Slovenija

Pahor pri Porošenku v Ukrajini: umiritev razmer na vzhodu bi prispevala k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo

Kijev, 12. 02. 2017 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Pahor je z obiskom v Ukrajini sklenil turnejo, med katero je obiskal tudi Nemčijo in Rusijo, kjer sta s Putinom govorila tudi o razmerah na nemirnem vzhodu Ukrajine. V Kijevu se je srečal z ukrajinskim kolegom Porošenkom, posvetila sta se predvsem aktualnim razmeram.

Slovenski predsednik Borut Pahor se je mudil na delovnem obisku pri svojem ukrajinskem kolegu Petru Porošenku, ki se je Pahorju zahvalil za "to pomembno srečanje". Ob začetku srečanja je Porošenko poudaril, da je Ukrajina uresničila večino dogovora, ki sta ga državi dosegli med njegovim obiskom v Ljubljani novembra lani.

Porošenko se je slovenskemu kolegu zahvalil tudi za njegovo "trdno in zanesljivo" podporo ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti. Izrazil je tudi hvaležnost za Pahorjevo stališče glede ohranjanja evropske enotnosti. Zahvalil pa se mu je tudi za trdno stališče glede Krimskega polotoka, da Slovenija ne priznava nezakonite priključitve polotoka.

V zvezi s tem vprašanjem je slovenski predsednik ukrajinskemu sogovorniku pojasnil sporočila, ki jih je posredoval zlasti ruski strani med njegovim obiskom v Moskvi glede izvajanja dogovorov iz Minska.

Po obisku tako Moskve kot Kijeva je Pahor ocenil, da "si ruska stran ta hip preveč obeta od možnosti otoplitve odnosov z ZDA in prvim srečanjem s predsednikom Donaldom Trumpom, da bi bila nekoliko bolj dovzetna za nekaj sugestij".

"A je tudi obisk pri Porošenku pokazal, da utegnejo razmere v prihodnje še vedno zahtevati veliko mero politične volje, pripravljenosti za iskanje konkretnih rešitev in Slovenija kot prijateljica Rusije in Ukrajine si bo še naprej prizadevala, da bi prišlo do takega razvoja, ki bi v doglednem času prinesel izboljšanje odnosov med Evropo in Rusijo, hkrati pa tudi mir, varnost in blaginjo prijateljske Ukrajine," je povedal predsednik.

Petro Porošenko in Borut Pahor
Petro Porošenko in Borut Pahor FOTO: Twitter

Porošenko je sicer izrazil tudi hvaležnost za Pahorjev prispevek h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Kot je dodal, se je zanimanje slovenskih podjetij za ukrajinski trg povečalo, kar ga veseli. Poleg tega sodelovanje med Ukrajino in Slovenijo poteka tudi na kulturnem in humanitarnem področju, namen današnjega srečanja pa je bil po Porošenkovih besedah dati zagon temu sodelovanju.

Pahor in Porošenko sta se zadnjič srečala 8. novembra lani, ko je bil ukrajinski predsednik na uradnem obisku v Sloveniji. Tedaj je bila v ospredju predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja, tokrat pa je pričakovati, da se bosta predsednika posvetila predvsem aktualnim razmeram na vzhodu Ukrajine.

Pahor je v Kijev pripotoval iz Rusije, kjer sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom govorila tudi o razmerah na nemirnem vzhodu ruske sosede. Putin je povedal, da je Pahorja seznanil z dogajanjem na vzhodu Ukrajine ter poudaril nujnost spoštovanja dogovora iz Minska. Pahor je menil, da bi umiritev razmer na vzhodu Ukrajine prispevala k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo ter h krepitvi sodelovanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tem se je Pahor mudil tudi v Berlinu, kjer se je sestal z zdaj že bivšim nemškim predsednikom Joachimom Gauckom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Po zaključeni turneji je predsednik pojasnil, da je bil osrednji del sicer obisk v Rusiji, a da je bil kontekst turneje z začetkom obiska v Nemčiji in s koncem v Ukrajini "zelo pametna odločitev".

"Tako smo hkrati na več naslovov dali več sporočil, zaradi česar so bili vsi trije obiski, tudi obisk in podpis sporazumov v Ruski federaciji, sprejeti brez velikih problemov," je še ocenil slovenski predsednik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevski
13. 02. 2017 20.50
+2
Barbika je pa tres klovn. Kako si on predstavlja, da bo Rusija upoštevala njegove sugestije, ko pa je v odnosu do EU in ZDA v poziciji močnejšega. Pokleknila bosta EU in ZDA, ne Rusija. EU tako ali tako nima nobene prihodnostim in je na pragu vojne z migranti, ZDA pa so pred bankrotom.
johanca123
13. 02. 2017 21.06
+1
En d.. je naredu ko je bil na čelu vlade i tud zdaj se samo šopiri. Če to mono slovenci s pomočjo slovenacov ponovno izvolijo, potem res ne zaslužijo nič boljšega!
contadino
13. 02. 2017 19.42
+1
Vlogo poštarja, naš komandant oboroženih sil, obvlada v nulo . Merklova bo vesela .
johanca123
13. 02. 2017 18.51
-1
Najprej tala nasvete Putinu, potem ga gre obiskat, potem pa direkt k tistim, ki jih je rus okupiral. Bravo Borči! Damjan Murko je ponosen nate!
korintos23
13. 02. 2017 19.45
+0
Si pozabil koliko pogodb so sklenili t ruskimi podjetji?
Transformerji
13. 02. 2017 13.26
+2
Ne vidim nobenega pozitivizma v tej novici. Poglejmo malo širše in začnimo z Amriko; TRUMP je za tri mesece prepovedal vstop migrantov iz sedmih muslimanskih držav. Sodišče, kot podaljšana veja dosedanjih oblasti, pa je to prepovedalo, bodo odločali na sodišču. Dokler se zadeva ne reši, s polno paro sprejemajo čisto vse muslimanske migrante. ANGELA bo ponovno kandidirala, zato za volivce vneto brska po migrantskih dokumentih. Njen namen pa je, da po izvolitvi sprejme v EU še 12 milijona muslimanskih migrantov. NORVEŠKA je deponirala 10.000 migrantov, stopnja kriminala pa je padla na najnižjo raven v zadnjih 14 letih. ORBAN je migrantsko politiko opisal ko svetovno koalicijo tihotapcev ljudi, aktivistov in elitnih politikov.
dostojevski II
13. 02. 2017 13.03
+3
Pahor pri Porošenku v Ukrajini: umiritev razmer na vzhodu bi prispevala k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo... TEPKO !... Kot da je v Porošenkovem interesu izboljšanje odnosov med EU in Rusijo. Prav nasprotno ! Njegov cilj je zaostrovanje odnosov med EU in Rusijo.
HorstWiesel
13. 02. 2017 13.24
+5
Seveda, naj kijevska hunta spoštuje voljo ljudstva iz Donbasa, umakne vojsko in omogoči folk, da zaživi kot si želi.
Apostol1
13. 02. 2017 11.14
+3
Vzdevek barbika je kar primeren za Pahorja , ki ga morda lahko spoštujem kot človeka ,žal kot predsednika ga ne bom nikoli. Kot predsednika sem spoštoval tako Kučana kot Turka ki sta izžarevala dostojanstvo kakršno mora pač biti v tej vlogi Pahor pa s svojimi izpadi ko naprimer boruting ali dajmo miške in podobno samo sramoti tako sebe kot predsedniško funkcijo in ne navsezadnje tudi Slovenijo
koriintos23
13. 02. 2017 14.50
-2
Pahor je predsednik Slovencev in bo zato izvoljen kadarkoli bo želel. Ne kot vaša dva lopova.
nikhrast
13. 02. 2017 15.32
-3
Tako je, vzhodna Evropa, kot Ukrajina, Poljska, Latvia, Estonia..., se vsi bojijo Rusov, pa razumljivo.
Adolph
13. 02. 2017 10.18
+6
Popolnoma odvecna turneja,je koristila samo Pahorju,da prezene dolgocasen zimzki cas . . .
jzkzfzmz
13. 02. 2017 09.13
+14
