Tujina

Pakistan: Hrano dobijo le zvečer

Islamabad, 13. 08. 2010 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistanci, ki so v najhujših poplavah v zadnjih 80 letih izgubili vse, še vedno čakajo na pomoč. Ker se je začel ramadan, so zdaj prikrajšani še za hrano. Dostavljajo jim jo namreč le zvečer in pred jutrom.

Pakistanska vlada načrtuje okrepitev prizadevanj za reševanje in pomoč prizadetim v najhujših poplavah v zadnjih 80 letih. Poplave so povzročile veliko večje opustošenje, kot so sprva predvidevali.

Poplave v Pakistanu - 1
Poplave v Pakistanu - 1 FOTO: Reuters

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani se je po obisku prizadetih območij v četrtek zvečer sešel s predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, s katerim sta se strinjala, da je potrebna "množična mobilizacija virov, vključno z morebitno prerazporeditvijo proračunskih sredstev", so po dvournem srečanju sporočili iz predsedniške palače.

Zardari, ki je sopredsednik vladajoče Pakistanske ljudske stranke (PPP), je tudi strankarske veljake pozval, naj pomagajo predvsem pri postavljanju taborišč za žrtve poplav. Premier in predsednik pa sta se tudi dogovorila, da bosta sklicala srečanje predstavnikov pokrajinskih vlad in vseh strank.

Iz pakistanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo kot prvi visoki tuji predstavnik Pakistan v soboto obiskal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki se bo sestal tudi s predsednikom Zardarijem in premierjem Gilanijem ter predstavniki agencij ZN, ki sodelujejo pri pomoči več milijonom ljudi.

Uničujoče poplave, ki jih je sprožilo neobičajno močno monsunsko deževje, so doslej zahtevale okoli 1600 življenj in prizadele 14 milijonov ljudi. Državo je ob tem v četrtek zajel že drugi poplavni val, ki bi lahko opustošil nova območja.

V provinci Pandžab v osrednjem delu Pakistana in provinci Sind na jugu države tako za danes in prihodnje dni napovedujejo vnovično zaostritev razmer. Iz mesta Džakobabad na jugu Pakistana, ki šteje okoli 400.000 prebivalcev, zato beži na tisoče ljudi, saj utegnejo reke v kratkem prestopiti bregove in poplaviti mesto. Džakobabad je po Muzafargarju v Pundžabu drugo večje pakistansko mesto, ki ga morejo zaradi tokratnih poplav evakuirati.

Medtem so Združeni narodi danes opozorili, da se med žrtvami poplav širijo bolezni, kot so vročica, prebavne težave in kožne bolezni. Bolezni, ki se prenašajo z vodo, predstavljajo novo veliko nevarnost, saj bi lahko zaradi njih število smrtnih žrtev poplav občutno naraslo. Da bi preprečili širjenje teh in drugih bolezni, humanitarni delavci vzpostavljajo začasne ambulante, delijo milo ljudem ter razdeljujejo opremo za čiščenje vode.

Po poplavah v Pakistanu
Po poplavah v Pakistanu FOTO: Reuters

Žrtve poplav pa se morajo poleg vseh drugih težav sedaj soočati še s tem, da podnevi pomoči v hrani ne prejemajo. Ker se je ta teden začel muslimanski postni mesec ramadan, jim namreč vlada in humanitarne organizacije hrano dostavljajo le zvečer in pred jutrom.

Pakistanska vlada je namreč po zakonu dolžna spoštovati ramadan, zaradi lokalnih običajev pa jih spoštujejo tudi humanitarne organizacije. Ljudje, ki so v poplavah izgubili vse, se tako postijo – pa če si tega želijo ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnyColour
13. 08. 2010 15.08
ko vidim to lahko samo rečem ... I LOVE SLOVENIA
Voltaire
13. 08. 2010 14.08
Carlos Santanas, Pakistanci so muslimani in ne hindujci. Svete krave so stvar hinduizma. Kaste tudi. In hindujci so še slabši od muslimanov, tako da je Islam pravo olajšanje za spreobrnjence iz hinduizma.
Carlos Satanas
13. 08. 2010 13.47
Sj majo svete krave k so tok vredne k vsi bogovi skp
Love2XLR8
13. 08. 2010 13.07
@ISLAM: Lahko je srati s polnim želodcem. grem stavit, da pišeš eno, dejansko stanje je pa drugo.. na zunaj ste vsi verni in se "postite", ko vas pa nihče ne gleda se pa nažirate in ostale "prepovedane zadeve". Čudno, da me postom lahko mlatite svoje žene, da ni še to prepovedano..
trava@pinkponk.com
13. 08. 2010 12.10
ne privoščim jim tega in res se mi smilijo.ampak vseeno tovčejo se med seboj-ustvarjajo vojne tokrat jih je pa narava imela dovolj in jim pokazala hudiča. sploh pa smo tudi mi imeli danes zjutraj tako stanje.grmelo je kot da bi bombe padale,dež pa šel kar je mogel.sedaj se je malo umirilo,še pada ampak nežno.
trava@pinkponk.com
13. 08. 2010 12.06
ljudje so v nesreči izgubili vse,sedaj pa morajo zaradi praznika celo stradat.kot pravi eden še ena neumnost vere.žalostno je in ljudje se mi smilijo.me pa zanima koga bodo verni fanatiki tokrat obtožili za to nesrečo.komu bodo tokrat napovedali vojno. vernim fanatikom se ljudje smilijo ko jim narava vse uniči in umre ogromno ljudi,ko pa ljudje po njihovi veri napoveduje vojno vsakemur ki se z njim ne strinja in pri tem ravno tako umre ogromno nedolžnih ljudi jih pa ne briga in še naprej sejejo smrt.
Ramzess
13. 08. 2010 11.58
Tako je GTR, oblast samo izkorišča 'zakonite' možnosti, in ... Človeška življenja so vendarle vredna več od zakonov in praznikov.
GTR
13. 08. 2010 11.40
še ena neumnost, ki jo zmore samo vera...
Boži?niBanLeveCenzureLOL
13. 08. 2010 11.35
Naravna nesreča ni noben izgovor, zakon in praznike je potrebno spoštovati.