Tujina

Ovadili tri menihe, ki jih je premamil zaslužek

Bangkok, 03. 06. 2016 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namesto da bi varovali in skrbeli za tigre, so jih tajski menihi izkoriščali za zaslužek. Preiskovalci so zoper tri spisali ovadbo. A to je šele začetek. Menijo namreč, da bodo v templju, ki je priljubljena turistična destinacija, odkrili še marsikaj grozljivega.

Tajske oblasti so ovadile tri budistične menihe iz znamenitega in turistično obleganega Tigrovega templja v provinci Kančanaburi. Trojico so zasačili, ko je želela iz templja pretihotapiti tigrove kože in izdelke iz tigrovih delov telesa.

Trupla mladičkov so uporabljali za izdelavo raznih "zdravilnih zvarkov".
Trupla mladičkov so uporabljali za izdelavo raznih "zdravilnih zvarkov". FOTO: AP

Dolga leta so menihi vztrajali, da je njihov tempelj zatočišče za tigre, a kritiki so opozarjali, da gre za dobičkonosen posel. Turiste so pozivali, naj ne plačujejo za vstop v tempelj in ne kupujejo tamkajšnjih izdelkov. A zaman: turisti so plačevali tudi po 20 ameriških dolarjev na osebo za vstop, nato pa so še kupovali spominke. Menihi so naivnežem prav tako zaračunavali fotografiranje s tigri. Kritiki pa so ves čas opozarjali, da so živali več kot očitno pod vplivom močnih pomirjeval, saj drugače takega vrveža in vdora v njihov prostor ne bi mogle mirno prenesti. A kljub številnim opozorilom, so tujci menihom puščali ogromne vsote denarja – večina v dobri veri, da menihi lepo skrbijo za živali.

Kritiki so dolga leta turiste pozivali, naj bojkotirajo Tigrov tempelj. A tujci so še naprej drli tja.
Kritiki so dolga leta turiste pozivali, naj bojkotirajo Tigrov tempelj. A tujci so še naprej drli tja. FOTO: AP

Končno je kritikom nekdo prisluhnil, saj so v ponedeljek preiskovalci vdrli v tempelj s sodnim nalogom za hišno preiskavo. Slednja je hitro pokazala, da so bile obtožbe več kot utemeljene. 137 tigrov so zasegli in premestili v zatočišče za divje živali, ki je pod nadzorom države.

Odkrili so dele mrtvih tigrov in številne mrtve tigrove mladičke. Preiskovalci sklepajo, da so menihi izdelovali "zvarke", ki v ljudski medicini veljajo za zelo učinkovite. Prav tako so odkrili razne spominke, ki so bili narejeni iz tigrove kože.

Odkrili so tudi številne večje kozarce, v katerih so bili tigrovi organi in mrtvi mladički.

Deli tigrov se uporabljajo v kitajski medicini, v tem poslu pa se obračajo milijoni. V nekaterih delih Kitajske in širše tigrom celo grozi izumrtje, saj jih preganjajo ljudje, ki so zaslepljeni z denarjem.

Preiskovalci so prepričani, da bodo v templju odkrili še več grozljivih stvari.

Predstavnik templja aretacij in ovadb ni želel komentirati.

Tigre selijo na varno v državno zatočišče za divje živali.
Tigre selijo na varno v državno zatočišče za divje živali. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikiiy
04. 06. 2016 15.55
+0
Zdeti od TRAVE...konoplja.. to bo..
BoboPoštenjak
03. 06. 2016 19.56
+1
ad-hoc
03. 06. 2016 19.16
+1
sledite modrecem
pozitivno
03. 06. 2016 17.09
+22
Uboge, nič krive živali,..za t.i. menihe pa nimam besed...