Tujina

Najbogatejši Albanec postal predsednik Kosova

Priština, 22. 02. 2011 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
64

Kosovski poslovnež in politik Behgjet Pacolli je postal drugi izvoljeni predsednik države, odkar je Kosovo pred tremi leti razglasilo samostojnost.

Kosovski parlament je danes za predsednika države s tesno večino izvolil gradbenega tajkuna Behgjeta Pacollija. Pacolli je bil edini kandidat, in sicer nove vladne koalicije, izvoljen pa je bil šele v tretjem krogu glasovanja, ko je za potrditev potreboval navadno večino 61 glasov. Prejel je 62 glasov, glasovanje pa je bojkotirala opozicija.

59-letni Pacolli se je rodil v običajni številčni družini kosovskih Albancev, uspelo pa mu je, da je postal najbogatejši Kosovec, po nekaterih virih pa celo najbogatejši Albanec na svetu. Pacolli je poročen in oče štirih otrok. Med letoma 1999 in 2002 je bil poročen s slavno italijansko pevko albanskega rodu Anno Oxa.

Poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev in Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja niso glasovali, saj so zapustili dvorano, še preden se je začelo prvo glasovanje. Kot so dejali, ne želijo prevzeti odgovornosti za izvolitev tistih, za katere niso gotovi, da bodo delali v prid državi. Glasovali niso niti poslanci opozicijske Demokratske zveze Kosova.

Pacolli bi za izvolitev v prvih dveh krogih tajnega glasovanja moral dobiti dvotretjinsko podporo 120-članskega parlamenta. V tretjem krogu pa je za izvolitev zadostovala navadna večina 61 glasov. Ob bojkotu opozicije je glasovalo 67 poslancev. Če predsednika ne bi izvolili, bi morali razpustiti parlament in razpisati nove parlamentarne volitve.

Behgjet Pacolli
Behgjet Pacolli FOTO: Reuters

Pacolli, predsednik Zveze za novo Kosovo (ANK), ki je bil edini kandidat za položaj, potem ko je sklenil vladno koalicijo z Demokratsko stranko Kosova (DPK) mandatarja Hashima Thacija, je bil nato izvoljen za predsednika v tretjem krogu glasovanja z 62 glasovi od 67 navzočih poslancev. Proti so glasovali štirje poslanci, en glasovalni listek pa je bil neveljaven.

Thaci ostaja premier

Kosovski parlament pa je danes Thacija izvolil za drugi mandat na položaju premierja, kljub mednarodnim pritiskom na bivšega vodjo Osvobodilne vojske Kosova zaradi suma povezav s trgovino s človeškimi organi. Poslanci so s 65 glasovi za in enim proti potrdili tudi njegovo vlado.

Mednarodni ugled Thacija je doživel udarec, ko je Svet Evrope januarja letos sprejel poročilo, v katerem Thacija kot nekdanjega vodjo OVK povezuje s trgovino s človeškimi organi in organiziranim kriminalom. Thaci obtožbe zanika.

Poslanci novega sklica parlamenta po decembrskih predčasnih volitvah so tako potrdili koalicijsko vlado, v kateri so ob Thacijevi Demokratski stranki Kosova (DPK) tudi Zveza za novo Kosovo (ANK) danes izvoljenega novega predsednika Kosova Behgjeta Pacollija, srbska Samostojna liberalna stranka, lista Ibrahima Rugove ter manjšinske skupnosti. Koalicija ima v 120-članskem parlamentu 65 poslancev.

Po glasovanju je Thaci obljubil nov začetek. "Končali smo maratonski volilni proces. Danes smo odprli novo poglavje, poglavje evropskega Kosova z razvojem in reformami," je dejal poslancem. "Zelo tesno bom sodeloval z opozicijskimi strankami. Demokracija se razvija s sodelovanjem in ne z bojkotom," je dodal, potem ko so tri glavne opozicijske stranke bojkotirale glasovanje.

Vlada ima 18 ministrov in pet namestnikov premierja, med katerimi je tudi Slobodan Petrović iz Samostojne liberalne stranke.

