Tujina

Pahorjevi nasveti Palestincem in Izraelcem

Jeruzalem, 27. 07. 2011 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahorju se enostranska razglasitev palestinske samostojnosti ne zdi dobra ideja, saj bi to po njegovem še otežilo pogajanja z Izraelom. Žbogar pravi ravno nasprotno, a oba izražata le osebno mnenje.

Borut Pahor se mudi na tridnevnem obisku na Bližnjem vzhodu.
Borut Pahor se mudi na tridnevnem obisku na Bližnjem vzhodu. FOTO: Reuters
Premier Borut Pahor se je na delovnem zajtrku sestal s svetom za verske institucije v Sveti deželi, v katerem so zbrani voditelji vseh verstev, prisotnih v Jeruzalemu. Voditelje vseh treh glavnih verstev – judovskega, islamskega in krščanskega – je pozval k razmisleku o možnostih za skupno izjavo v podporo neposrednim pogajanjem med Izraelci in Palestinci. Meni namreč, da bi moralna teža verskih voditeljev lahko pripomogla k ustvarjanju pozitivnega vzdušja v domači javnosti za nadaljevanje pogajanj in iskanje kompromisov.

Verski voditelji so poudarili, da so enotni glede "formule 1, 2, 3", torej rešitve vprašanja meje v Jeruzalemu na način, da bi si mesto delili in ne razdelili, skupaj pa bi v mestu miru živela oba naroda in vse tri glavne religije.

Premier Borut Pahor si ne želi, da bi palestinske oblasti jeseni v ZN iskale priznanje enostransko razglašene neodvisnosti, saj bi to po njegovem mnenju dodatno zamajalo zaupanje med Izraelci in Palestinci in tako še otežilo iskanje sporazumne rešitve za "problem vseh problemov". Kot je pojasnil ob robu tridnevnega uradnega obiska v Izraelu in na palestinskih ozemljih, je njegovo osebno mnenje, da bi takšno ravnanje Palestincev še dodatno otežilo prizadevanje za ponoven zagon neposrednih pogajanj med stranema. 

Obenem Pahorja, ki se bo danes v Ramali srečal s palestinskim premierjem Salamom Fajadom in predsednikom Mahmudom Abasom, skrbijo tudi morebitne razlike, ki bi nastale v mednarodni skupnosti pri odločanju o podpori za takšno resolucijo. "Tako da bom izrazil upanje tudi v pogovorih z oblastmi v Ramali, da se to ne bi zgodilo, ker bi tudi mednarodno skupnost pahnilo v situacijo, kjer bi se morala odločati med eno in drugo stranjo – to ni dobro za uspešen konec pogajanj."

Slovenija svojega stališča do priznanja palestinske države še ni oblikovala v celoti. Kot so pojasnili diplomatski viri v Jeruzalemu, bo veliko odvisno tudi od same vsebine resolucije, ki bi jo Palestinci vložili v ZN. Je pa prejšnji mesec zunanji minister Samuel Žbogar povedal osebno mnenje, "da je verjetno trenutek, ko moramo začeti resno razmišljati in začeti prve korake do priznanja Palestine". Kot je takrat povedal Žbogar, so "mnogi mnenja, da bi bilo potrebno, da čim več držav prizna Palestino in jo s tem postavi v bolj enakopraven položaj z Izraelom v medsebojnih pogajanjih," in tudi, da bi bili Palestinci pripravljeni s tem počakati, če bi prišlo do resne pobude glede pogajanj.

Pahor med svojim obiskom poudarja prav pomen pogajanj med Izraelci in Palestinci o dokončni rešitvi spora. "Mislim, da je zdaj zrel trenutek za obe državi, da dosežeta neki sporazum, ker so mednarodne okoliščine v soseščini bistveno bolj nemirne, kot so bile pred nekaj leti."

Pahor je obiskal tudi muzej holokavsta in se poklonil žrtvam.
Pahor je obiskal tudi muzej holokavsta in se poklonil žrtvam. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
02. 08. 2011 10.23
LETA 1938 JE BIL UKINJEN LOV NA AVSTRALSKE DOMORODCE! ZDAJ PA USA IN ANGLIA,DOMA DOBRO SITUIRANE VOJAKE POŠILJA V IR-IRAN ,DA SE TAM SSPROSTIJO NA SVOJIH TARČAH, NOBENGA NE BRIGA,ČE IMAJO TARČE VODO ,KRUH, -SIGURNO PA ALCO IN SIFILI!S
mac4_m
28. 07. 2011 21.36
edina sreča je v tem, da ne izraelci ne palestinci čez dva meseca ne bojo vedeli ali je bil ta mojster na obisku premier slovaške, litve, latvije....
mac4_m
28. 07. 2011 21.35
staff2327.07.2011, 14:1318 Tov. Pahor, nesposoben preživetja z redno državno plačo, in nesposoben vodenje države, bi podučeval Žide, kako pa kaj. Oni ne poklanjajo svojega ozemlja sosedom, tako kot on. izraelci ne vračajo niti tisto, kar jim ne pripada in so ukradli. Pahor pa palestince uči slovenizma - odrekanja svojemu ozemlju...
mac4_m
28. 07. 2011 21.21
Pahorju se enostranska razglasitev palestinske samostojnosti ne zdi dobra ideja, saj bi to po njegovem še otežilo pogajanja z Izraelom in to reče predsednik države, ki se je po stoletjih zatiranja tujcev osamosvojila z enostransko razglasitvijo.. Prava sramota. Ni čudno, da taisti ljudje razdajajo slovensko ozemlje večno plenilskim sosedom... Ko smo že verjeli, da je bil predsednik grm krona bizarnosti, se vedno najdejo konkurenti..
moster
28. 07. 2011 10.39
mene poslušajte, pa ne boste daleč prišli!
a91p
28. 07. 2011 10.29
Pahorjevi nasveti? hja.. :) njegovi nasveti so nas pahnali v to godljo kot smo sedaj.
Izbrisani8
28. 07. 2011 09.55
Ali sem samo jaz imel občute, da je Netanjahu imel izraz na obrazu, kot da Boratu ne bi smel dovolit na WC pred tiskovno konferenco?
Ferdo Crni
28. 07. 2011 09.15
Kot že tolikokrat . Vlada ima jasno stališče, s katerim pa se ne strinja povsem
murinar
28. 07. 2011 09.14
Monokomedija na bljižnem vshodu
red_star
28. 07. 2011 08.51
hahahahahaha, ta članek spada med šala dneva :))))))))) Kaj jim gre preveč dobro, pa jim bo Pahor mal poslabšal situacijo? :) Drugega ne vem kaj bi lahko naredil! Iz izkusenj namrec :)
MOSSAD001
28. 07. 2011 07.29
Edino kar je so Fotke,ostalo je pa nič 00 !!
luckyss
28. 07. 2011 06.08
Pahorjevi nasveti Palestincem in Izraelcem prinašajo prve sadove - delnice na svetovnih borzah pospešeno padajo...;))
wc15
28. 07. 2011 01.45
koga boli kakšne nasvete ma pahor..
jastreb13
27. 07. 2011 23.36
Adijo pamet.....pod pretvezo krize je z svojo nesposobnostjo vladanja lastno državo pripeljal na kant in iz poštenih delovnih Slovencev naredil reveže....Jadranki je podaril del Slovenskega ozemlja zdaj pa Izraelcem deli nasvete....pa kdaj bo komu kapnilo, da je tale človek nevaren za okolico in da bi za dobro nas vseh moral bit zaprt namesto, da se prosto sprehaja naokoli....
cucjetina
27. 07. 2011 22.47
hehhehehee pahor daje nasvete lubi bog saj ni čudno da svet propada če taki vladajo
bnam 2707
27. 07. 2011 21.47
Ta prava dva sta se našla,da podata svoje smešno mnenje.Jutri bosta oba šla na zagovor v ZDA.
Jožajoža
27. 07. 2011 21.46
BRAVO PAHOR. boš kot prešeren. danes te del slovencev ne razume.
Raztezje
27. 07. 2011 21.04
Enostranska razglasitev neodvisnosti kosova, se je naši vladi zdela dobra ideja, palenstincev pa ne. Naše zunanje ministrstvo ne razume, izraelci imajo prav po vseh mednarodnih aktih, saj imajo državo, zato bi se morali pogajati kvečjemu pred mednarodno arbitražo, kot je to isto ministrstvo napačno sklepalo glede meje med Slovenijo in Hrvaško, mar ne? Torej se Žbogarji zdi, da lahko celo ljudstvo brez države zahteva kos suverenega ozemlja neke države, nam pa je nemogočil, da bi zahtevali ozemlja, ki so nam zgodovinsko od nekdaj pripadala. Izraelci so dejansko nekoč živeli tam, kjer imajo danes državo in se razteza tudi Palestina, Hrvaške države pa na istrskem polotoku ni bilo nikoli. Izraelci in Palestinci bi morali sklicati referendum, da se zavrnejo Pahorjeve reforme, vendar če palestinci ne bodo sprejeli njegovih predlogov, jih čakajo brutalni ukrepi. Morajo razumeti, da so reforme nujne in jih je treba sprejeti tudi zaradi medgeneracijske solidarnosti, nič ne bi dosegli s tem, če bi zdaj pobrali neupravičeno pridobljena ozemlja ter imetje židovskim tajkunom, saj bi to palestincem zadoščalo kvečjemu za nekaj mesecev življenja, potem bi bili pa spet na istem. Treba je več in bolje delati, ne pa se razstreljevati med židi. Veliko palestincev je pijanih in po vplivom nedovoljenih substanc, zato je treba brutalno zaostriti prometne predpise in jim predpisati kar najvišje kazni, z obvetnim pregledom izvedencev psihiatrične stroke ter rehabilitacijskim zdravljenjem, preden lahko zopet sedejo v svoje avtomobile bombe. In tako naprej, ker Pahorjeva vlada je reformistična in on ne bo odnehal, mogoče bi ga ustavile le palestinske represivne metode. Zanimivo je, da bi se radi pogovarjali judi in krščani proti mulsimanom, ker prvo dvoje je dejansko ena ista stvar, tudi palestinci se ne pogajajo kot suni ali šiitski muslimani. Najboljša rešitev za Izraelce in Palestince bi bila, naj se zružijo v eno državo, Izraelistino, Palezrael ali kaj takega, ker so isti. Obe naciji sta tam praktično od nastanka sveta, čeprav se je človek v resnici pojavil povsem drugje, povsod se je človeštvo med tem časom premešalo, oni pa se še kar delijo na razna plemena. Mogoče se oni med sabo ločijo, ampak jaz jih ne, vsi so isti cig*.
furmank
27. 07. 2011 20.47
Strokovno jim bo svetoval kako izgubiti del ozemlja,s tem ima odlične izkušnje
punke
27. 07. 2011 20.12
nevem če ne.