Tujina

Protestniki zažigali ameriške zastave

Islamabad, 27. 11. 2011 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
32

Pakistanska zunanja ministrica je v pogovoru z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton poudarila, da so napadi na pakistanske vojake "popolnoma nesprejemljivi" in da kršijo mednarodno pravo ter pakistansko suverenost.

V sobotnem napadu Natovih helikopterjev na obmejni točki Salala v pakistanski pokrajini Mohmand, približno 2,5 kilometra proč od afganistanske meje, je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov. Po poročanju vojaških virov je bilo v oporiščih v času napada nastanjenih 40 vojakov.
V sobotnem napadu Natovih helikopterjev na obmejni točki Salala v pakistanski pokrajini Mohmand, približno 2,5 kilometra proč od afganistanske meje, je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov. Po poročanju vojaških virov je bilo v oporiščih v času napada nastanjenih 40 vojakov. FOTO: Reuters

Pakistan je po napadu zatrdil, da incidenta niso izzvali pakistanski vojaki, sile Nato koalicije pa dogodka niso komentirale, temveč so po napadu, v katerem je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov, izrekle le sožalje družinam umrlih ter namignile, da so vojaki umrli "najverjetneje“ zaradi napada Natovih helikopterjev.

Po besedah zahodnih predstavnikov so na koalicijske sile pred tem streljali s pakistanske strani meje, kar je potrdil tudi predstavnik afganistanskih uradnih oblasti. Na vojake, ki so se izkrcavali iz helikopterjev, naj bi bili izstreljeni streli, helikopterji pa so na napad le odgovorili s silo. Oba uradna vira sta za Reuters poudarila, da želita ostati neimenovana, saj je sobotni incident zelo občutljivo tako diplomatsko kot vojaško vprašanje.

Zaradi incidenta se odnosi med ameriško vojsko in Natovimi zavezniki ter pakistanskimi oblastmi vse bolj krhajo. Pakistanska stran meni, da je zadnji napad, ki ga dojemajo kot ameriško provokacijo, dovolj velik razlog za vladni ultimat, s katerim se ZDA v 15 dneh dokončno odreka gostoljubje v vojaškem oporišču Šamsi, ki ga je CIA uporabljala kot središče za napade brezpilotnih letal.

Zahodne sile poskušajo napetosti zmanjšati, a je bil poboj pakistanskih vojakov očitno kaplja čez rob v že tako mlačnih odnosih med uradnim Washingtonom in Islamabadom. Po napadu so se predstavniki ameriške vojske in Natovih sil za napad opravičili, še vedno pa niso znani razlogi za po trditvah pakistanske vojske neizzvani napad na dve pakistanski postojanki.

500 članov pakistanske najvplivnejše verske stranke Džamiet Ulema Islam je po napadu v pokrajini Mohmand protestiralo ter pozivalo k padcu Amerike in sveti vojni. Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi pred stavbo ameriškega konzulata v Karačiju.
500 članov pakistanske najvplivnejše verske stranke Džamiet Ulema Islam je po napadu v pokrajini Mohmand protestiralo ter pozivalo k padcu Amerike in sveti vojni. Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi pred stavbo ameriškega konzulata v Karačiju. FOTO: Reuters

Islamabad se je po napadu tudi odločil za zaprtje vseh oskrbovalnih poti za Isaf v Afganistanu in napovedal, da bo "preučil" odnose z ZDA, zvezo Nato in mednarodnimi varnostnimi silami Isaf. Možen razlog za napad je tudi napaka, saj je meja med Afganistanom in Pakistanom pogosto slabo izrisana in so odstopanja na kartah velika tudi po več kilometrov.

Pakistanska državna televizija je prenašala posnetke pogrebne slovesnosti v Pešavarju, na kateri je bil tudi poveljnik pakistanskih oboroženih sil Ašfak Kajani. Pakistanska zunanja ministrica Hina Rabbani Khar je v telefonskem pogovoru s Hilary Clinton poudarila, da "Pakistan preveva globok občutek jeze“.

