Tujina

Pakistan izpustil organizatorja grozljivih 60-urnih napadov v Mumbaju, Indijci besni

Islamabad, 10. 04. 2015 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistanske oblasti so izpustile domnevnega organizatorja napadov v indijskem Mumbaju 2008 Zakiurja Rekmana Lahvija. Prav on naj bi bil odgovoren za grozljive napade, v katerih je umrlo 166 ljudi, zato so Indijci ogorčeni nad ravnanjem Pakistana.

Pakistanske oblasti so v četrtek v zameno za varščino na prostost izpustile domnevnega organizatorja napadov v indijskem Mumbaiju 2008. Izpustitev Zakiurja Rekmana Lahvija, ki naj bi bil odgovoren za napade, v katerih je umrlo 166 ljudi, bo verjetno še poslabšala odnose med Islamabadom in New Delhijem.

Zakiur Rekman Lahvi
Zakiur Rekman Lahvi FOTO: Reuters

Odgovornost za tridnevno obleganje indijske finančne prestolnice so pripisali pakistanski skrajni skupini Laškar-e-Taiba, Lahvi pa naj bi bil v tistem času eden od vodij napadov v skupini.

Lahvija so na prostost izpustili po štirih mesecih prerekanj. Varščino mu je sodnik odobrilo že decembra lani, kar je takoj sprožilo jezen odziv Indije.

Pakistanska vlada je nato za Lahvija izdala več zapornih nalogov, a so jih sodniki vse po vrsti razveljavili. Vrhovno sodišče v Lahoreju je v četrtek dokončno odredilo njegovo izpustitev na podlagi varščine v višini dveh milijonov rupij (slabih 19.000 evrov).

Indija že leta kritizira Pakistan, ker ji ni ne predal ne sodno preganjal osumljenih organiziranja in izvedbe napadov v Mumbaiju. Pakistan ji je na drugi strani očital, da mu ni predala ključnega dokaznega gradiva.

V New Delhiju so izpustitev Lahvija označili za veliko razočaranje in žalitev žrtev napadov v Mumbaiju 26. novembra 2008. Indijski premier Narendra Modi, ki se danes mudi v Parizu, pa je že decembra, ko je bila prvič sprejeta odločitev o izpustitvi Lahvija, jezno dejal, da je to šok za vse, ki verjamejo v človečnost.

Lahvija in še šest drugih osumljencev so v Pakistanu obtožili, a v petih letih v njihovih primerih ni prišlo do praktično nobenega napredka.

 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 04. 2015 13.02
Pakistanski "duhovni vodje" delajo sranje po vsemu svetu, samo kot zaveznika ZDA se jim ni še za nobeno svinjerijo nič slabega pripetilo.... Kako bo Ondija vse to "požrla" pa bomo še videli. Zna spet počiti v Kašmirju, Pandžabu ali kje na meji....
ivan.z Doba
11. 04. 2015 17.59
-1
Imajo Pakistanci tudi US?!
ughiue
10. 04. 2015 15.58
+14
bolan svet.iran za malenkost smrtna kazen ze ce dva brata spita v enaki postelji kao geya obesijo na avto dvigalo .......tu pa tega spustijo...gnilo
Misija1
10. 04. 2015 22.52
+9
To pa je, ker sta drzavi v vojni, dejansko ni bilo pravega premirja, vojno stanje se vedno traja, na mejah med drzavama je vedno napeto. Vsakih nekaj let tudi spoka. Pakistan pa je dejansko drzava, ki je dom vsem moznim teroristom, ni drzave na svetu, ki bi sproducirala toliko opranih, bolanih, samomorilskih mesarjev, ki potujejo iz drzave in delajo v drugih muslimanskih drzavah (pa tudi drugod) klanje najhujse vrste. Potem pa pridejo nazaj in jim nic ni, drzava ni sposobna napravit nic. Je raj za vse teroriste. Pakistan je tisti, ki bi ga, skupaj s Savdsko Arabijo, trebalo izbrisat iz zemljevida. 2 drzavi, ki krsita clovekove pravice, sta raj za najvecje mesarje med mesarji, ki pod taktirko islama koljejo kamorkoli pridejo.
fakinshit
12. 04. 2015 12.48