Aljaske in podpredsedniška kandidatka ZDA Sarah Palin Njeni porniči niso bogve kaj.
Jocipros
20. 01. 2016 10.39
-3
Zakaj pa morajo biti ravno milijarderji predsedniki? Ali ni tisti, ki nima denarja, lahko tudi boljši človek? To bi moralo veljati: tisti, ki dela za državljane, bi mi oral biti izbran in ne oni, ki jih lupi!
Kapitol
20. 01. 2016 10.37
+0
Zanimivo, da so proti njemu večinoma socijalisti in ostali lenuhi, ki radi živijo na tuj račun,,,,,
Jocipros
20. 01. 2016 10.41
+2
AtaAufbiks
20. 01. 2016 19.22
+1
Trump je pa najbrž prišel do premoženja, ker je delal tri izmene hkrati?
abigail
20. 01. 2016 21.59
Ta j dobra AtaAufbiks! Tisti zgoraj pač pojma nima, kaj je real work.
Komendator
20. 01. 2016 10.08
+5
abigail
20. 01. 2016 09.14
+8
Trump in Palin, grozna ampak razumljiva kombinacija. Med politiki je že itak težko kaj pametnega izbrati, ta dva sta pa res katastrofa na štirih nogah.
nekdotukaj
20. 01. 2016 08.54
+6
A ste vidl un film "who's nailin' Palin"?