Tujina

FOTO: Večtisočglava množica pozdravila slavnega vojaka

Gaza, 18. 10. 2011 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./V.L./STA
Komentarji
27

Palestinci so izpustili izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga zajeli pred petimi leti. Dejal je, da se počuti dobro, želi pa si, da bi bili iz izraelskih zaporov izpuščeni vsi Palestinci.

Slovenija pozdravlja izvajanje dogovora o osvoboditvi izraelskega vojaka Gilada Šalita, kar je po dolgem času prva dobra novica, ki prihaja z Bližnjega vzhoda, so poudarili na zunanjem ministrstvu. Izrazili so veselje, da so dolgoletna prizadevanja obeh strani obrodila sadove, pa tudi željo, da bi se dialog v tej smeri nadaljeval in bi prišlo do osvoboditve vseh političnih zapornikov.

Pet let od zajetja je palestinsko gibanje Hamas izpustilo izraelskega vojaka Gilada Šalita. Potem ko so ga prepeljali v Izrael, je v izjavi za medije dejal, da se počuti dobro. "Seveda, da sem zelo pogrešal svojo družino. Pogrešal sem tudi svoje prijatelje. Zelo vesel bom, če bodo vsi palestinski zaporniki izpuščeni in se bodo tako lahko vrnili k svojim družinam. Upam, da bo ta dogovor vodil do miru med Izraelci in Palestinci ter da bo podlaga za sodelovanje obeh strani," je še povedal v prvem intervjuju po izpustitvi.

Na mejnem prehodu Rafa so ga Palestinci izročili egiptovskim oblastem. Nato so ga egiptovski organi po kratki poti čez puščavo prepeljali do prehoda Kerem Šalom (Vinograd miru), kjer so ga prevzele izraelske oblasti. Od tam pa so ga s helikopterjem prepeljali v vojaško letalsko bazo v osrednjem delu države, kjer se je srečal z družino, pozdravil pa ga je tudi premier Benjamin Netanjahu. Ob tem je premier dejal, da je bila Šalitova izpustitev "velik trenutek'', a je bila cena za to "zelo, zelo visoka."

Pozdravila ga je večtisočglava množica

V domači vasi Micpe Hila na severu Izraela ga je pozdravila večtisočglava množica navdušenih Izraelcev. Številni navdušenci, oblečeni v majice s podobo zdaj že slavnega vojaka, so se v vasi začeli zbirati že več ur pred njegovo vrnitvijo. Nato se je množica zbrala ob cesti do hiše izpuščenega vojaka, kjer so nosili zastave, ploskali in nosili bele vrtnice in nageljne. "Gilad se je varno vrnil domov," so vzklikali in se objemali.

Na svoje domove se je medtem vrnilo že tudi več sto palestinskih zapornikov, ki so v osmih avtobusih že zjutraj iz Izraela dopotovali na mejnih prehod Rafa v Egiptu. V Gazi so jih pričakali vodilni predstavniki Hamasa in njihove družine ter množica okoli 200.000 ljudi. Več avtobusov izpuščenih palestinskih zapornikov se je vrnilo tudi na Zahodni breg, kjer jih je v Ramali pozdravil palestinski predsednik Mahmud Abas.

Izrael je v zameno za Šalita danes izpustil 477 Palestincev, nato pa naj bi v dveh mesecih izpustili še drugo skupino 550 palestinskih zapornikov.

Šalita so izraelskim oblastem predali egiptovski organi.
Šalita so izraelskim oblastem predali egiptovski organi. FOTO: Reuters

Spomnimo ...

Šalita so palestinske sile na meji med Gazo in Izraelom zajele 25. junija leta 2006. Palestinski militantneži so prek podzemnega tunela vdrli na območje Izraela, se vtihotapili v tamkajšnjo vojaško postojanko. Sledilo je streljanje, pri tem sta bila ubita dva Palestinca, na izraelski strani sta prav tako umrla dva vojaka, trije pa so bili ranjeni.

Tri dni pozneje so Šalita v naselju Han Junisu na območju Gaze iskali izraelski vojaki, a brez uspeha, saj so ga Palestinci takrat že prepeljali v Rafo. Spodleteli so tudi številni diplomatski napori, vendar Izrael ni privolil v izmenjavo ujetnikov.

Dogovor je bil dokončno dosežen 11. oktobra letos, v okviru tega pa bo Izrael iz zaporov izpustil čez tisoč Palestincev.

"Razumem, da je težko sprejeti dejstvo, da ti hudobneži, ki so zagrešili gnusne zločine nad vašimi ljubljenimi, ne bodo plačali polne cene, ki bi si jo zaslužili," je sporočil premier Netanjahu. Izrael se je izmenjave veselil. Šalit je namreč precej priljubljen, označevali so ga tudi kot sina vseh, javnomnenjske ankete pa so pokazale, da Izraelci podpirajo zamenjavo tisoč zapornikov za vojaka.

