Tujina

Otroci nazaj k poligamističnim mormonom

Austin, 23. 05. 2008 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot 440 otrok se bo vrnilo k svojim staršem, ki živijo v poligamistični mormonski skupnosti. Otroke so staršem odvzeli zaradi suma zlorabe.

Teksaško državno prizivno sodišče v Austinu je odredilo državnim agencijam, naj vrnejo več kot 440 otrok, ki so jih pred šestimi tedni odvzeli njihovim staršem v raciji med mormonsko poligamistično versko skupnostjo. Državne agencije so otroke odpeljale in jih namestile v rejniških domovih Teksasa, ker je bilo pet najstnic, starih med 15 in 16 let, nosečih.

Starši so menili, da so jim neupravičeno odvzeli otroke.
Starši so menili, da so jim neupravičeno odvzeli otroke. FOTO: Reuters

Tožilci po mnenju sodišča niso dokazali, da so otroci v neposredni nevarnosti, kar je po teksaškem zakonu edini razlog, da lahko otroke ločiš od staršev brez odloka sodišča. Hkrati so sum zlorabe lahko dokazali le za pet deklet.

Po mnenju sodišča je napačna tudi obravnava celotnega ranča, kjer živi skupnost, kot enega gospodinjstva, obtoževanje vseh staršev na podlagi nekaterih pa je nepravično.

Tehnično gledano odločitev sodišča velja le za 38 od 200 staršev, saj so se le ti pritožili zaradi odvzema otrok. Zdaj oblasti v Teksasu pričakujejo, da bodo pritožbe vložili tudi ostali starši.

Lažen telefonski klic

Vodja poligamistične mormonske verske skupnosti je take sodne odločitve vesel.
Vodja poligamistične mormonske verske skupnosti je take sodne odločitve vesel. FOTO: Reuters

Kot trdijo oblasti, je poligamistična verska skupnost mladoletnice silila v poroke in spolne odnose z odraslimi, fante pa vzgajala, da bodo podobno počeli tudi v prihodnje.

Celoten primer se je iz reševanja otrok pred spolnim zlorabljanjem spremenil v cirkus, ko je prišlo na dan, da so racijo izvedli na podlagi lažnega telefonskega klica. Neka domnevno spolno zlorabljena najstnica je poklicala policijo, ki je vdrla na posestvo mormonov na zahodu Teksasa pri Eldoradu in staršem odvzela otroke. Racija in njene posledice so bile medijsko zelo odmevne, malce manj pa, da je šlo pri telefonskem klicu za prevaro.

