Tujina

Ostrejša pravila glede igrač

Strasbourg, 18. 12. 2008 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Igrače v Evropski uniji bodo morale postati varnejše. Prepovedana bo uporaba kancerogenih in mutagenih ter strupenih snovi, omejena pa uporaba težkih kovin in dišav.

Igrače bodo z novo direktivo postale varnejše.
Igrače bodo z novo direktivo postale varnejše. FOTO:


Evropski poslanci so namreč z veliko večino podprli uvedbo strožjih pravil za proizvodnjo igrač, ki so naprodaj v EU. Proizvajalci bodo tako morali zagotoviti, da igrače ne ogrožajo zdravja otrok, tako da bodo morale vse tiste, ki so naprodaj v EU, ustrezati splošnim varnostnim standardom. Proizvajalci in uvozniki bodo morali v skladu z novo zakonodajo tehnično dokumentacijo o igrači in varnostno deklaracijo hraniti deset let od takrat, ko jo bodo dali na trg.

Med novimi predvidenimi ukrepi je prepoved več alergenov. Evropska poslanka iz Belgije Marianne Thysses je ob tem povedala, da bo prepovedanih 55 alergenih dišav, druge pa bodo dovoljene le ob uporabi ustrezne etikete. Več parlamentarcev se je v razpravi strinjalo, da dišave v igračah sploh niso potrebne in ne vplivajo na njihovo kakovost.

Obstoječa pravila za proizvodnjo igrač v Uniji so stara že 20 let, zato jih je bilo treba prilagoditi novim razmeram na trgu. V času od njihovega sprejetja so se namreč pojavile nove vrste igrač, za njihovo izdelavo pa proizvajalci uporabljajo drugačne materiale in tehnologije.

Še posebej strogo zakonodajo parlament predlaga za igrače, ki so skrite v hrani, kot je slavni kinder jajček, in za igrače, ki oddajajo zvok. Med novimi ukrepi je tudi obvezna uvedba varnostnih opozoril na navodilih za uporabo.

Kaj niso igrače?

Direktivi je priložen tudi seznam izdelkov, ki niso igrače; med drugim so na njem okraski za zabave, zbirateljski izdelki, sestavljanke z več kot 500 koščki, ognjemeti ter videoigre in igralne konzole.

Direktiva bo začela veljati 20 dni po objavi v uradnem listu EU, države članice pa naj bi jo nato prenesle v svojo zakonodajo najpozneje v 18 mesecih. Da bi proizvajalcem zagotovili dovolj časa za prilagoditev na novo zakonodajo, bo za igrače, ki ustrezajo sedanjim standardom, veljalo dveletno prehodno obdobje, za kemične snovi pa bo to prehodno obdobje znašalo štiri leta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 12. 2008 18.00
\"Prepovedana bo uporaba kancerogenih in mutagenih ter strupenih snovi, omejena pa uporaba težkih kovin in dišav.\" Ampak te snovi so bile prepovedane še v bivši jugi? A zdaj je pa to spet novost? Kje pa je bila ta uporaba dovoljena do zdaj? V Evropi? Kar se tiče zvoka, gre pa za največjo nevarnost! A do zdaj ni bilo obveznih navodil? Pa kje smo živeli do zdaj, hvala, da smo sploh v Evropi!
spinjel
18. 12. 2008 16.48
Sam ne se s kinder jajčki zajebavat!
chemtrail
18. 12. 2008 16.07
Melace heca. Vendar v mojih rosnih leti sploh nismo poznali alergije. Res, groza kaj vse danes skonzumiramo...
uursa@siol.net
18. 12. 2008 15.57
chemtrail- ta je huda-haha.Ne verjamem,da bo kaj drugače-manj strupeno.Naši otroci so zelo \"trpežni\",če imajo \"samo\" alergije glede na to ,da se igrajo,jejo,vdihavajo......same \"strupe\".
chemtrail
18. 12. 2008 15.30
A to pomeni, da se moji otroci ne bodo več smeli igrati z žvepleno kislino? Pa tako so se zabavali...
MeNeBriga
18. 12. 2008 15.27
...vse, samo da bodo igrače lahko še dražje... ob uvozu kitajskih nizkocenovnih pa nihče ne preverja, koliko varne so... se to zdi samo meni nonsens?
pijanec22
18. 12. 2008 15.03
Kitajce takšne omejitve ne skrbijo. Ob vseh teh omejitvah, kaj ne sme priti v bližino naših otrok, ni čuidno, da imajo toliko alergij, astme itd.