Harova je v pogovoru s Clintonovo poudarila, da so napadi, kot je bil sobotni napad na pakistansko vojaško enoto, "popolnoma nesprejemljivi" in da kršijo mednarodno pravo ter pakistansko suverenost. Pakistanska ministrica je Clintonovo tudi seznanila z odločitvijo pristojnega vladnega odbora za obrambo, ki je ukazal zaprtje vseh oskrbovalnih poti za sile Isaf v Afganistanu. Clintonova je po navedbah pakistanskega zunanjega ministrstva v pogovoru izrazila sožalje za umrlimi vojaki in zagotovila, da si želi vlada ZDA skupaj s Pakistanom razrešiti nastale težave.

V zvezi z incidentom se je danes oglasil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je pakistanskemu premierju Jusufu Razi Gilaniju izrazil obžalovanje zaradi "tragičnega in nenamernega incidenta". "Popolnoma podpiram Isafovo preiskavo, ki že poteka. Ugotovili bomo, kaj se je zgodilo in ustrezno ukrepali," je dejal Rasmussen. Kot je ob tem poudaril, Nato ostaja zavezan sodelovanju s Pakistanom pri preprečevanju podobnih incidentov in pri zagotavljanju, da "Afganistan ponovno ne postane varno zatočišče za teroriste".

Pakistanska stran zahteva povračilo škode, zato je zaprl dovozne poti za transporte dobrin zahodnim silam. Podoben incident se je zgodil že 30. septembra 2010, v napadu pa sta bila tedaj ubita dva pakistanska vojaka, Pakistan pa je dobavne poti tedaj zaprl za 10 dni. Dodatno ohladitev odnosov je povzročila tudi tajna akcija, v kateri so ameriške sile maja ubile vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna, ki mu je sledilo priprtje ameriškega sodelavca CIE Raymonda Davisa ter ameriške obtožbe, da je Pakistan podprl militantna napada na ameriško ambasado v Kabulu.

Pakistanske oblasti se v luči Natovega napada še odločajo, ali se bodo naslednji teden udeležile velike mednarodne konference v Bonnu, kjer se bodo udeleženci pogovarjali o prihodnosti Afganistana.
Pakistanske oblasti se v luči Natovega napada še odločajo, ali se bodo naslednji teden udeležile velike mednarodne konference v Bonnu, kjer se bodo udeleženci pogovarjali o prihodnosti Afganistana. FOTO: Reuters

Uradni Islamabad je zelo odvisen od milijardne pomoči Washingtona, Pakistan pa bi lahko po prepričanju ZDA pripomogel tudi k rešitvi afganistanskega mirovnega vprašanja s svojo pomočjo pri sklepnem dejanju umika zahodnih sil do konca leta 2014.

Protiameriške demonstracije

Medtem pa so v večjih mestih v Pakistanu danes potekale protiameriške demonstracije, ki so jih organizirale pakistanska opozicija in islamistične skupine.