Spor Ukrajine 24 kur ni nikoli navedla. Bistvo, Krim je bil in bo Ruski, saj so tam Rusi in tudi referendum je bil pravnomočen tako kot mi ko smo se odcepili, torej je vse po zaklonu. Problem nastane, ker so amerosi dali svojo vlado v Ukrajino, tega seveda naši mediji ne pišejo. Kdo je porošenko in kdo ga podpira in financira vemo vsi, razen tisti ki berejo samo naše ameriške medije. Enak primer je Litva, Estonija, kjer jih amerosi prepričujejo, da bodo Rusi jih napadli. Samo poljake poglejte, na smrt jih bje strah, kot da bodo jutri Rusi vdarili po njih. A so koga Rusi napadli? NE! Kaj pa američani? V zadnjih desetletjih so napadli že preko 30 držav, pa ni sankcij ni sovražnosti, ne mi podpiramo to hibridno vojno, terorizem, ki jo američani oblikujejo, saj sami ne upajo več. Vietnam jih je naučil. da so narod, ki ne more zmagat, kljub odlični vojni tehniki, kjer živijo v holivudskem stilu, ampak v resnici žal so daleč od tega. in kje je tu NATO? Odlična maska za vse vojne operacije. Vse države , ki jim amerosi rečejo da so diktatorji sokdo? Tisti, ki nočejo biti sužnji američanom, tisti, ki se nočajo prodat! Kakšna je naša vlada, mediji sodstvo? Ameriško, torej podporniki američanov. Tako je rekel tudi Ivan Pernar v Hrvaškem saboru kdo vodi politiko, in to velja za vse države, ki so v NATU!!!! Samo 24 ur ne sme prikazovat resnice. Ivan Pernar je enak našemu Krambergerju, ki je plačal z smrtjo, ko je govoril resnico!
kbcz
13. 02. 2017 09.45
+6
ma ne, dva milijona slovencev se lahko osamosvaja, 8 milionov rusov pa ne. pahorjeva logika. ne razumem zakaj ga je putin sploh sprejel.
jzkzfzmz
13. 02. 2017 12.08
+1
Jaz tudi ne razumem. Morda bo pahor dobil eno okrog uh :D
nikhrast
13. 02. 2017 15.36
-3
Tako je, Rusi imajo slab ugled, folk ima izkušnje s tem. Si že kdaj slišal Poljaka ki je imel prijazno besedo za Ruse.
MrtvoPijan
13. 02. 2017 08.59
+7
Podpira Ukrajino, njeno celovitost s Krimom seveda, sankcije Rusiji .... Zakaj se nisi izbral obratno pot obiska, prvo Ukrajina pa Rusija. Ali bi se upal k Putino po tej podpori Ukrajini?
dreko123
13. 02. 2017 09.02
+13
seveda da brez Krima ker slednji ni bil nikol Ukrajinski... dejansko sploh ukrajina ne bi smela obstajati, saj je bila včasih Kijevska Rusija... itak je to isti narod samo v drugi državi za malo drugačnim jezikom... sedaj na žalost pač prodani hlapci zahodnim hijenam...
korintos23
13. 02. 2017 09.09
+2
Ukrajina je tretjerazredna država! Bo treba delati ne samo jamrati! Ukrajina lahjko EU hrani če se spravijo k delu.
nikhrast
13. 02. 2017 15.38
-2
Kdo pa podpira Putina??? Poglej kako popularen je, na summitu sedi sam v kotu s sendvičem v rokah.
macek_garfield
13. 02. 2017 08.38
+9
afneguncar pa to, kdo pa se tega motaj motaj miska mala resno jemlje pa to
cirenij
13. 02. 2017 08.24
+9
Dobro, da imajo državniki, sPutinom na čelu take dobre živce in diplomatske sposobnosti. Sicer bi tega Merklovega poštarja nekam ruknil. In še dobro, da so vsi gospodarstveniki pametnejši od njega. Putinu se dobrika, je za sankcije, za samostojno Ukrajino.................računa na dobro službo v EU, ko mu mandat poteče.Kaj hočemo? To je trend ri.....to.......ske slovenske politike.
korintos23
13. 02. 2017 09.10
+0
Putin se je tudi z A ngelo nedolgo nazaj pogovarjal, demenca?
tedoVV2HCmedo
13. 02. 2017 08.22
+9
Ekscentričen Pahor hodi samo na turistične izlete, kjer se nastavlja kameram.
cirenij
13. 02. 2017 08.24
+3
DeBill
12. 02. 2017 22.57
+18
a on bi bil mediator poleg gasilca, mesarja, asfalterja, ... nop, neresnost je prehuda.
