Tujina

Otrok, ki je Madžarom pred obraz postavil ogledalo

Budimpešta, 09. 02. 2015 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rikardo Racz se je kot prvi otrok v letu 2015 rodil v majhnem madžarskem mestu Mako. Kot je navada, so mediji objavili njegovo ime in fotografijo ponosnih staršev, ki v porodnišnici objemajo svojega sina. Nato pa je izbruhnilo sovraštvo.

Rikardo Racz je prvi otrok, ki se je v letu 2015 rodil na Madžarskem. Čudovit dogodek, novo življenje, zdrav in lep otrok … Kot je navada, so državni in lokalni mediji objavili fotografijo srečne družine v porodnišnici, ime in kdaj je otrok rojen. Ponosna starša Silvija in Peter sta na fotografijah, ki so jih na naslovnicah objavili madžarski mediji, objemala svojega sina.

A nato je počilo – otrok in njegova družina so se znašli v vrtincu poniževanja, blatenja in nestrpnih komentarjev. Mali Rikardo se je rodil madžarski družini romskega porekla.

Elod Novak, predstavnik skrajnodesničarske stranke Jobbik, je na svojem Facebook profilu že 1. januarja komentiral, da je mati stara 23 let in da ni prvič mati. Opozarjal je, da je "vse manj Madžarov in da bodo kmalu manjšina v svojem lastnem domu". Njegovi sledilci so mu prikimavali, njihovi komentarji so bili polni sovraštva.

Elod Novak (desno)
Elod Novak (desno) FOTO: Reuters

Kmalu je bila država razdeljena: nekateri so udrihali čez otroka, starša, Rome, drugi so se spet zgražali, kako so lahko nekateri tako nestrpni.

Po petih tednih se strasti še vedno niso umirile, zdaj pa je več kot jasno, kako razdeljena je Madžarska, pravi poročevalec britanske teelvizijske hiše BBC Nick Thorpe.

Otrok, ki je Madžarom postavil pred obraz ogledalo

Podporniki Jobbika niso izbirali besed in sredstev za napad, opozicija in nevladne organizacije pa so skušale družini ponuditi besede podpore.

In tako je mali Rikardo, star le nekaj ur, postal najbolj znan madžarski Rom. Prekosil je celo violinskega virtuoza Fatyol Mihalyja, katerega kip stoji v mestu Mako, kjer se je rodil Rikardo.

Dopisnik britanskega BBC Thorpe se je te dni v mestni hiši sestal z družino. Starša sta prvič od rojstva sina spregovorila za medije. Tam je bila tudi županja mesta, ki je – tako kot velevajo mestni predpisi – družini predala denarno nagrado za otroka. Ker se je rodil kot prvi v letu, je Rikardo dobil od mesta Mako približno 335 evrov.

Oče Peter je novinarju zaupal, da je njegova družina edina romska družina, ki živi v vasi v bližini mesta Mako. Z vsemi se dobro razumejo, nikoli pa niso doživeli nestrpnosti ali rasizma. Vse do sedaj. Peter je v mestu zadolžen za različna opravila, trenutno pa opravlja še izpit za traktor in kombajne, kar pomeni, da bo imel veliko dela na občinskih in državnih poljih. Z ženo Silvijo imata še dve hčeri, ki obiskujeta vrtec. "Želim si mirnega družinskega življenja, brez pozornosti medijev. Topel obrok, ko pridem domov iz službe, ter mojo družino ob meni," je dejal Peter.

Silvija dodaja, da ljudje ne bi smeli biti ob rojstvu stigmatizirani. "Ko bo moj sin star 18 let, se bo lahko odločil, ali se bo identificiral kot Rom. Ni njegova krivda, da je na ta svet prišel nekaj trenutkov po polnoči. Mogoče je bil rasizem na Madžarskem že pred tem, a mi ga nismo čutili. Radi živimo v tem mestu. Tukaj so vsi prijazni do nas. Moj dojenček mi daje moč, da prebrodim trenutno situacijo," je razložila mati otroka.

Peter dodaja, da se razlikujejo le po barvi kože. "Imamo ista srca, kri in duše. Rikardo bo šel v vrtec in šolo, izučil se bo, tako kot vsak otrok," dodaja. Od britanskega novinarja se poslovita in odhitita v vrtec po hčeri, nato pa domov.

Thorpe poroča, da se Novak ne počuti krivega razpihovanja sovraštva in da se ne namerava opravičiti za svoje besede. Omenjeni je celo dejal, da bi se moral oče malega Rikarda opravičiti njemu. "Očitno ne razumejo, da so Romi tudi Madžari," pravi britanski novinar in dodaja, da desničarji v javnosti še naprej razpravljajo o eksploziji rojstev romskih otrok, kar je po njihovem mnenju največja težava Madžarske. A kot pravi Thorpe: saj gre za Madžare.

Mali Rikardo z mamo in očetom 1. januarja v porodnišnici:

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1