Tujina

Organizator terorističnega napada v Bengaziju v rokah Američanov

Bengazi, 17. 06. 2014 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osumljenec, ki naj bi stal za terorističnim napadom na ameriški konzulat v Bengaziju leta 2012, je v rokah Američanov. Zadržujejo ga na tajni lokaciji zunaj Libije, so sporočili. V terorističnem napadu so umrli štirje Američani, med njimi tudi ameriški veleposlanik.

Američani so zajeli Ahmeda Abu Katala, ki naj bi bil glavni organizator terorističenga napada na konzulat ZDA v Bengaziju 11. septembra leta 2012. V napadu so umrli štirje Američani, med njimi tudi 52-letni ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens. Osumljenca zadržujejo na neznani, tajni lokaciji zunaj Libije, sodili pa mu bodo na civilnem sodišču v ZDA. Proti njemu in številnim drugim je bila lani vložena obtožnica na sodišču v Washingtonu.

Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil, da je odobril operacijo, v kateri so zajeli osumljenca. Obama je še dodal, da si bodo še naprej prizadevali, da pred roko pravice privedejo tiste, ki stojijo za napadom. Dodal je, da se bo obtoženec sedaj soočil z vso težo ameriškega pravosodja.

Pentagon je sporočil, da so akcijo načrtovali dlje časa, izvedli pa so jo pripadniki posebnih enot vojske v sodelovanju z zvezno policijo FBI.

Napad na konzulat v Bengaziju.
Napad na konzulat v Bengaziju. FOTO: Reuters

Napad, ki ima politične posledice

Gre za prvo aretacijo osumljenca za napad na konzulat, ki ima dolgotrajne politične posledice. Republikanci so želeli najprej krivdo za napad zvaliti na predsednika Obamo, a ker niso bili uspešni, so ost napadov zaradi Bengazija usmerili na morebitno predsedniško kandidatko demokratov Hillary Clinton.

Glede napada so opravili 13 javnih zaslišanj in objavili 25.000 dokumentov, vendar pa argumenti ene in druge strani ostajajo isti. Demokrati pravijo, da je pač prišlo do terorističnega napada, v katerem so na žalost tragično umrli Američani in je potrebno najti krivce ter jih kaznovati.

Republikanci pa trdijo, da Obamova administracija ni dovolj zavarovala konzulata, poleg tega pa naj bi zavajala javnost, ko je uvodoma trdila, da je šlo za izraz nezadovoljstva muslimanov zaradi ameriškega filma, ki se norčuje iz preroka Mohameda. Do napada je prišlo v času vsesplošnih muslimanskih demonstracij po svetu zaradi omenjenega filma.

Obama in Clintonova si bosta zaradi aretacije Katala malce oddahnila, čeprav se bo pogrevanje domnevnih zarot okrog Bengazija vsekakor nadaljevalo, saj so letos kongresne volitve, leta 2016 pa nove predsedniške. V predstavniškem domu kongresa so republikanci ustanovili poseben preiskovalni odbor, ki bo zadevo držal pri življenju.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Handschar
17. 06. 2014 21.29
+4
Ekonomist Tyler Cowen je izjavil: " Tretja svetovna vojna je kljuc do izhoda iz krize". Mediji ocitno ze pripravljajo teren.
lolipoly
18. 06. 2014 00.25
+1
Kje je spoh kiza? Morda v Sloveniji in vzhodnih drzavah!
dzons
17. 06. 2014 20.23
+5
Libija je suverena država, od kar je padel Gadafi, ane?