Tujina

Oriana Fallaci pred sodiščem

Rim, 25. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanska pisateljica in novinarka Oriana Fallaci se bo morala zagovarjati pred sodiščem, ker naj bi v svojem zadnjem delu žalila islam.

Oriana Fallaci je po terorističnih napadih na New York večkrat javno kritizirala islam
Oriana Fallaci je po terorističnih napadih na New York večkrat javno kritizirala islam FOTO:

Oriana Fallaci, ki živi v New Yorku, se bo morala zaradi domnevnih žalitev islama v svoji zadnji knjigi “Moč razuma” zagovarjati v rodni Italiji. Odločitev je razjezila italijanskega ministra za pravosodje Roberta Castellija, ki trdi, da je Fallacijevi kratena svoboda govora, in razveselila tamkajšnjo muslimansko skupnost, ki avtorico obtožuje netenja verskega sovraštva.

V omenjeni knjigi Fallacijeva poudarja, da so teroristi v imenu Korana v zadnjih dvajsetih letih ubili 6000 ljudi, ter zapiše, da je muslimanska vera “seje sovraštvo namesto ljubezni in suženjstvo namesto svobode”.

Italijanski minister za pravosodje Roberto Castelli je prepričan, da gre za napad na svobodo govora. “V Evropi spremljamo rojstvo gibanja, ki poskuša utišati vse tiste, ki se ne podrejajo vladajočemu prepričanju. Zato je prepovedano grdo govoriti o islamu, o homoseksualcih ter o njihovih otrocih,” je dejal odločen zagovornik Fallacijeve.

Novinarka in avtorica vrste svetovnih uspešnic je po terorističnih napadih 11. septembra 2001 večkrat ostro kritizirala islam in bila zaradi tega deležna tudi smrtnih groženj.

“V moji državi pred sodišče postavijo umorjenega, ne morilca,” je dejala pisateljica. Pri tem je namigovala na dejstvo, da avtor, ki v svoji knjigi poziva druge muslimane, naj jo kaznujejo, nikoli ni bil ovaden.

Po mnenju 70-letne Oriane Fallaci, ki se zdravi za rakom, je primer le nov poskus italijanskih sodnikov, da bi si pridobili publiciteto. Zato se na sojenje v domovino, kot je dejala, nikako ne namerava vrniti.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou