Tujina

Pahor: Za pogajanja potrebna pogum in volja

Jeruzalem, 25. 07. 2011 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor se mudi na prvem uradnem obisku v Izraelu. Z izraelskim kolegom sta kot zgleden primer dvostranskega dogovarjanja označila dogovor med Hrvaško in Slovenijo glede arbitraže.

Premier Borut Pahor je na prvem uradnem obisku v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Namen obiska je po navedbah premierjevega kabineta krepitev političnih vezi in gospodarskega sodelovanja z obema stranema, izmenjali pa bodo tudi stališča glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa in aktualnega dogajanja v arabskem svetu.

Pahor in njegov izraelski kolega Benjamin Netanjahu sta po uvodnih pogovorih izpostavila pomen neposrednih dvostranskih pogajanj za reševanje spora med Izraelci in Palestinci. Pri tem Pahor pravi, da bosta za obnovitev pogovorov s Palestinci na izraelski strani potrebna pogum in politična volja.

Pahor z izraelskim kolegom o dvostranskih odnosih
Pahor z izraelskim kolegom o dvostranskih odnosih FOTO: Reuters

Ob začetku Pahorjevega tridnevnega obiska sta oba premierja kot zgleden primer dvostranskega dogovarjanja označila dogovor med Hrvaško in Slovenijo za rešitev mejnega spora z arbitražo.

Za Netanjahuja je slovenska izkušnja pri reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško "zelo poučna pri nalogi, ki nas čaka v odnosih z našimi palestinskimi sosedi". "Prepričan sem namreč, da ne obstaja nadomestek za neposredna pogajanja za reševanje sporov. Zato se želim nekaj naučiti iz vašega primera," je dodal.

"Moja izkušnja, ki jo lahko danes delim z vašim premierjem, je, da bo za povabilo Palestincem k dobronamernim pogovorom potrebno nekaj poguma in dobre politične volje," je po pogovorih povedal Pahor. Slovenski premier je prepričan, da bi pri izpolnitvi potrebnih pogojev za dobronamerne pogovore lahko med stranema prišlo do rešitve dolgotrajnega spora, ki bi prispeval k miru in stabilnosti v celotni regiji.

Netanjahu je medtem izrazil upanje, da "lahko nadaljujemo z neposrednimi pogajanji kot res učinkovitim in najbolj obetajočim sredstvom" za reševanje spora s Palestinci. Obenem pa je znova opozoril pred palestinskimi načrti, da bi od ZN zahtevali glasovanje o priznanju enostranske razglasitve palestinske neodvisnosti. Kot je dejal, je mir potrebno "zagotoviti od znotraj ... ob sklepanju medsebojnih kompromisov", ne pa z "enostranskimi vsiljevanji, z enostranskimi resolucijami v Združenih narodih".

Poleg bližnjevzhodnega mirovnega procesa sta se premierja pogovarjala tudi o dvostranskih odnosih, pri čemer sta poudarek dala gospodarskemu sodelovanju. Kot potencialna področja za nadgradnjo gospodarskih vezi sta omenila visoko tehnologijo in turizem ter možnosti, ki jih ponuja koprska luka za izraelska podjetja.

Pahor in Peres sta se na večernih pogovorih osredotočila na svetovno gospodarsko krizo, pri čemer je slednjega še posebej zanimalo, kako se Slovenija spopada s trenutnimi negotovostmi. Slovenski premier je znova poudaril, da je zadovoljen z doseženim soglasjem na izrednem vrhu evroskupine prejšnji teden.

Netanjahu je pri tem spomnil, da je v letu 2010 blagovna menjava med državama poskočila za kar 60 odstotkov na 132 milijonov evrov in poudaril, da si Izrael želi še okrepiti trgovino tako s Slovenijo kot z EU. "Vem, da imate odlično pristanišče ... zato želimo preveriti, kako lahko še okrepimo sodelovanje na tem področju," je dejal izraelski premier, Pahor pa mu je zagotovil, da lahko Luka Koper Izraelu zagotovi "vso infrastrukturo, potrebno za dostop do evropskega trga".

Na področju visoke tehnologije je Pahor pojasnil, da si državi še posebej želita izmenjave študentov. Pri tem je Netanjahu povedal, da Izrael zanima okrepljeno sodelovanje z "odličnima" medicinskima fakultetama v Sloveniji.

Oba premiera sta tudi poudarila lepote svojih dežel in ocenila, da na področju turizma obstaja še mnogo potenciala za sodelovanje. Pri tem je Pahor dejal, da si poleg lepot željnih izraelskih turistov Slovenija želi tudi obiskov izraelskih vlagateljev, ki bi lahko pomagali razvijati turistično infrastrukturo. "Želimo si investicij tudi na drugih gospodarskih področjih v Sloveniji. Potrebujemo tuj kapital, da nam pomaga okrepiti gospodarsko rast, ki trenutno ni tako močna kot v vaši državi," je dodal.

Pahor je pogovore z Netanjahujem nadaljeval na delovnem kosilu, zvečer pa se je srečal še z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom in vodjo opozicije Cipi Livni. V sredo bo slovenski premier obiskal tudi palestinska ozemlja in se srečal z vodilnimi palestinskimi predstavniki.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
02. 08. 2011 13.29
PLAČI RUNDO,POL PA LAHKO GREŠ, BORUT
moster
02. 08. 2011 10.25
POTREBNA JE -PAMET!
mamica55***
26. 07. 2011 17.33
V Sloveniji so za ta zgleden primer arbitraže navdušeni samo rdečkoti in hrčki. SLOVENCI SMO PROTI !!!
anovak1
26. 07. 2011 10.30
Pahor si rihta novo službo.
devetdeset
26. 07. 2011 08.02
kje je pa tekel? Po Gazi?
dule100
26. 07. 2011 07.39
Ja, pa vsaj malo pameti tudi !
DonRos
26. 07. 2011 07.25
Hvala ker ste mi izbrisali post. Cena seveda po ceniku. YHVH
pogrebec
26. 07. 2011 06.35
noro vlada v sloveniji v razsulu gospodarstvo na kolenih pahor pa igra mirovnika v izraelsko - palestinskem kotlu in trobi neumnosti po svetu evropa in svet nista ne slepa ne gluha in vidita kaj se dogaja v sloveniji cel svet vidi in slisi le nas pahor ne vidi in ne slisi
prehlad
25. 07. 2011 21.50
NA TEMU PORTALU PA NI PODPORNIKOV SD.BI RAD SLIŠAL NJIHOV KOMENTAR.KAJ BI REKLI KLIN SE S KLINOM ZBIJA.
punke
25. 07. 2011 21.33
pahor"pogum in volja" a je mislo pogum da še naprej vodiš državo ne glede na to da si že zdavnaj odpisan od volilcev?in da maš ja...še naprej državo vodit proti propadu?to je zanj pogum?
krivulja
25. 07. 2011 20.00
Izrael-Palestina Preveč skritih interesov obremenilnih doživetij enih in drugih. Zadeva,ki salonski politik kova Pahor nikoli ne more biti dorasel. Problem je,če si umišljaš kako si enkraten politik!
prehlad
25. 07. 2011 18.39
JAST BI PA RAD ZVEDEL NA ČIGAVE STROŠKE JE ŠEL TJA NA DOPUST.
keramicar2
25. 07. 2011 17.15
kako bo pahor delil nasvete- to je tako kot bi prvošolček svetoval magistru.
petercocej
25. 07. 2011 16.17
Mislim,da so se Izraelci nekaj naučili od Hrvatov,namreč, ukradeš zemljo sosedu, nato pa se pogajaš o meji!
kim llsung
25. 07. 2011 15.33
z 4 tisoc evrov neto imamo mi vsi pogum in voljo ce pa ze tako bedne place skubite clovek postene pesimist
Gosposvetski
25. 07. 2011 15.33
Slovenija in Izrael sta prijateljski državi. Od nekdaj in za večno. Pa če vam je prav ali ne, tako mislita oba Naroda !
krivulja
25. 07. 2011 15.30
Zadnji žarki upanja pred koncem.
SAS112
25. 07. 2011 15.09
k pravim se je obrnu no zdej bomo pa žiher še pol slovenije zgubil xD
rob3rt
25. 07. 2011 14.47
Haha, glede na to, kako Izraelci postavljajo za zgled to našo arbitražo, bodo verjetno oni enako ravnali v njihovi zadevi s Palestinci :P
samburin
25. 07. 2011 14.39
Borat ni šel tja talat nasvete ampak po navodila!