Tujina

Otroke okužili s cepivom

Zagreb, 25. 10. 2005 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zagrebški infekcijski kliniki zdravijo otroke, ki so jih okužili s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Trinajst otrok, starih od 12 do 15 mesecev, je zbolelo za meningitisom, potem ko so jih s cepljenjem okužili z virusom mumpsa, ki je sestavina cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR).

Otroke so sprejeli v zagrebški Kliniki za infekcijske bolezni dr. Fran Mihaljević, potem ko so potrdili diagnozo aseptičnega meningitisa, poroča hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Preiskave so potrdile, da so otroci okuženi z virusom mumpsa iz cepiva MoPaRu, ki ga proizvaja Imunološki zavod iz Zagreba.

Virus vbrizgali s cepivom: Otroke so okužili z boleznijo, proti kateri naj bi jih cepivo varovalo.
Virus vbrizgali s cepivom: Otroke so okužili z boleznijo, proti kateri naj bi jih cepivo varovalo. FOTO: POP TV

Hude posledice cepljenja

Aseptični meningitis je ena najresnejših posledic cepljenja, znaki pa so visoka temperatura, bruhanje in močan glavobol. Pri dveh s cepivom okuženih otrocih so se pojavili tudi mišični krči, zato so jih sprejeli na oddelku za intenzivno nego.

Na Hrvaškem uporabljajo več cepiv proti MMR, vendar je samo cepivo MoPaRu hrvaškega proizvajalca za otroke brezplačno. "Cepivo tujega proizvajalca je manj tvegano, vendar morajo zanj starši plačati," je povedal dr. Goran Tešović iz Klinike za infekcijske bolezni.

Pediatri že nekaj časa vedo, da je cepivo nevarno

Kot piše Jutarnji list, mnogi pediatri že nekaj časa vedo, da je hrvaško cepivo proti MMR za otroke lahko nevarno. Zato po trditvah zdravnika, ki ne želi biti imenovan, otroke raje cepijo s cepivom tujega proizvajalca, ampulo s cepivom zagrebškega Imunološkega zavoda pa vržejo v smeti. Nato pediatri v dokumentacijo lažno zabeležijo, da so otroka cepili s hrvaškim cepivom, tako da staršem ni treba plačati za cepivo tujega proizvajalca.

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1998 prenehala kupovati cepiva Imunološkega zavoda Zagreb, s katerimi so cepili otroke v nerazvitih državah, med drugim tudi v Sloveniji. "Cepivo ni ustrezalo proizvodnim standardom," je povedala direktorica Zavoda Tatjana Sindik Milošević.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja