Tujina

Otrok ne bodo skenirali

Manchester, 19. 10. 2009 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na letališču, kjer so poskusno uvedli rentgenske varnostne preglede, so se odločili, da otrok in mladostnikov pod 18. letom starosti ne bodo skenirali, saj bi jih lahko doletela kazen.

Potem ko so na letališču v Manchestru v Veliki Britaniji poskusno uvedli rentgenske varnostne preglede, so zdaj varnostnikom prepovedali, da bi takšne preglede izvajali tudi pri otrocih oziroma mladostnikih, mlajših od 18 let.

Rentgen na letališču
Rentgen na letališču FOTO:

Pravniki, ki se ukvarjajo z zaščito otrokovih pravic, so namreč opozorili, da bi skenirane podobe lahko kršile zakone, ki prepovedujejo ustvarjanje nespodobnih fotografij otrok. Po zakonu iz leta 1987 bi varnostne oblasti na letališču tako lahko doletele kazenske ovadbe, pravzaprav samo zato, ker opravljajo svoje delo.

Letališke oblasti v Manchestru so sicer najprej nameravale dovoliti skeniranje otrok, pri čemer bi starši pred tem morali dati dovoljenje, vendar pa so si nato premislili. Obiskali so jih namreč aktivisti organizacije, ki se bori za pravice otrok, med drugim tudi protestira proti tovrstnim varnostnim pregledom na mladostnikih.

Po njihovem mnenju tovrstni rentgeni posegajo v otrokovo zasebnost in dostojanstvo, posebej še, če upoštevamo, da so otroci zelo občutljivi glede svojega telesa in samopodobe.

"Naši odvetniki in skupine za pravice otrok so nas posvarile, da je to sivo območje v zakonu. Ker nočemo izpostaviti svojega osebja morebitnim pravnim postopkom, smo se odločili, da bomo otroke pregledovali po standardnem postopku," je povedal predstavnik omenjenga letališča.

Rentgeni, ki so jih leta 2004 preizkušali tudi na londonskem letališču Heathrow, naj bi sicer olajšali preglede in zmanjšali vrste na letališčih. Potnikom namreč ne bi bilo več treba sezuvati čevljev in slačiti oblačil, saj naprava omogoča pogled pod obleko, razkriva pa celo morebitne umetne ude in povečanje prsi. Postopek je hiter, saj traja približno 20 sekund, nakar podobe zbrišejo.

Ministrstvo za promet bo tako predvidoma konec leta odločilo, ali bodo rentgene na britanska letališča vgradili za stalno ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-ciro-
19. 10. 2009 17.09
ninja.subversion19.10.2009, 13:011 moja glava je moje orožje, tega mi ne morejo vzeti pazi da ti je nebo razneslo :D
Bartolomeus
19. 10. 2009 17.02
+1
Pozdravljam vse ukrepe, ki so v prid varnosti na letalih. Ne vem zakaj izjema pri otrocih, s tem se bo samo povečala možnost njihove zlorabe.
ISLAM
19. 10. 2009 17.02
Iz pregledovanja z rentgenskimi posnetki morajo biti izključene vse pripadnice islamske veroizpovedi, saj je odločitev o virtualnem slačenju v diametralnem nasprotju z nauki in tradicijo muslimanske vere.
damjana krena
19. 10. 2009 17.00
Mislim, da bi blo prav, da tudi otroke pregledajo, saj se jih tako lahko izkorišča za prenos različnih stvari. Kar se pa tiče nespodobnih slik je pa tako, da sliko itak takoj izbrišejo.
dirigent
19. 10. 2009 14.26
Jaz sem cez tale rentgen ze sel pred 14 dnevi na enem od ameriških letališč. Preden stopiš noter je že narisana zgornja slika, ko stopiš noter dvogneš roke, traja 2 sekundi, ne pa 20 in je končano. Ko stopiš ven, ti po kakšnih 10 sekundh pove, da je ok n lahko greš. Seveda pa pri američanih nikoli ne opuščajo prav hitro drugih ukrepov, kot npr. dol čevlje, pas, vse iz žepov,..., kar naj bi bilo tukajle odveč. Pa še to, vedno imaš možnost stopit v tisto vrsto, kjer te pretipajo.
ninja.subversion
19. 10. 2009 13.01
moja glava je moje orožje, tega mi ne morejo vzeti
banda_ste
19. 10. 2009 12.15
zadnjič smo se sestali bilderbergovci in smo se zmenil, da bomo to uvedl, pač, tko je, treba je, mormo vas zasužnjit, drhal človeška, sprijaznite se ali pa pridejo nad vas črni helikopterji...
banda_ste
19. 10. 2009 12.13
KAJ PA PREGLED TELESNIH ODPRTIN? TO BODO OBDRŽALI, NE??? UPAJMO!!!!
Ramzess
19. 10. 2009 12.07
Kar na smeh mi gre ob teh sprenevedanjih, ko pa je jasno, da oblasti ne morejo nič jamčiti, to so prazne obljube, ko pa vemo kako je res, ne pozabite dogodkov po 11/9, še dojenčke so pretipavali in preverjali, poleg drugih majhnih in malo manj majhnih otrok, zgolj zato ker so vse njihove male žrtve imele enaka imena in priimke, drugi podatki za te agente očitno ne obstajajo, kot so bila na seznamu. Res sramotno za zdravo človeško logiko. Vsi starši malih žrtev državnega 'pregona' so bili prisiljeni, po lastni vesti in pameti, samoodločitev, da svojim otrokom v njhovo dobro, spremenijo imena. Druge izbire, praktično niso imeli, po vsem tem. Je ni. Glede na več kot očina dejstva ne moremo pričakovati, da bodo oblasti, delovala do otrok kaj drugače, kot do odraslih, saj smo vendar dobesedno pred njihovimi draconskimi zakoni vsi enaki. Za njih je že otrok, tudi ta bo enkrat zrastel, potencialna grožnja, neki njihovi nacinalni alias državni (interesi vodilne elite sveta) varnosti. Ameriška vlada je to več kot jasno pokazala, s poskusom uvedbe izdelave psiholoških profilov v prvih razredih OŠ, ki bi bila obvezna, a je zadeva, zaradi kolektivnega upora staršev otrok, ki so uvideli nevarnost takega žigosanja otrok, padla v vodo, iz tega na srečo otrok in njihove prihodnosti, ni bilo nič. "razkriva pa celo morebitne umetne ude in povečanje prsi" Naravnost smešna trditev, ki kaže na očitno kratkovidnost in nevednost, saj je splošno znano, da rentgen (klasični) razkrije vse umetne dele, implantante ipd. Razen če indicirajo, kar je bolj možno in verjetno, da ne gre za klasični rentgen, ampak za precej bolj napredno napravo. Letališče je idealen poligon za testiranje nove tehnologije. Sicer navadni ljudje itak ne vedo povsem, s čim vse jih preverijo na letališčih, vse znane in posebej neznane naprave niso nujno vidne. Obljubam (s) tega nivoje nikoli ni pametno verjeti, ker ni jamstva, da bodo uresničena. Ta pesem je že tako stara in dovolj znana. Ne pustite se zavesti dvoumnim oblubam, preveč so sladke, da bi bile resnične, kaj šele izvedene, v interesu ljudstva. Tipična lastnost predsednikov ZDA, in drugih držav seveda, saj večinoma vsi plešejo na isto pesem, istega izvajalca.
mmbly
19. 10. 2009 12.07
ta je res dobra, da se bo pol otroke izkoriscal za sverc komec
malipandit@email.si
19. 10. 2009 11.47
ocitno podobe ne zbrisejo ce jih lahko vidimo se tu
TheStroj
19. 10. 2009 11.01
a mene so pa lahko kot otroka avstrijski cariniki slačili???? Skenirat vse povprek! Otrok gor dol!
Klampfman
19. 10. 2009 10.41
Jaz imam rajši rentgen kot pa, da me tisti tam otipava...
crypt_king
19. 10. 2009 10.25
"pravzaprav samo zato, ker opravljajo svoje delo." Ja bogi reveži. Nacisti so tudi samo opravljali svoje ukazano delo, a bi jim zato kar nagrado dali.
nlpolog
19. 10. 2009 10.21
Zdaj boje pa še z rentgenon uničevali zdravje lol...