Tujina

FOTO: Orkanski veter in sneg povzročata težave tudi po Evropi

Dunaj/Berlin/Amsterdam, 31. 03. 2015 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
2

Zaradi orkanskega vetra so na Nizozemskem izdali najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, v Nemčiji so morali ustaviti primestni in medkrajevni železniški promet, zaprti so tudi nekateri deli avtocest. V Veliki Britaniji najhujše šele prihaja, v Spodnji Avstriji pa napovedujejo celo novo pošiljko snega.

Iz Nemčije, Nizozemske, Poljske, Češke in Avstrije poročajo o težavah zaradi vremena. Gre predvsem za orkanski veter, ponekod tudi sneži.

Na Nizozemskem, kjer sunki vetra dosegajo 120 kilometrov na uro, so izdali najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Na letališču Schiphol v Amsterdamu, četrtem največjem v Evropi, so morali odpovedati 80 letov, večina pa je imela zamude.

V Nemčiji veter dosega hitrost več kot 150 kilometrov na uro. "To bo verjetno ena najhujših neviht v zadnjih letih," je povedal tiskovni predstavnik meteorološke službe Peter Hartmann. Najhuje je v zveznih deželah Baden-Württemberg, Bavarska, Spodnja Saška, Severno Porenje-Vestfalija, Hessen, Saška, Turingija in Saška-Anhalt. Ponekod so morali zaradi vetra ter škode, ki jo je ta že povzročil, ustaviti primestni in medkrajevni železniški promet, zaprti so tudi nekateri deli avtocest. Na frankfurtskem letališču zaradi sunkov vetra prihaja do zamud letov, 40 pa so jih odpovedali.

V Belgiji veter podira drevesa, ti pa električne droge, zaradi česar je brez elektrike ostalo na stotine gospodinjstev.

V Veliki Britaniji najhuje šele prihaja

Tudi v Veliki Britaniji se je veter močno okrepil. Za nekaj ur so morali zapreti enega glavnih mostov čez reko Temzo, zaradi česar je prihajalo do zamud v prometu. A vremenoslovci napovedujejo, da najhujše še prihaja. Sunki vetra bodo najmočnejši na jugozahodu, severozahodu in Walesu, v višjih predelih na severu Anglije in Škotske pa naj bi zapadlo do pet centimetrov snega. Vremenoslovci so za severno polovico države izdali tudi opozorilo pred poledico, na katero opozarjajo vse voznike. Vremenoslovka Laura Young je povedala, da ne izključujejo niti tornadov. "Naslednjih 24 ur bo prav grozljivih. Izdali smo opozorilo pred vetrom skoraj za celo državo, lahko se zgodi, da v naslednjih 24 do 48 urah nastanejo tornadi," je posvarila. Se bo pa vreme izboljšalo do praznikov. 

Orkanski veter in sneg povzročata prometne težave tudi na Poljskem in Češkem. Zaradi snega so morali na Češkem začasno zapreti del avtoceste. Vremenoslovci v obeh državah opozarjajo, da se bodo vremenske razmere izboljšale šele v sredo.

O vetrovnem in mrzlem koncu meseca marca poročajo tudi iz Avstrije. V nekaterih predelih, predvsem v Spodnji Avstriji, napovedujejo celo novo pošiljko snega. V spodnjeavstrijskih Alpah so zato tudi povečali nevarnost snežnih plazov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
31. 03. 2015 18.41
+10
Sem v angliji trenutno ... zraven Manchestra ... vreme je obupno, piha, enkrat sonce, drugič oblačno, tretjič čisto črni oblaki, potem spet piha da je hudo ... veter pa piha, da te odnese, zelo je mrzlo ... pol pa se najdejo pacienti, ki se sprehajajo okoli v kratki majici ali pa še s kratkimi hlačami ...
ne rabimo predsednika
31. 03. 2015 18.25
+14
se pravi živimo v raju, č seveda odmislimo slov. predsednika in ostalo kompanijo.....