Tujina

Palestinci se ne bojijo ameriških groženj z vetom

Ramala/Jeruzalem/Bruselj, 15. 09. 2011 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Še./Reuters/STA
Komentarji
12

Palestinci bi lahko že naslednji teden zaprosili za polnopravno članstvo v ZN in s tem priznanje njihove države. A v Varnostnem svetu jih čaka veto ZDA, če pa se glasovanje prenese v Generalno skupščino, bo šlo za status nižje stopnje.

Rijad al Malki je napovedal vložitev prošnje za polnopravno članstvo.
Rijad al Malki je napovedal vložitev prošnje za polnopravno članstvo. FOTO: Reuters
Palestinci bodo naslednji teden vložili prošnjo za polnopravno članstvo v Združenih narodih in s tem implicitno za priznanje državnosti, kljub ameriški grožnji z vetom, če medtem mednarodna skupnost ne pride na dan s kakšnim drugim predlogom, ki bi jim ustrezal. To je namreč danes napovedal palestinski zunanji minister Rijad al Malki. Ta je dejal, da bodo Palestinci prošnjo za polnopravno članstvo v ZN vložili 23. septembra, vendar pa so do takrat odprti za druge diplomatske predloge.

Pred tem so se namreč pojavljale špekulacije, da bi se lahko Palestinci izognili neposrednemu soočenju z ameriškim vetom in vložili prošnjo za status nižji od polnopravne članice, in to v Generalni skupščini ZN, kjer bi lažje dobili potrebno večino glasov in kjer nobena država ne more vložiti veta. Ta scenarij je sicer še vedno realen, če jih bodo v Varnostnem svetu blokirale ZDA, kot je pričakovati.

ZDA si sicer na vse pretege prizadevajo, da bi Palestince in Izraelce znova spravili za pogajalsko mizo. Scenarij, po katerem bi Palestinci v VS ZN zahtevali priznanje državnosti, na katerega bi morale ZDA vložiti veto, jim namreč ne ustreza, ker bi to še spodkopalo njihov že tako načet ugled na Bližnjem vzhodu. Tudi zato vztrajajo, da so pogajanja edini način, da se razreši vprašanje palestinske države.

'Izrael v GS ZN ni deležen poštene obravnave'

Izrael prav tako po pričakovanjih ostro zavrača napovedan palestinski korak. Razloge za nasprotovanje palestinski prošnji bo tako naslednji teden v ZN predstavil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Izraelski premier Netanjahu je danes sporočil, da se bo prihodnji teden tudi sam odpravil v Združene narode, kjer bo predstavil stališče Izraela do palestinske prošnje. "Odločil sem se, da grem tja povedat resnico, preprosto resnico," je dejal Netanjahu.

Benjamin Netanjahu vztraja, da si Izrael želi samo miru.
Benjamin Netanjahu vztraja, da si Izrael želi samo miru. FOTO: Reuters

Kot je dodal, "Izrael hoče mir in si že zadnji dve leti in pol prizadeva za pogajanja, a na žalost ni bilo nobenega odziva". "Vemo, da je mir odvisen od priznanja in varnosti," je dejal izraelski premier in dodal, da bo to sporočilo prenesel tudi v govoru Generalni skupščini ZN prihodnji teden.

Netanjahu je sicer poudaril, da se zaveda, da GS ZN "ni prostor, kjer bi bil Izrael ponavadi deležen poštene obravnave" in je v preteklosti proti njemu že sprejemal "sovražne odločitve, ki do neprepoznavnosti izkrivljajo resnico in realnost". Kljub temu pa je pomembno, da tam kot izraelski premier "predstavi stvari takšne, kot so".

Palestincem grozijo s 'hudimi in resnimi' posledicami

Že v sredo pa je izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman zagrozil s "hudimi in resnimi" posledicami, če bodo Palestinci uresničili svojo napoved in vložili prošnjo za priznanje neodvisne palestinske države.

