Tujina

Osem dni po tragediji bangladeški tekstilni delavci spet na delu

Daka, 02. 05. 2013 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem dni po tem, ko je tekstilna industrija v Bangladešu obstala zaradi zrušenja stavbe s tekstilnimi delavnicami, v katerem je umrlo najmanj 435 ljudi, in nemirov, ki so sledili, so se na delo vrnili tekstilni delavci.

Na delo v Dako so se danes, osem dni po tragediji, spet vrnili milijoni delavcev, ki šivajo obleke za vodilne prodajalce oblek v zahodnem svetu, kot sta H&M in Walmart. "Danes ponovno obratujejo vse tovarne in delavci so se vrnili na delo," je dejal podpredsednik bangladeškega združenja izdelovalcev in izvoznikov oblek Šahidulah Azim. "Ni poročil o nobenih protestih ali nasilju," je še dodal.

Ko se je v bližini Dake podrla osemnadstropna stavba, pri čemer je umrlo najmanj 435 ljudi, so delavci namreč v velikem številu zapustili tovarne.

Bangladeš - 5
Bangladeš - 5 FOTO: Reuters

V preteklem tednu se je nato zgodilo veliko napadov na tekstilne tovarne, mnogi pa so tudi izrazili ogorčenje nad razmerami, v katerih delajo tekstilni delavci. Med njimi mnogi zaslužijo manj kot 40 dolarjev na mesec.

Tekstilna industrija je vlečni konj bangladeškega gospodarstva, v 4500 tekstilnih tovarnah pa je zaposlenih kar tri milijone ljudi. Osemdnevno zaprtje tovarn naj bi po besedah Azima povzročilo 25 milijonov dolarjev škode na dan.

Razrešili župana mesta, v katerem je stala zgradba

Medtem so razrešili župana Savarja, mesteca v bližini Dake, kjer je stala stavba z delavnicami. Mohamad Refajet Ulah je bil razrešen, ker ni zaprl tovarn, potem ko so se dan pred nesrečo na zgradbi pojavile vidne razpoke.

Danes so pokopali 34 žrtev, ki jih niso mogli identificirati.

Prijeli so tudi dva gradbena inženirja, ki sta presodila, da je zgradba varna, lastnika zgradbe in direktorje štirih obratov, ki so osumljeni povzročitve smrti iz malomarnosti. Strokovnjaki pravijo, da so pri gradnji kompleksa uporabili gradbeni material slabe kakovosti in da je bila zgradba zgrajena na zasutem ribniku, kar naj bi bila huda kršitev gradbenih predpisov.

Predsednica bangladeške vlade Šeikh Hasina je že v torek delavce pozvala, naj se vrnejo na delo. Kritizirala je napade na tovarne in pozvala delavce, naj ohranijo mirno kri, da bodo tovarne obratovale, saj da bodo v nasprotnem primeru ostali brez služb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
02. 05. 2013 17.06
+1
Do skrajnosti bi bilo nujno obdavčiti lastnike H&M, Walmarta, Appla in podjetja sama. In vsaj del denarja vrniti obubožanim delavcem v državah, kjer je kot kaže še vedno sužnjelastniški sistem. Po 500 jih že naenkrat umre zaradi njihovega kriminalnega pohlepa. To je postalo že primerljivo z vojnimi zločini .... Tam kjer se kapitalistom iz zahodnih držav priključi še RKC in začne osvobajati, pa lahko že brez skrbi, da bi se zmotili pričnemo govoriti o genocidu. In po takih naj bi se zgledovala Slovenija.
franeKangler
02. 05. 2013 18.52
Ti drekec pekec se mimogrede tudi oblačiš v take poceni cunje in živiš lagodno življenje zaradi njih. Sicer pa jim ni potrebno delati za zlobna zahodna podjetja. Nobeden jih ne sili. Lahko delajo v lastnih podjetjih, če hočejo. Bodo zlobna zahodna kapitalistična podjetja pač drugam šla, ljudje v tistih državah so srečni da imajo sploh službo.
mi23
02. 05. 2013 12.39
+3
Itak so samo majhne številke. Folk še kopujte v hm...
Nina Nubia 1
02. 05. 2013 13.09
+3
Pri takih placah,nam bo kmalu se H&M predrag.....
DrugaŠvica
02. 05. 2013 12.14
-2
Kwa nimajo dons frej?
Poirot132
02. 05. 2013 12.13
+5
Medtem so razrešili župana Savarja, mesteca v bližini Dake, kjer je stala stavba z delavnicami. Mohamad Refajet Ulah je bil razrešen, ker ni zaprl tovarn, potem ko so se dan pred nesrečo na zgradbi pojavile vidne razpoke. Za to bi morali biti odgovorni lastniki tovarn in ne župan. Se vidi do kam denar seže. ;S
Cisto na hitro
02. 05. 2013 12.12
+7
zivel 2. maj! Praznujmo! In borimo se skupaj proti kapitalu.... Kapital nas bo vse pogubil....razen kaviar komuniste, ki živijo udobno življenje na račun delavskega razreda
appollyon
02. 05. 2013 12.27
-1
Ti dam številko računa, da mi nakažeš tisti kupček kapitalskega denarja,ki se bi ga rad otresel! Da tistega ki ga kapitalno nabirašvsak mesec!