Tujina

Unmik prikrival dokaze o trgovini s človeškimi organi?

Beograd, 26. 12. 2010 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem je izrazil pričakovanje, da bo haaško sodišče uvedlo preiskavo proti vodstvu Unmika zaradi prikrivanja dokazov trgovanja z organi. Unmik naj bi tudi oviral preiskavo o zločinih OVK, dodaja Ljajić.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić FOTO: Reuters

Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je danes v pogovoru za srbski časnik Blic izrazil pričakovanje, da bo haaško sodišče uvedlo preiskavo proti vodstvu misije ZN na Kosovu (Unmik) zaradi prikrivanja dokazov trgovanja z organi. "Že aprila 2008 smo opozarjali na dejanja Unmika, s katerimi je ta oviral kakršnokoli preiskavo o vojnih zločinih Osvobodilne vojske Kosova (OVK) na področju Kosova," je za Blic povedal Ljajić.

Dejal je tudi, da je Unmik in njegov takratni vodja Soeren Jessen-Petersen tedaj zatrjeval, da ne poseduje nikakršnih poročil o trgovanju s človeškimi organi in da o tovrstnem dogajanju nima nobenih dokazov.

Ljajić pojasnjuje, da je srbsko tožilstvo za vojne zločine leta 2008 uspelo dobiti 16 strani Unmikovega poročila, ne pa tudi celega poročila. "Predstavniki našega tožilstva za vojne zločine in našega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem so ta del poročila odnesli v New York na oddelek za mirovne operacije. Po tem je Unmik nehal z zanikanjem njegovega obstoja in poročilo predal v celoti, vseh 25 strani," je dejal Ljajić.

Ljajić je povedal, da o oviranju preiskave s strani Unmika govorijo nedavno objavljeno poročilo poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, poročila Unmikovih sodnomedicinskih izvedencev in nekdanje glavne tožilke Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carle del Ponte ter poročila srbskega tožilstva za vojne zločine. Poudaril je, da mora za oviranje preiskave nekdo prevzeti odgovornost.

"Marty je dal dovolj dokazov za začetek preiskave, do številnih dokazov se je med izčrpno preiskavo dokopalo tudi naše tožilstvo za vojne zločine. Vseeno je najprimerneje, da se preiskave loti civilna misija EU na Kosovu (Eulex). Trudimo se, da bi mednarodna skupnost zahtevala preiskavo. Gre tudi za problem zaščite mednarodnih prič, ki jih je našlo naše tožilstvo," je še dejal Ljajić.

Politika: Organe kupovali bogati Arabci in Izraelci?

Srbski časopis Politika pa poroča, da podatki srbskega tožilstva za vojne zločine kažejo, da so človeške organe, ki so jih nezakonito odvzeli civilistom na Kosovu, poslali v Nemčijo, Skandinavijo, ZDA, Izrael, Veliko Britanijo in druge zahodne države. Glavni kupci naj bi bili bogati Arabci in Izraelci.

Vpleteni tudi zdravniki iz Izraela, Turčije, Brazilije in Filipinov?

Glavni kupci naj bi bili bogati Arabci in Izraelci.
Glavni kupci naj bi bili bogati Arabci in Izraelci. FOTO:

V dokumentih tožilstva z oznako 33-08 in delovnim naslovom Trgovina s človeškimi organi je navedeno, da so v to trgovino oziroma mednarodno kriminalno združbo vpleteni zdravniki iz Izraela, Turčije, Brazilije in Filipinov. Tožilstvo se v svojih dokumentih sklicuje na poročilo o mednarodni trgovini z organi, ki ga je izvedla skupina strokovnjakov z newyorške univerze Columbia. Ti so ugotovili, da so glavni kupci človeških organov iz jugovzhodne Evrope bogati Arabci in Izraelci.

Presadili ledvice neznanega izvora

Tožilstvo se po pisanju Politike sklicuje tudi na raziskavo, ki jo je objavil American Cronicle, v njem pa je naveden podatek, da je na univerzitetni kliniki v Jeruzalemu leta 2001 okrevalo 60 bolnikov, ki so jim presadili ledvice neznanega izvora.

V tej raziskavi je tudi navedeno, da prav zaradi tega številni Izraelci potujejo v vzhodno Evropo v spremstvu izraelskih zdravnikov. Med drugim naj bi obiskali Makedonijo, Bolgarijo, Kosovo in takratno ZR Jugoslavijo ter se s tamkajšnjimi podjetniki in zdravniki pogovarjali o ustanovitvi neke klinike.

V dokaz teh trditev srbsko tožilstvo navaja podatek, da so 15. novembra 2008 v Prištini aretirali Izraelca Mošeja Harela, ki ga bremenijo, da se je pogovarjal in organiziral nezakonito presaditev organov. Harela so aretirali v okviru preiskave proti skupini, ki je v kliniki Medikus v Prištini sodelovala pri nezakoniti presaditvi ledvic. Kot glavne "možgane" te trgovine so takrat označili prav Harela in izraelskega kirurga Zapia Šapira.

Turški kirurg na begu

Presaditev organov
Presaditev organov FOTO: Reuters

Šapira se je sicer že leta 1999 pojavil v Skopju in tamkajšnjim zdravnikom ponudil sodelovanje na področju presaditve ledvic. Domnevno naj bi ta posel kasneje uresničili v Estoniji, Moldaviji in Turčiji, skupaj s turškim kirurgom Jusufom Ercinom Sonmezo, ki je na begu in so ga po pisanju Politike označili za glavnega kirurga za nezakonito presajanje ledvic.

Med podatki o trgovini z organi je naveden tudi bančni račun, ki ga je maja 2000 odprl Ervin Ohri s Kosova, ki je iskal darovalce za presaditev ledvic v Milanu in je pri albanski banki Kursimeve odprl bančni račun na ime Naime Ohri.

Primer "rumena hiša" in OVK

Posebno poglavje v dokumentih srbskega tožilstva pa je namenjeno primeru "rumena hiša", v katerem so poročila o sodnomedicinskih preiskavah v tej ustanovi, še navaja Politika. V rumeni hiši naj bi bili zaprti Srbi, ki naj bi jih ugrabili na Kosovu. Za ugrabitvami naj bi stala Osvobodilna vojska Kosova (OVK), ki ji je takrat poveljeval Hashim Thaci. Kosovski premier navedbe zanika.

O rumeni hiši je poročala tudi Carla Del Ponte, ki je dejala, da so ji preprečili preiskavo višjih časnikov Osvobodilne vojske Kosova. Njena najbolj šokantna izjava je bila, da je OVK tihotapila srbske ujetnike čez mejo v Albanijo, kjer so jih zaradi organov ubili. O teh domnevnih dejanjih je srbska televizija B92 posnela tudi dokumentarni film.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1