Tujina

Pakistan zaznamuje Malalin dan, revni otroci pa bodo dobili denar za šolo

Islamabad, 10. 11. 2012 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot trije milijoni otrok iz Pakistana bodo dobili denarno pomoč za izobraževanje. Medtem pa v čast 15-letni borki za pravice deklic do izobraževanja Malali Jusafzaj, ki so jo ustrelili talibani, praznujejo Malalin dan.

Več kot trije milijoni pakistanskih otrok in njihovih družin bodo dobili denar, da bodo otroci lahko šli v šolo, so sporočili iz pakistanske vlade. Medtem pa bodo praznovali Malalin dan in tako izrazili podporo 15-letni Malali Jusafzaj, ki so jo ustrelili talibani.

Združeni narodi (ZN) so izbrali Malalin dan mesec dni po tem, ko so talibani ustrelili Malalo in njeni sošolki. Talibani so Malalo napadli, ker je, kot so sporočili, govorila proti njim.

V dnevih po streljanju je Malala postala mednarodna ikona in svetovni voditelji so se obvezali, da jo bodo podpirali v njenem boju za pravico deklic do izobraževanja. Malala medtem okreva v bolnišnici v Veliki Britaniji.

Več tisoč Britancev je pozvalo oblasti, naj predlagajo 15-letnico za Nobelovo nagrado za mir.
Več tisoč Britancev je pozvalo oblasti, naj predlagajo 15-letnico za Nobelovo nagrado za mir. FOTO: Reuters

Včeraj je pakistanski predsednik Asif Zardari podpisal peticijo, ki jo je pred tem podpisalo več kot milijon ljudi, za podelitev štipendij družinam, ki bodo poslale svoje hčerke v šolo v čast Malali.

"Malaline sanje so tisto, kar je najboljše v Pakistanu," je dejal nekdanji britanski premier Gordon Brown, ko je peticijo izročil Zardariju.

Revne družine bodo tako prejele 1,58 evra na mesec za enega otroka, ki bo v osnovi šoli. Program bosta financirali Svetovna banka in Velika Britanija. Podobno so denarno pomoč dobivale že deklice v pakistanski pokrajini Pundžab in raziskava je pokazala, da se je v dveh letih vpis deklic v šolo povečal za devet odstotkov.

Pakistan se že dalj časa spopada z zelo razširjeno revščino, uporniškimi talibani in skoraj epidemično korupcijo. Manj kot 0,57 odstotka od 180 milijonov državljanov Pakistana plačuje davke, zato državi primanjkuje denarja, s katerim bi lahko pomagala revnim otrokom do izobrazbe. Pakistanske oblasti se zato bolj ali manj zanašajo na tuje darovalce, ki finančno podpirajo številne socialne programe. Velika Britanija bo na primer do leta 2015 namenila slabih 800 milijonov evrov za izobraževanje pakistanskih revnih otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perun55
11. 11. 2012 11.54
+1
Samo, da opa nekateri res ze povsod vidijo zioniste je pa tudi malo prehuda...
bigich
11. 11. 2012 07.32
-1
Dokaj uspesna akcija zionistov. Moram reci, da ne izbirajo sredstev.
tedo974P8medo
10. 11. 2012 16.28
+5
"Več tisoč Britancev je pozvalo oblasti, naj predlagajo 15-letnico za Nobelovo nagrado za mir." To pa že ni prav, Evropska Unija si je zaslužila to nagrado - tako bi rekli v Bruslju in Berlinu. Se pa lahko vprašamo, kaj je sploh EU naredila za svetovni mir. "Pakistanske oblasti se zato bolj ali manj zanašajo na tuje darovalce, ki finančno podpirajo številne socialne programe." Lahko se vprašamo, koliko denarja od teh donacij gre za uboge in koliko v žep osebam na pakistanski oblasti.