Palestinski zaporniki ob prihodu na območje Gaze
Palestinski zaporniki ob prihodu na območje Gaze FOTO: Reuters

Abas: Niste se zaman žrtvovali

V Ramali je velike množice nagovoril palestinski predsednik Mahmud Abas. "Vaše žrtvovanje, vaši napori in vaše delo niso bili zaman. Žrtvovali ste se, se borili in plačali svojo ceno. Izid svojega boja boste videli z zametki svobodne in neodvisne palestinske države, katere glavno mesto bo Jeruzalem," je dejal v nagovoru.

Abas si želi, da bi bili kmalu izpuščeni tudi Marvan Barguti, Arvan Sadat in Ibrahim Hamid. Barguti je palestinski politik, za katerega mnogi menijo, da je vodil prvo in drugo palestinsko vstajo. Sadat je v Izraelu obsojen zaradi atentata na izraelskega ministra za turizem leta 2001. Hamid pa je bil Hamasov vojaški poveljnik na Zahodnem bregu, maja 2006 pa so ga prijeli izraelski vojaki. Obtožen je za smrt 96 izraelskih civilistov.

Prihodnji pogovori bodo temeljili na ustanovitvi palestinske države z mejami iz leta 1967. Politiko naselbin bi morali popolnoma opustiti, v ospredju pa bo tudi vprašanje zapornikov. Za Abasom je zbrane Palestince v Ramali nagovoril tudi Hasan Jusef, ugledni predstavnik Hamasa.

