Tujina

Pakistanski talibani 16-letni Malali znova grozijo s smrtjo

London, 07. 10. 2013 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

16-letno borko za pravico do izobraževanja Malalo Yousafzai so lani poskušali ubiti. Pakistanski talibani so ponovili grožnje. 16-letnica je sicer med favoriti za Nobelovo nagrado za mir. Dobitnika bodo razglasili v petek.

Malala
Malala FOTO: Reuters

Pakistanski talibani 16-letni Malali Yousafzai znova grozijo s smrtjo. Dekle so talibani lani ustrelili, ker se je uprla prepovedi izobraževanja žensk. Tiskovni predstavnik pakistanske organizacije Šahidulah Šahid je poudaril, da skupina stoji za odločitvijo, da napade 16-letnico, ki je po njihovih besedah napadla in kritizirala islam.

''Priznala je, da je napadla islam in zato smo jo poskušali ubiti. Če bomo dobili novo priložnost, jo bomo zagotovo ubili in zaradi tega bomo ponosni. Islam sicer prepoveduje ubijanje žensk, a dovoljuje izjeme za tiste, ki podpirajo nevernike in ki so proti naši veri,'' je povedal.

Nove grožnje je dekle prejelo v tednu, ko bo znan dobitnik Nobelove nagrade za mir. 16-letnica je med favoriti za prestižno nagrado. Kot je dejala za BBC, bi bila nagrada zanjo sicer velika priložnost. ''A ni pomembno, če je ne osvojim, saj moj cilj ni osvojiti Nobelovo nagrado za mir, moj cilj je mir, moj cilj je izobrazba za vsakega otroka,'' je povedala.

Malala z družino trenutno živi v Veliki Britaniji, njeni načrti pa vključujejo vrnitev v Pakistan, ko bo zaključila šolanje.

Izšla bo tudi njena biografija

Te dni bo izšla tudi njena avtobiografija, v kateri opisuje trenutke, ko so jo ustrelili. Zapisala je, da je zadnja stvar, ki se je spominja pred skoraj usodnim strelom, to, da je 9. oktobra 2012 s prijatelji sedela na avtobusu na severozahodu Pakistana.

Njen prijatelj ji je povedal, da je nato na avtobus vstopil zamaskirani oboroženi moški, vprašal, kdo je Malala in jo nato ustrelil v glavo. Dekle so nato hudo ranjeno prepeljali v bolnišnico v britanskem Birminghamu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lajnaa
07. 10. 2013 13.07
+11
Tale otroček je lahko za vzgled vsem med Izraelom in Tokyom, z Nobelovo ali brez.
BigLebowski
07. 10. 2013 12.57
-9
Kaj je narobe, če ženska pride iz kuhinje v dnevno sobo? Da ma predolgo ketno!
pingvinislo5
07. 10. 2013 08.45
+5
nobelova nagrada je farsa. ti se celo življenje žrtvuješ, delaš, pomagaš, itd itd, potem pa nagrado dobi kak politik ali kaka oseba, ki je postala odmevna zaradi politične situacije in običajno je ta situacija taka, da se lahko američani tolčejo po prsih kako so dobri, da prinašajo demokracijo, itd
ascension
07. 10. 2013 08.17
+25
Neverniki!!! Zanimivo vsi drugi so kao neverniki... Ne vejo niti da je islam nastal šele 600 let po Kristusu. In še to zaradi spora... Sploh pa kam jih je pa pripeljal v teh 1.400 letih? Mislim da so še vedno na točki nič.. Namreč to je vera ki zavira!!!
Der Thomas
07. 10. 2013 08.27
-17
Ma dejansko poglej krščanstvo če vzamemo tvojo teorijo da imajo 600 let zaostanka. Pred 600 leti je kržčanstvo delalo enako vendar pod boljšimi pogoji, teroriziralo vernike, se šlo vojne v imenu vere in podobne tragedije. Imajo še 600 let časa da dosežejo enako stopnjo kakor mit ampak mi imamo to nesrečo ker jih moramo v 21 stoletju v živo spremljati. Ta vera se mora enako modernizirati kakor so se vse ostale, me more preživeti v kurniku in s puško v roki ter za dvema bombama za pasom. Enako ne more preživeti s tem da se z eksplozivom zaletavajo v objekte, pobijajo svoj narod ker hoče biti izobražen in ker vsak hoče biti oblečen po svoje. Najbolj seveda nastradajo ženske ampak večina misli da je to nekaj najlepšega kar se ti lahko dogodi da mož skrbi za njo ona pa je doma.. Verjemi se bo v naslednjih 600 letih spremenilo na bolje..
ascension
07. 10. 2013 08.59
+12
Der thomas: mislim da tega ne bodo dosegli NIKOLI. Namreč tam se še vedno delijo po plemenih (kot živ/ali) In nobeno pleme ne popušča.. Problem je v veri in kulturi.. Moški so večinoma na ovcah saj žensk enostavno po njihovih pravilih ne morejo imeti... Islam bi na žalost morali ukiniti zakonsko
ascension
07. 10. 2013 09.01
+6
Sam veš kako močno (500let) je bilo otomansko kraljestvo pa so zaradi vere, nediscipline... na koncu zgubili... Ja kristjani smo bili že takrat disciplinirani
tedomedo_13
07. 10. 2013 08.06
+15
Saj vemo, da jo bo dobil tisti, ki si jo najmanj zasluži - Vladimir Putin. Nobelova nagrada je itak en drek, tako kot je to bil tudi Alfred Nobel, ustanovitelj dinamita in posledično velikega nasilja s prodajo orožja.
BigLebowski
07. 10. 2013 12.59
+7
Nobel je bil čisto kul dečko. Dinamita ni izumil za vojne namene.