Tujina

Oster odziv opozicije na Mursijevo razglasitev sprememb ustave

Kairo, 25. 11. 2012 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je egiptovski predsednik Mursi razglasil spremembe ustave, je Muslimanska bratovščina pozvala k shodu v njegovo podporo. Z Mursijevo odločitvijo se ne strinja opozicija, ki je ukrep označila za državni udar. Ostro se je odzval tudi egiptovski vrhovni sodni svet.

Mohamed Mursi
Mohamed Mursi FOTO: Reuters

Egiptovska Muslimanska bratovščina je za danes zvečer pozvala k vsedržavnemu solidarnostnemu shodu v podporo predsedniku Mohamedu Mursiju, še drug shod pa je predviden za torek. Mursi je sicer v četrtek razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila in oklestil vpliv pravosodja.

"Velika večina egiptovskega prebivalstva je pozdravila in podprla odločitev predsednika republike," je zatrdil vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badije. Mursi je med drugim uvedel, da so vse ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končne in proti njim ni možna pritožba. Njegova pooblastila naj bi se sicer predvidoma iztekla februarja, ko naj bi bila sprejeta nova ustava.

Opozicija ukrep označila za državni udar

Z Mursijevo odločitvijo se ne strinja opozicija, ki je ukrep označila za državni udar. Ostro se je odzval tudi egiptovski vrhovni sodni svet, najvišje sodno telo v državi, ki je predsednika obtožil, da je izvedel "nezaslišan napad na pravosodje".

Medtem pa je islamistični odvetnik ovadil tri opozicijske voditelje. Hamed Sadik trdi, da so se Nobelov nagrajenec Mohamed El Baradej, vodja liberalne stranke Vafd Sajed Badavi in nekdanji predsedniški kandidat Hamdien Sabahi "z inozemsko silo dogovorili, da bodo na vsakem koraku ovirali delo predsednika Mursija".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babicagrenajug
25. 11. 2012 15.52
V odgovor povečanemu pretoku ljudi, Harodds načrtuje gradnjo novega trgovskega centra na trgu Tahrir.
Ulikses
25. 11. 2012 11.43
+14
še kolcalo se jim bo za mubarakom...tej salafisti, ki so zdej na oblasti so sami extremisti. res ne vem, kako, da američani ne odreagirajo...načeloma taki fundamentalisti niso ravno naklonjeni sionističnim strujam.
tali?ni tom
25. 11. 2012 12.24
+3
kot praviš ! se kolca tut iračanom po huseinu in libijcem po gadafiju ! ampak človeška neumnost ne pozna meja kar lahko vidimo tudi iz naših upov po nekem boljšem jutri pa smo se dobesedno zakopali v gnojilo !
olpop
25. 11. 2012 14.14
+3
Ulikses: Ameri so že odreagiral in to s tem da so nastavili Morsija in njegovo Muslimansko bratovščino ki lepo sodeluje z Ameriško in Savdsko politiko :)....sice pa če vam še ni jasno, da po Arabski pomladi, ki je bila mimogrede oddirigirana z Ameriške strani je skoraj v vseh teh državah veliko vlogo prevzela prav Muslimanska bratovščina.
usi-glih
25. 11. 2012 21.27
ja lepo so jih izraelci in američani naščuvali