Tujina

Neurja zajela severno Evropo

Oslo, 28. 11. 2011 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveško je zajelo neurje, ki je najverjetneje zahtevalo štiri življenja. Po ocenah naj bi bil to eden najhujših jesenskih viharjev v državi. Težave zaradi vremena so imeli tudi na Danskem, Švedskem in Poljskem.

Razburkano morje v norveškem mestu Averoy.
Razburkano morje v norveškem mestu Averoy. FOTO: Reuters
Reševalci iščejo dva člana filmske ekipe, ki sta izginila, ko se je prevrnil čoln.
Reševalci iščejo dva člana filmske ekipe, ki sta izginila, ko se je prevrnil čoln. FOTO: Reuters

Norveško je zajelo močno neurje, v katerem so najverjetneje umrle štiri osebe. Ob jugozahodni obali se je prevrnil čoln, na katerem sta bila dva člana filmske ekipe. Obe osebi še pogrešajo. V podobnih okoliščinah je ena oseba umrla pri kraju Leirvik. V Bergnu pa je umrl sprehajalec, na katerega je padlo drevo.

Valovi so bili v nedeljo ob norveški obali visoki do 20 metrov, pihal pa je orkanski veter. Kot ocenjujejo, je bil to eden najhujših jesenskih viharjev na Norveškem do zdaj. Vihar se zdaj pomika proti severu, kjer so se morale vse ladje umakniti v pristanišča. Plima je na posameznih delih dosegla rekorden nivo. Oblasti priporočajo ljudem, naj ostanejo doma oziroma se zadržujejo v zaprtih prostorih, poroča The Norway Post.

Težave zaradi močnega vetra so imeli tudi na jugu Švedske, kjer je brez elektrike ostalo 80.000 gospodinjstev, ter na Danskem, kjer so morali zaradi močnega vetra zapreti več mostov, tudi tistega na Švedsko.

V vseh treh skandinavskih državah je bil zaradi vetra moten tudi železniški promet.

O neurju so minulo noč poročali tudi iz Poljske. Brez elektrike je ostalo 380.000 ljudi, pet pa jih je bilo poškodovanih. Veter je ruval drevesa in odnašal strehe, prekinjene so tudi trajektne povezave s Švedsko. Poljski vremenoslovci sicer opozarjajo, da bo tudi danes čez dan še pihal zelo močan veter.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beejoy
28. 11. 2011 21.26
+3
Kot prvo...smo imeli to po zelo dolgem casu, res tako hudo neurje!je pa res da teli novinarji se bolj vecjo paniko naredijo:P imeli smo zelo razburkano morje..zelo mocen veter in unicenje bivalisc..in na zalost tudi 'zaenkrat' par zivljen izgubljenih...toda ni vsako zimo tako...nazadnje je bilo tako v letu 2010 ..tako da ni samo to ''pripravljenje na zimo''
saintjozef
28. 11. 2011 14.45
-2
Konc sveta! Pol pa pravjo, da takega neurja ne pomnijo že tolko in tolko let!
nebvedu
28. 11. 2011 12.42
+17
Samo paniko trosijo. To je vsako jesen tako v nordijskih državah. Priprave na zimo in nič drugega. Samo včasih novice niso potovale tako hitro, ali pa jih sploh ni bilo, danes pa novinarji samo zato, da bi bilo čimveč panike in da bi pridobili na branosti pišejo o vsaki bedariji. Na žalost ni nobenih lepih in dobrih novic več.
cirenij
28. 11. 2011 09.19
+20
Vse bolj verjamem, da se napovedi uresničujejo. Očiščenje zemlje vsega balasta. Bog, kaj nas čaka.
jadra
28. 11. 2011 09.13
+20
Ko to prebiram, je ravno tako kot film Dan pojutrišnjem.....