Prizivno sodišče je ukazalo prvostopenjskemu, naj v desetih dneh poskrbi, da bodo odvzete otroke vrnili staršem. Otroke so namestili po vsem Teksasu, pri čemer so ločili tudi brate in sestre. Vodja omenjene skupnosti Willie Jessop je bil vesel sodne odločitve, vendar je dejal, da slavja ne bo, dokler otroci ne bodo nazaj pri starših. Takrat bo začel tudi ponovno verjeti v pravičnost pravosodnega sistema Teksasa. To utegne trajati, saj se lahko država pritoži na vrhovno sodišče Teksasa, ki lahko izvajanje odločitve prizivnega sodišča zavleče.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VampiresRulz
21. 12. 2010 18.28
Po mojem pa sum ni popolnoma neupravičen ... Mislim, navsezadnje je leta 2003 iz te sekte z osmimi otroki pobegnila svakinja Willieja Jessopa, Carolyn Jessop, ki so jo z Jessopovim bratom Merillom prisilno (tako pravi ona) poročili, ko je bila ona stara osemnajst, on pa petinpetdeset let ... Jessopova pa trdi tudi, da je morala njena takrat trinajstletna hčerka z drugimi deklicami večkrat preživeti noč pri Warrenu Jeffsu, ki je bil takrat vodja FLDS-ja (kasneje je postal eden izmed 10 najbolj iskanih kriminalcev v ZDA - leta 2006 so ga ujeli). Kot pravi ona, so morale deklice noč preživeti gole. No, je pa res, da je Betty Jane, njena hčerka, vse zanikala in se, ko je postala polnoletna, celo vrnila k tej verski skupnosti. Ampak Jessopova pravi, da je njena hčerka tako naredila, ker so ji "oprali možgane" ...
kriss714@amis.net
23. 05. 2008 19.56
No, zdaj se je pa izkazalo pred sodiščem, kdo je tisti, ki res zlorablja otroke: Histerične socialne delavke s preveč pooblastili. Zdaj so na vrsti starši, da to feministično drhal spravijo pred sodišče in do obsodbe "po teksaško". V ameriki imajo starši vsaj to šanso, saj njihova sodišča niso tako prekleto sfeminizirana in prestreljena z socialistično-feminajzarskimi relikti.
_balast_
23. 05. 2008 18.54
igor.gojcic Vsako sodišče sveta je enako Ni res. V različnih državah so različni zakoni, torej sodišče je v vsaki državi drugačno. posledica možne zlorabe Ja to je dost za sum zlorabe, kar so za enkat mogl dokazvt. Res pravi cirkus, za posledice katrega, tako kot vedno, oblasti in njeni pobočniki ne bodo odgovarjali. Ziher bi biu ti najbl glasn, če bi se odločil da bojo najprej preverl verodostojnost klica, med tem bi se pa tm dogajala posilstva in umori itd... So to najstnico, klicateljico, že našli, najbrž še ne. Ja kuko pa več da ta k je klicala bila najstnica?? Lahko se je samo predstavila za najstnico. Sramota no, ločevati brate in sestre, kaj ni to protizakonito Od kdaj pa ti poznaš zakone v Texasu? O Marija, posledice jih bodo spremljale vse življenje..kaj pa tiste k so jih v tej sekti zlorabili in prisilili v poroko, a življenja teh pa nč ne štejejo???
googca
23. 05. 2008 12.04
Ramzess
23. 05. 2008 12.04
Osupljiva zgodba, po lažnem klicu, saj skoraj ni za verjet, a ne v tem svetu. "Državne agencije so otroke odpeljale in jih namestile v rejniških domovih Teksasa, ker je bilo pet najstnic, starih med 15 in 16 let, nosečih." Čisto sprenevedanje oblasti, nosečno petih najstnic je postranski razlog. "Tožilci po mnenju sodišča niso dokazali, da so otroci v neposredni nevarnosti, kar je po teksaškem zakonu edini razlog, da lahko otroke ločiš od staršev brez odloka sodišča." Vsako sodišče sveta je enako, nima se smisla sprenevedati. "Hkrati so sum zlorabe lahko dokazali le za pet deklet." Teh pet deklet je vendar bilo nosečih, to pa je res več kot očiten morebiten dokaz, res je bilo težko dokazati, ha, sicer pa se ta bistroumni dokaz opira predvsem na njihovo starost, mladoletne so še namreč, najstnice. Nosečnost neposredno ne dokazuje zlorabe, je posledica možne zlorabe. Bistri ljudje, ni kaj. "Po mnenju sodišča je napačna tudi obravnava celotnega ranča, kjer živi skupnost, kot enega gospodinjstva, obtoževanje vseh staršev na podlagi nekaterih pa je nepravično." Pa menda ja, ne. Joj kako eni poslplošujejo in poenostavljajo stvari in postopke. "Celoten primer se je iz reševanja otrok pred spolnim zlorabljanjem spremenil v cirkus, ko je prišlo na dan, da so racijo izvedli na podlagi lažnega telefonskega klica. Neka domnevno spolno zlorabljena najstnica je poklicala policijo, ki je vdrla na posestvo mormonov na zahodu Teksasa pri Eldoradu in staršem odvzela otroke." Res pravi cirkus, za posledice katrega, tako kot vedno, oblasti in njeni pobočniki ne bodo odgovarjali. Ravno nasprotno, tako ali drugače bodo zadevo pripeljale, tudi z zavlačevanjem, idr., če bo treba, do konca, kot so si zamilsile, si pač pred javnostjo ne morejo (ZDA) privščiti slabega vtisa, kajne. "Racija in njene posledice so bile medijsko zelo odmevne, malce manj pa, da je šlo pri telefonskem klicu za prevaro." Kar ni nič presenetljivega, glede na to, kdaj je prišlo ven, da je bil klic lažen. Nekdo je le spregovoril. So to najstnico, klicateljico, že našli, najbrž še ne. Njen beg in skrivanje, je namigoval na prav to. "Prizivno sodišče je ukazalo prvostopenjskemu, naj v desetih dneh poskrbi, da bodo odvzete otroke vrnili staršem." Edino prav in pošteno, toda... , toda... saj veste kakšna so sodišča in oblasti za njimi. "Otroke so namestili po vsem Teksasu, pri čemer so ločili tudi brate in sestre." Sramota no, ločevati brate in sestre, kaj ni to protizakonito, la kakšen izgovor so uporabili za to. Kdo ve, pri kakšnih družinah so otroci pristali. "To utegne trajati, saj se lahko država pritoži na vrhovno sodišče Teksasa, ki lahko izvajanje odločitve prizivnega sodišča zavleče." Kot že rečeno, nič novega, sodišče (in oblast za njim) bo naredilo vse, da popravi vtis pred javnostjo. Obupen primer, na škodi pa so nedolžni otroci, posledice jih bodo spremljale vse življenje.