ZN zadovoljni z izmenjavo

Odzval se je že generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki upa, da bo izmenjava ujetnikov pripomogla k mirovnemu procesu. "S to izmenjavo zapornikov sem danes po veliko veliko letih pogajanj zelo zadovoljen. Združeni narodi so pozivali h končanju nesprejemljivega pridržanja Gilada Šalita in izpustitvi vseh Palestincev, katerih človekove pravice so bile kratene ves čas," je pojasnil ob koncu svojega tridnevnega obiska v Ženevi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
19. 10. 2011 19.05
Zadnji čas da izrael preneha z okupacijo !!
Menahem
19. 10. 2011 06.58
Shalom Gilad ,shalom katzin! Dorodeošel v miru vojak Gilad. Upam da je to konec vseh exodusov Izraelcev in da jim ne bo potrebno zapuščati niti ene stopinje svoje biblične dežele!
Prekmurje Slovenija
19. 10. 2011 04.16
oseba89
19. 10. 2011 00.50
CE bi imel veliko denarja bi kupil veliko hektarjev in postavil hise vsem znancem. Zaprosil bi pri zdruzenih narodih za odcep in priznanje osamosvojitve. Potem bi postavu stadion in bi igral v prvi postavi v kvalifikacijah za euro. zakaj? Zato ker lahko ker sem zid
armand_hammer
18. 10. 2011 22.37
Končno na svobodi, izpuščen iz pekla.
V ameriki si medije lastijo židje. Celo 24ur in Kanal A ima v lasti Pro Plus d.o.o. tega pa ima v lasti Central European Media Enterprises katero kontrolira žid Ronald Lauder. Kdo je Ronald Lauder si lahko preberete na Wikipediji. Na kratko: zelo ponosen jud ki je služil v Natu in ima v lasti poleg slovenskih tudi češke, slovaške, romunske in Izraelske televizije.
Dzukela
18. 10. 2011 14.36
Naj živi mir, mir...shalom, saalam.......
YUGO45
18. 10. 2011 14.09
izrael je edina "drzava" na svetu brez meja! Zdaj pa si grem zgradit hiso v Trst !!! Pa lahko pride se kdo bomo zgradili slo.naselbino!
devlon
18. 10. 2011 13.32
aja? nemoj se Šalit!
mcc
18. 10. 2011 13.29
CrusaderKnight umakni to sliko !!!!!!!!
rexi09
18. 10. 2011 12.44
Neutrino zidov ni 80 mio, najvec 20 mio pa se to je pretirana cifra.
Synchro
18. 10. 2011 12.41
Bravo Shalit in srečno!
Lapalma
18. 10. 2011 12.30
En Izraelec ugrabljen kot otrok vs. stotine teroristov, morilcev, organizatorjev eksplozij in ljudi, ki se bodo !dokazano! po izpustitvi vrnili k enakim dejanjem! Vsi tisti, ki pišete o stanju v IZR in veri pa le - nimate pojma brate!!! pejte tja in se prepričajte sami!
CrusaderKnight
18. 10. 2011 10.56
Derpzed18.10.2011, 10:402 pa sm mislu, da so bili nemci kruti, 1 nemec za 100 partizanov, poglejte te.. Hja saj jih njihova verska knjiga uci, da so nadljudje in da bi jim mogli biti vsi pokorni. Jevrejska vera je edina, ki kaj taksnega ali podobnega uci. To vero je ustvaril sam satan lucifer. Ni edina, čisto vsaka religija postavlja svoje vernike ad druge, tako islam kot krščanstvo! Izrael pa ve da se pripravlja nova vojna na tistem območj, zato je bolje da imajo sovražnike tam kjer jih želijo in ne znotraj svoje države, da slučajno nebi prišlo do zaporniškega upora in še česa hujšega!
LJUBLJANA.
18. 10. 2011 10.40
pa sm mislu, da so bili nemci kruti, 1 nemec za 100 partizanov, poglejte te.. Hja saj jih njihova verska knjiga uci, da so nadljudje in da bi jim mogli biti vsi pokorni. Jevrejska vera je edina, ki kaj taksnega ali podobnega uci. To vero je ustvaril sam satan lucifer.
Jimi1
18. 10. 2011 10.39
Tisoč zapornikov je pač drago preživljati in varovati v zaporu... Sedaj ko je kriza jih je pač najceneje poslati nazaj k svojim voditeljem in ob (pričakovanem) prvem večjem incidentu posipati z kasetnimi minami.... Tega pač mnogi ne razumete... V vsemui skupnem ni prav zaprav nikakršne humanitarnosti pač pa le kurjenje vojne med Palestinci, ki bo dobila nov zagon.... Boste videli kmalu !
Neutrino
18. 10. 2011 10.38
Hvala lepa adminu da mi je zbrisal post. Očitno resnica boli. Zato objavljam še enkrat. Največji problem Izraela (notranji, zunanjih ima Izrael 80 milionov) je razcvet ultraortodoksnih židov Haredi. Zaradi visoke natalitete ta ultraodtodoksna skupina židov že predstavlja večino prebivalcev v Izraelu (tudi v politiki). Ogromno židov Haredi se iz Evrope in Amerike preseljuje na okupirana ozemlja v Izrael. Dejansko med šolskimi počitnicami Haredi židje prodajo svoja imetja v razvitem svetu in odpeljejo otroke v Izrael, kjer se morajo otroci učiti Kabalo in Toro 24/7. Ti posamezniki so brez prave prihodnosti in Izrael se zaradi tega že notranje trga. Poleg tega so v vse večjem sporu z ostalimi neortodoksnimi židovskimi skupinami kot so npr. Mizrahi židje. To razžira Izrael odznotraj.
Neutrino
18. 10. 2011 10.33
Hvala adminu da mi je zbrisal post. Očitno resnica boli. Zato objavljam še enkrat. Največji problem Izraela (notranji, zunanjih ima Izrael 80 milionov) je razcvet ultraortodoksnih židov Haredi. Zaradi visoke natalitete ta ultraodtodoksna skupina židov že predstavlja večino prebivalcev v Izraelu (tudi v politiki). Ogromno židov Haredi se iz Evrope in Amerike preseljuje na okupirana ozemlja v Izrael. Dejansko med šolskimi počitnicami Haredi židje prodajo svoja imetja v razvitem svetu in odpeljejo otroke v Izrael, kjer se morajo otroci učiti Kabalo in Toro 24/7. Ti posamezniki so brez prave prihodnosti in Izrael se zaradi tega že notranje trga. Poleg tega so v vse večjem sporu z ostalimi neortodoksnimi židovskimi skupinami kot so npr. Mizrahi židje . To razžira Izrael odznotraj.
DarkT
18. 10. 2011 10.23
Slovenec je pa vredn za več kot dva tisoč izraelcev :)
DeBill
18. 10. 2011 10.13
Zgodovina se ponavlja. Najprej Filistinci, potem Palestinci. Samo čakamo lahko, kdaj se bo kakšen Izraelski pretendent spajdašil s Palestinci. Po tem je bil mrk in so jih vsi preganjali, zaščitili so jih edino arabci, kdo jih bo pa zdaj zaščitil. Mene boli to, da se na žalost družba (to smo mi vsi) ne zaveda, da nam politiki govorijo eno, torej, kako moramo furati individualizem (da bi nas oslabili), a hkrati posameznik ne pomeni nič. V deželi, ki bi jo lahko (po zdravi pameti) imenovali Palestina in Izrael ali pa Izrael in Palestina so imeli neskončne potenciale biti super država, voilni v regiji, eden najboljših mest za življenje na svetu. In? Vse so zaj... Kdo? Politiki! Tam je tisoče osebnih tragedij.