Tujina

Otroško delo na domu: 'To je suženjstvo'

Ljubljana/Vatikan, 12. 06. 2013 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot deset milijonov otrok po svetu v neustreznih pogojih dela kot pomočniki na domu. Delajo v nevzdržnih pogojih, pogosto pa so izpostavljeni tudi fizičnemu, psihičnemu in spolnemu nasilju. Papež je to ostro obsodil in opozoril na posebno slab položaj deklet.

Otroško delo
Otroško delo FOTO: Reuters

Zaposlovanje otrok kot pomočnikov na domu je nesprejemljivo, zato so nujni skupni usklajeni ukrepi tako na nacionalni kot na svetovni ravni, s katerimi bi izkoreninili tovrstno zaposlovanje otrok, ob svetovnem dnevu boja proti otroškemu delu opozarja Mednarodna organizacija dela (ILO).

"Nujno je postaviti jasen zakonski okvir, da bi lahko opredelili, preprečili in izkoreninili zaposlovanje otrok pri pomoči na domu. Na tej podlagi bi tudi zagotovili dostojne delovne pogoje za tiste najstnike, ki lahko zakonito delajo," so poudarili v poročilu o otrocih kot pomočnikih na domu.

Po njihovih ocenah po svetu nudi pomoč na domu v neustreznih pogojih in razmerah, ki pogosto spominjajo na suženjstvo, kar 10,5 milijona otrok. Med njimi jih je 6,5 milijona starih med pet in 14 let. Več kot 70 odstotkov je deklic.

Papež: To je suženjstvo

O tem je danes spregovoril tudi papež Frančišek, ki je izkoriščanje otrok ostro obsodil. Opozoril je, da v revnih državah narašča število otrok, ki morajo delati, še posebej pa je izpostavil položaj mladih deklet.

"Na milijone mladoletnikov, še posebej mladih deklet, je žrtev tovrstnega prikritega izkoriščanja, ki pogosto vključuje tudi spolno zlorabo, slabo ravnanje in diskriminacijo," je zapisal papež.

Otroško delo
Otroško delo FOTO: Reuters

Mednarodno skupnost je pozval, naj v boju zoper to "kugo", kot je poimenoval otroško delo, izvaja učinkovitejše ukrepe. Ob tem je papež opomnil, da se število otrok, ki morajo delati, nenehoma povečuje.

"To je suženjstvo," je papež dejal okoli 60.000 vernikom na redni tedenski splošni avdienci na Trgu sv. Petra. "Vsi otroci bi morali imeti možnost, da se igrajo, učijo, molijo in odraščajo znotraj svojih družin, v harmoničnem okolju, polnem ljubezni in vedrine. To je njihova pravica in naša dolžnost," je še dejal.

Pogosto so izpostavljeni tudi različnim vrstam nasilja

Otroci čistijo, pospravljajo, likajo, kuhajo, delajo na vrtu, hodijo po vodo, pazijo majhne otroke in skrbijo za starejše. Pogosto so oddaljeni od svojih družin, skriti pred javnostjo, močno odvisni od delodajalcev in izpostavljeni fizičnemu, psihičnemu in spolnemu nasilju. Veliko jih je vpletenih v trgovino z belim blagom.

Otroško delo
Otroško delo FOTO: Reuters

Številne države tovrstnega dela otrok ne štejejo k oblikam otroškega dela zaradi zamegljenih odnosov z delodajalčevo družino, poudarja ILO. Otrok dela, a ga uradno ne štejejo za delavca, delodajalčeva družina pa ga, čeprav biva pri njej, nima za svojega člana.

Taka zakonska praznina prikriva izkoriščevalsko ureditev, v kateri je delovnik dolg, osebne svobode ni in delovne razmere so lahko tudi nevarne. Prikrit dejanski položaj, v katerem se znajdejo otroci, pa po opozorilu ILO onemogoča njihovo zaščito.

ILO poziva države, naj informacije in statistične podatke s tega področja zbirajo bolj natančno, da bi lahko ocenili pravo razsežnost problema. Vlade tudi poziva, da ratificirajo in spoštujejo konvenciji ILO, ki opredeljujeta spodnjo mejo starosti za vstop v zaposlitev oziroma prepoved najhujših oblik dela otrok.

Hkrati poudarja, da je pomoč na domu pomemben vir zaposlovanja, še zlasti za milijone žensk. Ena od konvencij ILO opredeljuje tudi dostojno delo za zaposlene v tovrstnih storitvah, ki naj jo države prav tako uporabijo v svojih prizadevanjih proti zaposlovanju otrok na obravnavanem področju.

Otroško delo
Otroško delo FOTO: Reuters

Otroci v Sloveniji pogosto pomagajo staršem

Centri za socialno delo v Sloveniji v času gospodarske krize opažajo vse več primerov, ko otroci pomagajo svojim staršem pri njihovem poklicnem delu, tako na primer pri določenih storitvenih dejavnostih, kot je pleskanje, ali v kmetijstvu, je dejala sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva.

V okviru otroškega parlamenta pa so obravnavali pojav, ko otroci pomagajo staršem v podjetju, saj zaradi krize starši nimajo sredstev za zaposlitev delavcev, je dejala predsednica nacionalnega 23. otroškega parlamenta Ana Vilhelmina Verdnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodZaVas
12. 06. 2013 21.39
+1
Bodočnost naših potomcev v prelepi sloveniji...
dannyer
12. 06. 2013 20.51
+2
hm ko se je evropa razvijala je tudi imela otroke v delavnemu procesu ker jih je bilo več tako da ve države so šle v ta proces . evropske ,amerika ,kanada ,avstralija,japonska,južna koreja, novo zelandija, vse tako je ko imaš super oz pretirano rodnost .to se lahko tudi pri nam zgodi če se rodnost poveča na povprečje iz 1.55 na 10 pa bomo imeli enak problem . treba bi bilo protestirati proti tem neodgovornimi ne moralnimi ne etičnimi državami ki so kot vreča brez dna to da današnji evropejci ne vedo da smo naši starši tudi garali za razvoj se moreš potruditi ne pa lenariti.
GAYPROPAGANDA
12. 06. 2013 16.05
+6
Zakaj ni nikoli protestov proti temu na svetu!?
Explainator
12. 06. 2013 16.36
+1
dragicat
12. 06. 2013 16.04
+6
Reveži , naši otroci so pa leni kot .............ni jim nič prav, samo bi žurali, zapravljali denar tastarih, jih komandirali, pa še kaj. Ne, to ni prav, prav pa bi bilo, če bi se naši otroci spravili tu in tam kaj delat.......ne, to pa ne, to bi bilo pa že nasilje nad otroci. naj si pogledajo te slike, verjetno bodo komentirali, ne to ni zame, grem gledat jej je dane kakšen žur.
Alex Kocijancic
12. 06. 2013 16.21
+3
če jih ti nisi znala privzgojit določenih načel je to tvoj problem. in prosim da svojih frustracij ne posplošuješ. noben otrok ni po naravi len. je pa lahko len ker so leni tudi starši. ne pravimo zastonj da jabolko ne pade daleč od drevesa ;)
Storyteller
12. 06. 2013 16.28
-1
Me zanima če si ti delal pri 5 letih na smetišču?
Explainator
12. 06. 2013 16.38
+1
@dragicat...aha ti bi raje videl da naši otroci delajo kot da ti nebi delali enako bi nekateri radi, da imamo vsi plače 500€, namesto da bi ti z minimalci dobili večje enako bi nekateri radi, da vsi delamo cele dneve, namesto, da bi si izborili, da bi vsi delali samo 8 ur
dannyer
12. 06. 2013 20.53
+1
so pa naši prprpr dedje oz 100 let nazaj pa poglejmo katero državo to mislijo vse tiste ki imajo populacijo med starostno skupino 0-14 vsaj 38-56%
Storyteller
12. 06. 2013 15.48
+3
Tej otroci se lahko zahvalijo Rockafelleru, Rothschildu (pa še priimek ne zna pravilno napisat)....in elite ameriški
bleem
12. 06. 2013 15.36
+9
tak daleč bomo prisli da bom hčeri rekel da naj posesa stanovanje ali počisti posodo ... pa bom v zapor šel ... ker jo maltretiram.
lotmerzanec
12. 06. 2013 15.50
+5
Najboljše,da otroci ne delajo nič potem pase čudimo,da dekle pri 17.letih ne ve drugega kod skuhati čaj ! Starši morajo otrke naučiti delati saj je to v njihivo dobro sicer so pozneje reveži'ko postanejo samostojni !!
mho123
12. 06. 2013 15.31
+4
a papež ma tok dnarja da nubenm od teh otrokov ne blo treba delat do konca živlena
LomilkaSrc
12. 06. 2013 15.31
+12
temu izkoriščanju se reče tudi drugače : kapitalizem
zenskoros
12. 06. 2013 15.03
+8
Dragi potrošniki: nehite kupovat cenene obleke itd....
CyChick8
12. 06. 2013 15.39
+11
ja kaj misliš, da adidas in nike, pa elita šiva?
Hmeljko
12. 06. 2013 14.45
+23
To da pri nas otroci pomagajo doma v kmetijstvo je ja normalno. Sej jih je treba navaditi delovnih navad če želijo prevzeti kmetijo nekoč. Če se bo čakalo do 18. leta je že zdavnaj prepozno. S tem ne mislim sedaj da bodo cele dneve garali ampak se morejo naučit opravil, ne pa da so cele dneve za računalnikom.
24vohomurckov
12. 06. 2013 14.35
+7
...taki članki so bv...zato,ker svetovna elita...tistih nekaj sto močnikov,počne vse,da bi se to NIKOLI ne spremenilo! ljudje,z otroci na čelu,živijo in mnogo predčasno umirajo v strahotni bedi...brez najosnovnejših pogojev ....niti kanalizacije nimajo,kaj šele kaj drugega... ta svet je res zrel za to,da ga dokrajči kakšen komet in ga do konca uniči,izniči.....
dannyer
12. 06. 2013 20.59
+1
ne se skoz krivit elit raje humanitarce ali pa politika ki ni pritiskala na države ki imajo po 20 otrok . če se spominjaš tudi naši otroci so morali delati ker jih je bilo preveč to je cena za razvoj vse razvite so dale to skoz samo nobena ni nikoli imela takšne nenormalnosti v rodnosti to pa je rekord to kar je evropa potrebovala 2000let je afrika 50let ne mi flancati te zgodbe . če se preveč namnožiš je problem in to ne naš ko je bilo evropejcev preveč je bila lakota in jih je v povprečje umrlo po 25% nobena država ni imela po znanih podatkov tolikšnega upada kdo je pa evropi pomagal vesoljci . mislim knjigo si preberi ne pa obsojaj samo ene .krivi so ker se ne pravilno razmnožujejo in naj plačajo to posledico .če bi se normalno odgovorno razmnoževali lakote ne bi bilo.
babi jelci
12. 06. 2013 14.23
+14
"papež ostro kritiziral" jaz tudi, samo on bi pa lahko malo več naredil, ima to možnost.