Tujina

Osumljenec za umor Litvinenka želi oprati svoje ime

Moskva, 22. 03. 2015 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski državljan Dmitrij Kovtun, ki ga je britanska policija obtožila sodelovanja v umoru nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka leta 2006, se je odločil, da bo sodeloval v preiskavi in pričal preko videa. Trdi, da z umorom ni imel nič.

Ruski državljan Dmitrij Kovtun, ki ga je britanska policija obtožila sodelovanja v umoru nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka leta 2006, je kot žlobudranje označil obtožbe zoper sebe in pristal na pričanje preko videa. "Pripravljen sem odgovoriti na vse. Nič nisem imel z umorom, pa tudi Andrej Lugovoj ne," je dodal.

Dimitrij Kovtun
Dimitrij Kovtun FOTO: Reuters

"Odločil sem se, da bom sedaj sodeloval v preiskavi, ker sem slišal veliko izjav, ki jih je mogoče zlahka ovreči," je dejal Kovtun za BBC v Moskvi, kjer je prisiljen živeti, saj se boji, da bi ga v tujini aretirali. "S tem, ko postanem udeleženec, dobim dostop do podatkov, tudi zaupnega materiala, tako da potem lahko povzamem svoje zaključke," je dejal.

Kovtun in Lugovoj, nekdanji telesni stražar v Kremlju, sta domnevno z radioaktivnim polonijem 210 leta 2006 v londonskem hotelu zastrupila Litvinenka. Oba sta doslej zavračala sodelovanje v preiskavi, ki naj bi preiskala možno vpletenost ruske države v umor, a Kovtun zdaj zatrjuje, da si želi oprati svoje ime.

Preiskava naj bi se končala konec tega meseca, a se bo zaslišanje na Kovtunovo pobudo in zaradi zamud s pričanjem drugih prič preko videa, nadaljevalo v aprilu. Poročilo z izsledki poročila pa naj bi bilo objavljeno do konca leta.

Litvinenko je umrl 23. novembra 2006 v londonski bolnišnici, tri tedne po srečanju s Kovtunom in Lugovojem. V pismu, ki ga je narekoval na smrtni postelji, je obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je naročil njegov umor.

Sicer pa je v začetku meseca Putin z redom časti nagradil Lugovoja. Kot je bilo navedeno v utemeljitvi, je odlikovan zaradi "velikega prispevka k razvoju ruskega parlamentarnega sistema in aktivne vloge v zakonodajni veji oblasti".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ata_jez
21. 09. 2021 16.34
Prav neverjetno, kako različni vatli :-( Neka huda drama, ali ga je in ali ga ni ... po drugi strani z eno raketico pospravijo 10 ljudi, 7 otrok ... se nam je zdelo, da so teroristi ... in? Se zgodi! :-( A to še ni vse ... zaradi alkohola letno po svetu umre tri milijone ljudi, kar je več, kot jih umre zaradi aidsa, nasilja in prometnih nesreč skupaj. Nas pa naj bi zanimal točno ta rus?!