Tujina

Oster spopad med demokrati

New York, 22. 01. 2008 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniška kandidata demokratske stranke senator Obama in Hillary Clinton sta se zapletla v oster besedni dvoboj.

Predsedniška kandidata demokratske stranke senator Barack Obama in senatorka Hillary Clinton sta se v ponedeljek na televizijskem soočenju v Myrtle Beachu v Južni Karolini zapletla v najostrejši besedni dvoboj doslej, tretji udeleženec soočenja, nekdanji senator John Edwards pa je skušal povedati, da je tudi on še vedno v igri.

Clintonova se je odločila, da bo vodenje kampanje v Južni Karolini prepustila svojemu možu.
Clintonova se je odločila, da bo vodenje kampanje v Južni Karolini prepustila svojemu možu. FOTO: Reuters

Potem ko je soočenje omenjene trojice pred strankarskimi zborovanji v Nevadi na televiziji NBC pretekli teden minilo presenetljivo uglajeno in prijazno, pa so tokrat zavore popustile. Senatorka iz New Yorka je Obamo obtožila, da je hvalil nekdanjega republikanskega predsednika Ronalda Reagana in da mu je denar za kampanjo v Illinoisu zbiral pokvarjeni lastnik stanovanj za reveže.

Obama jo je napadel, da je sedela v upravnem odboru največje svetovne trgovinske verige Wal Mart, ki slovi po izkoriščanju delovne sile, prav tako pa je obtožil njenega moža, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, da izkrivlja njegova stališča in da včasih ne ve, ali kandidira proti enemu ali dvema Clintonoma.

Ne glede na strankarske razprtije pa ostaja dejstvo, da bo Južna Karolina na splošnih volitvah volila za republikanca. Obama ima več možnosti za uspeh, ker presega stare delitve med strankama, obenem pa manj, ker je temnopolti kandidat v državi starega juga. Clintonova pa republikance doslej še ni uspela prepričati, naj je ne sovražijo, obenem pa v hipotetičnem dvoboju z republikanskim senatorjem iz Arizone Johnom McCainom trenutno ni dvoma, kam bi šli glasovi neodvisnih volivcev Južne Karoline.

Edwards napadel Obamo

Edwards se je trudil priti do besede in dejal, da ti prepiri nobenemu otroku ne bodo prinesli zdravstvenega zavarovanja. Sicer pa je skupaj s Clintonovo napadel Obamo, da je več kot stokrat glasoval "prisoten", ko je bil še državni senator Illinoisa. Obama je razložil, da je v tistem času glasoval za ali proti več kot 4000 zakonom in da je v Illinoisu tradicija, da glasuješ "prisoten", če se s predlogi zakonov le deloma ne strinjaš.

Edwards nima veliko možnosti za zmago, vendar pa če bo vztrajal v kampanji še naprej, lahko v primeru tesne tekme med Obamo in Clintonovo s svojimi delegati potrdi zmagovalca.
Edwards nima veliko možnosti za zmago, vendar pa če bo vztrajal v kampanji še naprej, lahko v primeru tesne tekme med Obamo in Clintonovo s svojimi delegati potrdi zmagovalca. FOTO: Reuters

Demokrati se bodo v soboto podali pred svoje volivce v Južno Karolino, kjer v anketah vodi temnopolti Obama pred Clintonovo in Edwardsom, ki je bil rojen v tej državi in je leta 2004 med predsedniško kampanjo demokratov zmagal, tokrat pa zaostaja. Clintonova se je odločila, da bo vodenje kampanje v Južni Karolini prepustila svojemu možu, sama pa se bo posvetila državam, ki so na vrsti 5. februarja, ki mu pravijo kar "super torek", saj bodo strankarska zborovanja in volitve potekale naenkrat v več kot 20 državah.

Obama: Realne možnosti za zmago

Obama je doslej zmagal v Iowi, Clintonova pa v New Hampshireu in Nevadi. Clintonova je sicer zmagala tudi v Michiganu, vendar pa delegatski glasovi ne veljajo, ker je stranka v Michiganu preložila volitve na bolj zgoden čas in si prislužila kazen nacionalnega vodstva demokratske stranke.

Republikanec Fred Thompson je izstopil iz predsedniške tekme. Možnosti za nominacijo ni imel.

Več kot polovica demokratskih volivcev Južne Karoline je temnopoltih in po zmagi v Iowi so šele začeli resno razmišljati o možnosti, da bo predsednika Georgea Busha nasledil temnopolti Obama. Senator iz Illinoisa zmago bolj potrebuje kot vodilna demokratska kandidatka, senatorka iz New Yorka Hillary Clinton, ki ima po zmagah v New Hampshireu in Nevadi skupaj več delegatskih glasov in še vedno uživa prednost v nacionalnih anketah.

Za glasove volivcev Južne Karoline se poteguje še nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards, Edwards po anketah nima veliko možnosti za zmago, vendar pa, če bo vztrajal v kampanji še naprej, lahko v primeru tesne tekme med Obamo in Clintonovo s svojimi delegati potrdi zmagovalca. V tekmi sta še kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich in nekdanji senator iz Aljaske Mike Gravel, ki pa sta skoraj izginila z radarja anket in s tem tudi medijev ter volivcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisk
31. 01. 2008 21.32
Ce bi bilo po moje, bi Ron Paul zmagal. Na zalost je preslab govorec in nima karizme. Ideje ze, a to ni dovolj :(
kriss714@amis.net
22. 01. 2008 23.33
Kdo je bolj neprimeren: baba ali zamorc?
xzamiel@hotmail.com
22. 01. 2008 18.15
Če že, sem za Obamo. Nekidebil: Morda zato, ker ima ZDA kot velesila določen impakt na svet, hm ?
perosen
22. 01. 2008 15.30
hehehe si pa res neki.debil... pomisli bedak!
neki.debil@email.si
22. 01. 2008 11.43
lol tolk se ni pisalo ko so ble pr na volitve...kako gre pa kaj z politiko v recimo burkina faso?...mislm koga briga za Ameko fak!!!!!!!!!!!!!
oye.now@gmail.com
22. 01. 2008 10.53
Kaj kopirate vsi slovenski mediji iz istega izvora? Poglejte E-Delo! Ron Paul naj zmaga! Edini glas svobode in pravice!!!