Lieberman ob tem ni pojasnil, za kakšne posledice naj bi šlo. "Trenutek pojasnjevanja podrobnosti tega, kar se bo zgodilo, še ni prišel," je dejal Lieberman, ki je v preteklosti izraelske oblasti že pozval k pretrganju vseh stikov s palestinskimi oblastmi pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa, če bi te dejansko vložile prošnjo.

"Kar lahko rečem z največjo gotovostjo, je, da bodo s trenutkom, ko bodo sprejeli enostransko odločitev, nastopile hude in resne posledice," je posvaril izraelski zunanji minister in izrazil upanje, da do tega ne bo prišlo in bo "prevladala zdrava pamet". S tem bi po njegovem prepričanju med drugim omogočili napredek pri mirovnih pogajanjih med stranema.

Bo Palestincem uspelo prepričati mednarodno skupnost, naj jim dovolijo imeti lastno državo.
Bo Palestincem uspelo prepričati mednarodno skupnost, naj jim dovolijo imeti lastno državo. FOTO: Reuters

Zaenkrat sicer še ni jasno, ali se bodo Palestinci s svojo prošnjo obrnili na Generalno skupščino ZN ali na Varnostni svet ZN. Medtem ko so ZDA že napovedale, da bodo v VS ZN vložile veto na morebitno prošnjo za članstvo, obstaja tudi možnost, da bi Palestinci v GS ZN zaprosili za članstvo oz. status države nečlanice. GS ZN mora namreč na priporočilo VS ZN o članstvu kake države odločiti z dvotretjinsko večino, medtem ko z navadno večino lahko prizna status države nečlanice.

Francozi bolj naklonjeni Palestincem, Nemci proti enostranskim potezam

Ne le odposlanci ZDA, temveč tudi odposlanci Evropske unije in bližnjevzhodne četverice se intenzivno pogajajo s palestinsko in izraelsko stranjo in jih skušajo prepričati, naj se vrnejo za pogajalsko mizo."Bomo videli, ali bo kdo prišel s kredibilno ponudbo, ki bi jo resno pregledali," je dejal al Malki. "V nasprotnem primeru bo (palestinski predsednik Mahmud Abas) 23. ob 12.30 vložil prošnjo," je dodal.

Doslej je palestinsko državo v mejah, kakršne so bile pred šestdnevno vojno leta 1967, torej vključno z območjem Gaze, Zahodnim bregom in Vzhodnim Jeruzalemom, priznalo 127 držav. Slovenije ni med njimi. Izraelsko-palestinska pogajanja so sicer znova zastala pred letom dni.

EU si medtem prizadeva, da bi Palestinci opustili za naslednji teden načrtovano vložitev prošnje za polnopravno članstvo, v zameno za dvig njihovega statusa v ZN, ki pa ne bi bil polnopraven. ''Naša ideja je, da bi dvignili status Palestincev, pri čemer ne bi izključili možnosti polnopravnega članstva v prihodnosti, vendar pa bi to vezali na pogajanja,'' je dejal neimenovani diplomatski vir pri EU.

Po poročanju Reutersa sicer ni znano, ali bi šlo za dvig statusa na raven ''države nečlanice'', kakršnega ima Vatikan, ali bi šlo za kakšno drugo formulacijo. Palestinske oblasti imajo trenutno v ZN status opazovalke nečlanice.

Če bodo o palestinski državnosti glasovali v ZN, bi se 27 članic EU lahko razdelilo v tri skupine, nekatere bi prošnjo podprle, druge zavrnile, tretje pa bi se vzdržale, poroča Reuters.

Francija naj bi bila naklonjena palestinskim argumentom, medtem ko Nemčija nasprotuje enostranskim razglasitvam brez dogovora, ki bi ga skozi pogajanja dosegli Palestinci in Izraelci, še poroča Reuters.

Tudi Pahor se zavzema za dialog

Premier Borut Pahor je glede tega v sredo izjavil, da palestinskega vprašanja dolgoročno ni mogoče rešiti z enostranskimi dejanji nobene od vpletenih strani. Po njegovem mnenju je znova dozorel čas za intenziven dialog med Izraelom in Palestinci.