V Karačiju je več kot 700 ljudi protestiralo pred ameriškim konzulatom in vzklikalo protiameriška gesla. V Multanu v osrednjem Pakistanu pa je več kot 300 protestnikov na ulicah zažigalo ameriške zastave. Predstavnik opozicije Džaved Islami je v svojem govoru protestnikom dejal, da od vlade zahtevajo prekinitev zavezništva z ZDA in končanje sodelovanja v "vojni proti terorizmu".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
28. 11. 2011 10.36
+3
3a. člen Ustave - Slovenija je lahko v mednarodnih organizacijah le z državami, ki spoštujejo človekove pravice. NATO odpade.
BogatunLOL
27. 11. 2011 20.36
+4
Pozabljate, da ima Pakistan JEDERSKO OROŽJE!!!! So ga tudi pripravljni uporabit. Če nebi bilo tega, bi Ameri že davno organiziral LJUDSKO REVOLUCIJO po zgledu Libije, Sirije itd...
Bartolomeus
27. 11. 2011 22.03
+2
Bravo, in to je tehten razlog, da je nevarno dopustiti izdelati jedrsko orožje vsakomur.
Bartolomeus
27. 11. 2011 19.49
-8
Zažiganje tuje zastave je skrajno zavrženo in nekulturno dejanje.
upornik_007
27. 11. 2011 20.00
+4
pobijanje sirit vojne in grozit drzavam iz strani zda je pa okej !!??
Bartolomeus
27. 11. 2011 22.00
+2
preprosto
27. 11. 2011 17.38
-4
ja samo nekdo pozablja da ima pakistan vseskozi eno figo v žepu sploh pa ker so očitno vedoč skivali bin ladna, pol pa se jezil ko so ga ukokal
Winja
27. 11. 2011 17.35
+5
Na svetu res ne more bit miru niti za en dan očitno...dlih pogovarjajo se o odhodu vseh vojakov iz Avganistana,pa se bo že u pakistanu novo *začelo...
proofreader
27. 11. 2011 17.08
+27
Se je Žbogar opravičil Pakistanu? Oni so reševali našega Humarja, mi pa sodeluijemo v pobijanju njihovih vojakov.
Petrovi? Dragan
27. 11. 2011 18.23
+0
jasamtaj
27. 11. 2011 18.53
+1
tocno majstore...zabili smo noz v hrbet hm
upornik_007
27. 11. 2011 16.56
+12
sam eni se kar podpirajo zda ki vsak dan kazejo kaksni so v resnici sirijo vojne grozijo drugim drzavam po tanovem siriji n iranu !!!
upornik_007
27. 11. 2011 16.54
+8
je pa tudi res da v pakistanu vladajo proameriski oziroma prodane duse se bojim da jim bodo americani dal kak milijon in bodo tiho res zalostno
der.janez
27. 11. 2011 16.39
+13
kot obicajno bogi NATO je spet zrtev, njegove zrtve pa okrutni napadalci. ceprav so streljal na tuja letala nad svojim ozemljem.
upornik_007
27. 11. 2011 16.24
+5
ameriko in nato treba ustavit ki misli da je cel svet njihov in da lahko vsilujejo svojo voljo in delajo kar jim pase to treba zaustavit takoj!!! zda/nato in izreal so najvecja svetovna groznja najbolj smesni so da kao neki hribovci ogrozajo mir haha
SLOmadman
27. 11. 2011 15.49
+22
jst bi res šov iz nato pakta...
XmassivX
27. 11. 2011 15.38
+20
ZDA nimajo po nobeni logiki in razlogu tam kaj delati sploh! Tja hodijo pod pretvezo da vzpostavljajo mir in demokracijo in v bistvu uničujejo vse kar vidijo. Mediji še napihujejo zgodbo tako kot da so tam sami teroristi ki nam hočejo vse slabo in hočejo uničit svet in s tem še sebe... Kar je teh medijev edini ki si upajo kaj povedat po resnici so russia today. Drugim ne gre sploh za zaupat. 24ur pa sploh ker jih imajo načez ZDA....
bigich
27. 11. 2011 15.10
-10
Za islamski umet bi bilo najbolje, da se zdruzijo v eno drzavo, ki bi postala velesila in imela jedrske konice. Kitajske tudi nihce ne misli napasti. Islamskega emirata potem tudi ne bi upali.
janez6b
27. 11. 2011 14.16
+14
to je bil napad Nato enot na suvereno državo, če to ni izivanje, potem nočem nič, aja Iran pa izziva sam da mogoče obstoja možnost da razvija jedrski program:) Bolano, gremo ven iz Nata, te zločinske organizacije.
HellWolf
27. 11. 2011 13.51
+3
pravilna potez Pakistana... samo kaj ko bo priletelo na gluha ušesa. Z malo trše diplomacije se bo stvar uredila. Na lep ali grd način.
tinetone
27. 11. 2011 14.03
+5
amričani bodo pljunli par miljončkov pa bo vse v redu recimo temu sladica, ker itak jim že stalno dajejo vojaško podporo