Pacolli je pred tem ob prisegi dejal, da se Kosovo sooča z velikimi izzivi in da se bodo z njimi soočili ter si prizadevali za krepitev institucij države. Zagotovil je, da bo predstavljal interese vseh državljanov ne glede na njihova politična prepričanja ter da bo zagotavljal enotnost in stabilnost. Dodal je še, da Prištino čakajo pogovori s Srbijo o tehničnih vprašanjih. Napovedal je tudi prizadevanja za pravno državo in podporo boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leonidas15
23. 02. 2011 13.59
mjolnir
23. 02. 2011 10.45
Kosovoilir Frtizl je Avstrijec, in pri nas je posilstvo vsaj zločin, pri vas je to kot rokovanje
mjolnir
23. 02. 2011 10.44
REMINGTON "največje izvozno tržišče" HAHAHA.....razen tebe in par zaslepljenih Albancev vsi ostali poznamo resnične podatke kako slabo ta kvazi-država stoji. Srbija bi morda imela kaj koristi, če bi glavna panoga postal uvoz mamil, pol bi Kosovarji robo plačali v prahu
mjolnir
23. 02. 2011 10.41
REMINGTON Sploh ne štekaš, in z to izjavo si še dodatno potrdil to na kar sem namigoval! Ker pa si tudi z nivojem razumevanja in inteligence pokazal kdo oz kaj si, ti bom moral razložiti kar direktno- ne vleči folk za nos, z tem kako si 100% Slovenec ki strašansko občuduje Albance, pošteno povej da si tudi sam to, vsaj na pol
zvezdazvezda
23. 02. 2011 09.29
-1
....Albanci so pošten narod, le ti moraš biti tak tudi do njih...
Br.1
23. 02. 2011 08.50
-1
Kar so hoteli to imajo.
cirenij
23. 02. 2011 07.51
Umetna tvorba, ki nikoli ne bo od vseh priznana. Saj navadni ljudje so ubogi in niso nič krivi. Obljubljali so jim Indijo Koromandijo, obogatela pa je peščica. Skoraj 50% brezposelnost in sovraštvo med ljudmi, ki so bili nekoč prijatelji. Scenarij ZDA.
jpavli19
23. 02. 2011 07.12
Zdaj pa imajo svojo odcepitev.....še za burek nimajo....
jurimuri1
23. 02. 2011 06.33
ti k maš samajajca, malo se izobrazi o človeških rasah
Albanec
23. 02. 2011 05.00
+1
Skoda da se raspravljate o Kosovu namesto da gledate da nekaj delate ne pa kakor tosic da dilate drogo po sloveniji aham leonidas ti si otrok zato raje prst u usta pa sisaj sisu
LovecNaKomuniste
23. 02. 2011 04.28
Tale država pa gre u maloro... Še žal jim bo ko so se odcepil od Srbov.
HThief
23. 02. 2011 02.28
aja, v srbiji pa kaj pise v ustavi, da se lovi albance po ulicah? lol nared ze albanec v sloveniji forum in pol svojim albancem razlagi, ker ti pomojem sam oni, oziroma vsi trije kimajo
REMINGTON
23. 02. 2011 01.29
HThief: Če znaš brati in razumeti, nisem mislil na Srbsko manjšino na Kosovo ampak na sosedno Srbijo. Kosovskim Srbom so po Ustavi Države Kosova so zagotovljene večje pravice kot Albanski večini in ostalim Kosovarjem. Ker vseskozi jamrajo da so ugrožena vrsta so jih zaščitili kot bele medvede in pande.
REMINGTON
23. 02. 2011 01.18
+1
Crazy_Horse: Slovenija moja dežela, tukaj sem doma in ne mislim nikamor iti. Pozabil si na 12 članov družine prišeti še 86 sorodnikov. mjolnir: Nise volil za "tega modela", volil sem pa Janeza Janšo - Slovenskega Kralja ki ni dopustil da bi se danes tukaj pisalo v cirilici.
REMINGTON
23. 02. 2011 01.10
+1
Kosovo gre naprej v nove zmage, eni tukaj pa sanjajte o kosovskih zgubitkah in ostalim bla, bla sra.njima. Verjemite mi da jo bo tudi soseda Srbija kmalu priznala saj je že sedaj Kosovo njeno največje izvozno tržišče. Denar je sveta vladar - vse je danes na prodaj. Ko imaš denar lahko kupiš kar hočeš še sosedovo hišo ki ima nenormalno visoko ceno samo da se ga rešiš. Tako je bilo vedno in tako je danes in tako bo vedno.
_LF_
23. 02. 2011 00.31
Kosovo, je cela mafija.....Mislim, da si je ta najbogatejši albanec, predsedniško mesto kupil, zato, da bo lahko vodil organiziran kriminal! Pa LP
KosovoIlir
22. 02. 2011 23.59
+1
ti antiusa jaz ne vem kake ljudi mate v kranju ampak ti si ziher isti nisi nič boljši. vi v sloveniji mate fritzle ne mi na kosovu..
Crazy_Horse
22. 02. 2011 23.52
REMINGTON ZAVEDNI ALBANEC KAJ IŠČEŠ TU ZAKAJ NE ZAPUSTIŠ SLOVENIJE PA VZEMI S SEBOJ 12 ČLANSKO DRUŽINO DA NEBO ŽIVELA NA STROŠKE SLOVENIJE
mjolnir
22. 02. 2011 23.32
Tristkosmatih Opravičujem se, ampak res seveda ....vse je res kar si povedil
Karamehic Berin
22. 02. 2011 23.27
dober si napisu ubogi ljudje.ce spremljate pocasi ves svet gre na ulice sam kok bo to zaleglo je pa drugo uprasanje