Benjamin Netanjahu in Borut Pahor. Pahor ne podpira enostranskih potez v reševanju izraelsko-palestinskega vprašanja.
Benjamin Netanjahu in Borut Pahor. Pahor ne podpira enostranskih potez v reševanju izraelsko-palestinskega vprašanja. FOTO: Reuters

"Tako velikega problema, zlasti znotraj okoliščin, ki smo jim priča na Bližnjem vzhodu, ni mogoče dolgoročno rešiti z enostranskimi ravnanji, ne ene ne druge strani," je Pahor odgovoril na vprašanje glede prizadevanj Palestincev za priznanje njihove države v ZN.

Palestinci si bodo na letošnjem zasedanju Generalne skupščine ZN prizadevali za mednarodno priznanje svoje države v mejah izpred šestdnevne vojne leta 1967. Kako bo Slovenija glasovala o resoluciji, s katero nameravajo Palestinci zaprositi za članstvo v svetovni organizaciji, za zdaj ni znano.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjeta Vakar
20. 09. 2011 20.47
Država smo ljudje! In prosim, če smo večina za to, da se Palestino prizna, naj jo država Slovenija tudi formalno prizna! Pa kaj se gre ta vlada? Pa ne le ta! Pa kaj je res tako težko ohranit dostojanstvo v stiku s politiki držav, ki so velike in močne. Pa so tudi etično velike in močne? Jaz spoštujem samo ljudi, ki so dostojanstveni in etični v svojih dejanjih. Ma saj nas veliko podobno misli. Pravzaprav, se vidimo 15. oktobra v Ljubljani. Vsak lahko kaj pove, napiše...
CrusaderKnight
16. 09. 2011 13.37
Kosovo so priznal, ker ni iztreljeval raketic na srbijo kr tako za nacionalni šport tako kot to počno palestinci od leta 67! In čist vedno, so prekršili mirovni sporazum! Sedaj pa nekaj jokajo! Če palestina rata priznana, bo samo ena raketica pomenila vojno, vsi pa vemo kakšni so rezultati!
plavno9
16. 09. 2011 12.44
Če so priznal Kosovo k se je odcepu prostovolno in enostransko od Srbije zakaj pol palestincom ne priznajo države če so taki demokrati!!! američani in izraelci ista banda okupatorska!!!!
Elias47
16. 09. 2011 10.00
Aha, se ve, ZDA spet proti nečemur, kar bi rešilo kakšne konflikte; kot ponavadi! ZDA še niso nikoli bile za nekaj, kar bi rešilo težave. Tako so proti reševanju klimatskih sprememb, proti ukinitvi jedrske tehnologije, proti razorožitvi, proti prepovedi uporabe HAARP-a, so za vojne, so za suženjstvo, .... ZDA = Izrael - Forever ... Zionistične prostitutke ...
njami04
16. 09. 2011 07.55
banda ameriška
Svitek00
15. 09. 2011 22.25
marxon@ Da se vid za kerga dela
RagingPixel
15. 09. 2011 21.33
pa kašn veto, haha tolk o enakosti za vse članice =D
Urkez Prime
15. 09. 2011 21.33
dokler se bojo mešali amerikanci v vsako državo in njihovo politiko je za pričakovat odpor. Zakaj se enostavno ne brigajo zase? Sej imajo dost revežev in kriminala, problemov za reševat, raje kradejo in kregajo narod da jim drugi plačujejo dolgove in si mažejo roke namesto njih.....
expat
15. 09. 2011 19.43
Enostranska odlocitev je problem samo pri Palestincih, v primeru Kosova pa to ni bil problem?
pika poka ježek
15. 09. 2011 19.32
To bo še pokalo. >>Palestinska državljanska vojna<<
Nedim Nedo
15. 09. 2011 19.02
važno da ima pahor na sliki ameriško značko namesto slovenske...
Crawezza
15. 09. 2011 18.57
Od kdaj pa rabis druge da si priznas drzavo... -.- Vsaj ima to pravico neglede na druge.