Tujina

Palestina bo zaprosila za članstvo v ZN

Ramala, 16. 09. 2011 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Abas je v televizijskem nagovoru v Ramali dejal, da bo Varnostni svet ZN zaprosil za polnopravno članstvo palestinske države v Združenih narodih, čemur sicer nasprotujejo ZDA in Izrael.

Palestinski predsednik Mahmud Abas bo 23. septembra nagovoril Generalno skupščino ZN, takrat pa naj bi, kot je pojasnil, Svetovno organizacijo zaprosil za dodelitev Palestincem polnopravnega članstva v generalni skupščini, saj dosedanja pogajanja z Izraelom po njegovih besedah niso prinesla napredka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abas namerava Varnostni svet ZN zaprositi za glasovanje o članstvu v organizaciji palestinske države z mejami, določenimi pred začetkom vojne z Izraelom leta 1967. To med drugim vključuje Zahodni breg, Gazo in vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto palestinske države.

"Ne želimo vzbujati upov z besedami, da se bomo vrnili s popolno neodvisnostjo," je Palestince pred odhodom v New York opozoril Abas in dodal, da želi svet le pozvati k izpolnitvi svojih obveznosti in podpori ustanovitvi neodvisne palestinske države.

Po mnenju Abasa ima palestinsko ljudstvo legitimno pravico do polnopravnega članstva v Združenih narodih.
Po mnenju Abasa ima palestinsko ljudstvo legitimno pravico do polnopravnega članstva v Združenih narodih. FOTO: Reuters

A članstvo v ZN mora Generalni skupščini ZN, ki jo sestavlja 193 držav, priporočiti 15-članski Varnostni svet, kar je za Palestince problematično, saj so stalna članica VS ZN tudi ZDA, ki imajo v tem organu pravico veta.

Abas sicer ni pojasnil, kaj bo storil v primeru, da bodo Združeni narodi palestinsko prošnjo zavrnili. Dejal je le, da so trenutno odprte vse možnosti, s čimer si je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pustil nekaj manevrskega prostora.

Izrael: S tem ne bodo dosegli miru

Iz kabineta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so že sporočili, da Palestinci s takim enostranskim pristopom ne bodo dosegli miru na Bližnjem vzhodu.

Izrael vztraja pri stališču, da lahko palestinska država nastane le kot sad pogajanj, in ocenjuje Abasovo prošnjo po članstvu v ZN kot poskus, da želijo Palestinci zaobiti pogajanja in pridobiti priznanje državnosti, ne da bi pristali na katero koli od zahtev, ki jih postavlja Izrael.

Abas je tovrstne očitke zavrnil in dejal, da se bodo pogajanja lahko pričela po njegovem nagovoru v Združenih narodih. Zagotovil je tudi, da bodo predmet pogajanj z Izraelom ključna vprašanja, kot so meja, palestinski begunci in status vzhodnega Jeruzalema.

Od Združenih narodov pa Abas pričakuje, da bodo izrazili podporo Palestincem in pripomogli k dvigu njihovega mednarodnega ugleda ter jim omogočili dostop do mednarodnih organizacij, kot je Mednarodno kazensko sodišče.

Tudi palestinsko gibanje Hamas z Abasovo napovedjo ni zadovoljno. Kot ocenjujejo, je ta poteza enostranska in zelo tvegana, poroča AFP.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajcek_bine
17. 09. 2011 10.37
kakšne meje iz leta 1967??? pa dejmo slovenci tut meje uveljavljat izpred 50, 100 in več let, ko je bil cel kvarner naša, pa istra, pa trst in gorica, da o štajerski sploh ne govorimo....
zalijanc
17. 09. 2011 06.37
Težka bo, filozofija ZN je zemljo krast. Zmaga tisti, ki jo krade in dobro laže!
damirg@email.si
17. 09. 2011 02.27
martian, kosovo je provinca, palestina je bila nekoč celovita država.
vzhod
17. 09. 2011 01.06
Sicer spostujem izrael kot zgodovinsko drzavo in njihovo zgodovinsko vlogo ampak to kar delqjo z palestinci ni prav.
upornik_007
16. 09. 2011 22.06
ŽIVELA SAMOSTOJNA SVOBODNA DRŽAVA PALESTINA!!!!