zajfa
12. 02. 2017 22.41
+9
Pahor udaril kar tri muhe na en mah: Ego, volilno kampanijo in pomoč "slovenskemu gospodarstvu" oziroma Škrabcu&Co. Da foto terminov za nad kamin ne omenjam
ParaVomo
12. 02. 2017 22.38
-16
Slovenska politika naj sledi, smo srednjeevropejci, imamo vrednote kot Avstrijci, Italijani, Švicarji, že po muski se ve kam spadamo, Pahor tujek hodi po ruskih stepah, tam mu je tudi mesto:)! Ni noben problem, res ne vemkaj ves narod tlačijo v to? Slovenija osamosvojena,treba se še osvoboditi
Slava Rodu
12. 02. 2017 22.47
+24
Spadamo med Slovene in ne med germanske krvnike ki so iz Karantanije naredili Avstijo , ko so pogermanili Slovence
knivar
12. 02. 2017 22.55
+5
se vidi kam spadamo krademo kot balkanci morda še več,pijemo kot rusi,edino kar imamo skupnega z nemci fovšijo,tale glazba katero omenjaš ziher ni naša slo nam vsiljena umetno vpraši zgodovinarje,smo slovani v dnk kod nam zapisano,od resnice se ne beži
Kollerik
13. 02. 2017 08.40
+1
333glav+++++. Eden najbolj žalostnih dni v naši zgodovini je brez dvoma atentat in likvidacija zadnjega grofa Celjskega Urlika drugega tam v Beogradu s strani madžarskega plemiča. Atentatorja so potem sicer obsodili in ubili, toda naročnik (Habsburžani? cesar nemško-Rimskega imperija?) ni ostal ne dobro znan, ne kaznovan.
Kollerik
13. 02. 2017 08.42
+1
Para ti bi še kar osvobajal. Včeraj od jugosov, danes od levakov, jutri pa od rjavolasih in rjavoookih.... Slovenija bo osamosvojena predvsem tedaj, ko se bo znebila idiotizmov, kakršne trosite v zadnjem času sds snifarji.
dreko123
13. 02. 2017 09.05
+3
slovani smo in bomo... po krvi, jeziku, občičajih in kulturi... tisti ki bi radi bili neki veneti, germani itd... lahko veselo zapustite našo prelepo slovansko državico in se preselite med po vaše bolj "fancy narode" ker vas je sram da ste Slovani, če prav ste lahko ponosni na to kar smo!
korrintos23
13. 02. 2017 09.25
-3
Slovani ste priseljenci. Ne Slovencev zraven mešati.
vertex
13. 02. 2017 10.04
+1
Argentinski priseljenec iz dzungle nam predava o slovencih,sloveniji...
k-o-s-t
12. 02. 2017 21.49
+9
"Barbika" mora biti prvi, ki bo nominiran za dve Nobelovi nagradi (za mir in ekonomijo). Če tega ne bo storila naša vlada ji je to obljubil Kevin.
srebrnibreg
12. 02. 2017 22.18
+15
Pahor si prej zasluži Nobelovo nagrado kot Merklova in Obama čeprav ni nič kaj pametnega naredil. Vsaj škode ni delal.
korrintos23
12. 02. 2017 22.19
-15
felix58
12. 02. 2017 21.48
+3
karl pa kr lepo v vrsti
mbtukaj
12. 02. 2017 21.37
-3
Borut pa turneji treh dežel namesto v St. Moritzu.
mbtukaj
12. 02. 2017 21.37
-3
korrintos23
12. 02. 2017 21.26
+0
Naslednji teden Pahor pleza v Vatikan
korrintos23
12. 02. 2017 21.30
-1
Brglez mu je že narisal stezico za klečanje v vrsti.
mbtukaj
12. 02. 2017 21.38
+5
korintos23
12. 02. 2017 21.21
+1
Ker sem dosti boljši od njega si je sposodil moj nick, pa tudi malo sem jim trn v peti! Hihihi
korrintos23
12. 02. 2017 21.24
-8
No no, anonimni hlapec trn v peti :)) A v anonimni peti ?
heello
12. 02. 2017 21.41
+7
korrintos23
12. 02. 2017 21.42
-12
Več kot si ti hlapec lahko privoščiš. In vse na golih telesih vaših hčera :) Obožujejo Mercedes in koko.
mbtukaj
12. 02. 2017 21.43
+8
heello
12. 02. 2017 21.46
+1
koRRintos, ti se pa spoznaš na te stvari, praksa dela mojstra...
heello
12. 02. 2017 21.56
+2
korrintos23
12. 02. 2017 22.03
-10