Tujina

Orbanova stranka želi ostati v EPP kljub pozivom k izključitvi

Bruselj, 05. 03. 2019 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
49

Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je sporočila, da ne želi zapustiti Evropske ljudske stranke (EPP), v kateri so vse glasnejši pozivi k njeni izključitvi. Vodja politične skupine EPP Manfred Weber je madžarskemu premierju postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP. To so konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Madžarski premier Viktor Orban je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."

"Pripravljeni smo na razpravo in predstavitev naših stališč. Fidesz ne želi zapustiti EPP, naš cilj je le okrepitev tistih, ki v tej družini nasprotujejo migracijam," so poudarili.
"Pripravljeni smo na razpravo in predstavitev naših stališč. Fidesz ne želi zapustiti EPP, naš cilj je le okrepitev tistih, ki v tej družini nasprotujejo migracijam," so poudarili. FOTO:

Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. "Viktor Orban je prestopil mejo," je bil danes za spletno izdajo časnika Welt kritičen tudi predsednik EPP Joseph Daul.

Weber, ki je tudi vodilni kandidat EPP na evropskih volitvah, je dejal, da mora Orban pokazati spoštovanje do te evropske desnosredinske politične družine. Po njegovem gre za odločilna vprašanja v zvezi z demokratičnimi načeli in političnim stilom.

Trije pogoji za Orbana

Zato je vodji Fidesza postavil tri pogoje, ki jih mora izpolniti še ta mesec, če želi njegova stranka ostati v EPP. Prvi je, da mora "takoj in dokončno ustaviti kampanjo proti Bruslju". Poleg tega se mora opravičiti drugim strankam, ki so članice EPP, ter zagotoviti nadaljnje delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti. Slednjo podpira milijarder madžarskega rodu George Soros.

Weber je po pisanju spletne izdaje nemškega časnika Die Welt dal jasno vedeti, da je od Orbanovega ravnanja odvisno, ali bo prišlo do razkola med konservativno evropsko politično družino in Fideszom. Dodal je, da bo sam še zadnjič poskusil obdržati Viktorja Orbana in Fidesz v EPP, ob tem pa poudaril, da se "ne bo pogajal" o vrednotah krščanske demokracije.

Stranka Fidesz je sicer danes sporočila, da ne želi zapustiti Evropske ljudske stranke (EPP).

'V EPP je razprava, ki se osredotoča na vprašanje priseljevanja," so sporočili iz Fidesza. "Pripravljeni smo na razpravo in predstavitev naših stališč. Fidesz ne želi zapustiti EPP, naš cilj je le okrepitev tistih, ki v tej družini nasprotujejo migracijam," so poudarili.

Dodali so, da sta po mnenju stranke obramba evropskih krščanskih vrednot in preprečevanje migracij pomembnejša od strankarske discipline znotraj EPP.

Madžarski premier Viktor Orban je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije.
Madžarski premier Viktor Orban je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. FOTO: AP

Nobena slovenska stranka ne zahteva izključitve Fidesza

Izključitev Fidesza je po zadnjih podatkih uradno zahtevalo 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. 12 strankam, ki so to storile do ponedeljka, se je danes pridružila še irska Fine Gael. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

Med članicami EPP, ki zahtevajo izključitev Fidesza, ni nobene slovenske stranke. V SDS so za poudarili, da izključitvi nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP. Tudi v SLS sporočili, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. NSi pa je sporočila, da bo predlagala zamrznitev članstva.

O izključitvi bodo razpravljali 20. marca

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
06. 03. 2019 13.30
-4
kar se tičeOrbanove kritike predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."ga kar podpiram.Nič se ni zlagal
SAF1
06. 03. 2019 12.22
-5
Hočejo se ga znebiti na vsak način, čim prej se ga znebijo v Evropi, tako se ga bodo znebili domači, tako bo prej Evropa lahko nadaljevala islamizacijo Madžarske in Evrope. Katastrofa, ko bomo enkrat klečali pod muslimani, potem bo prepozno za jokanje, če še ne veste.
anakondabox
06. 03. 2019 11.25
+0
V.O, madžarski premier nima ne hrbtenice, ne etičnih načel. Močno sumim, da ve, kaj beseda 'etika' pomeni. Tu ni vprašanje želeti ali ne želeti, gre za vprašanje zaupanja in vrednotenja Orbanove stranke. On pa ne želi odstopiti, kljub množičnim pozivom. Sama tudi marsikaj ne želim, a moram to požreti. Ako pa Orban, ki ima močno zaledje, nekaj ne želi, je to že ultimat. Klevetal je EPP, klevetal je načela humanosti in solidarnosti, a odločitve o njegovem odstopu se prelagajo na poznejši čas kot pravljica o Jari kači in Steklem polžu. #pravičnost
Malinha
06. 03. 2019 11.52
+3
Orbanček še kako ima hrbtenico, ta je zelo, kakor nje etika, fašistična. Zaupanje in vrednote so stvar popolne avtoritarnosti, le takšna oseba pa stvari ne požre, temveč ultimativno pohodi. In Jara kača pride bolj v poštev, ker se stekleni polž od lastnega bleska kmalu razdrobi v prah.
bigbooss
06. 03. 2019 09.22
-5
Men je samo žal tega da danes so drugi migranti jutri pa nasi otroci, je pa problem da kakor se mi do njih obnašamo tako se bodo oni da naših...to je del zgodovine emigracije, danes ti jutr drugi
Perrun
06. 03. 2019 09.26
+4
kar je najbolj bizarno je da je Madžarov po svetu več milijonov, in to sami ekonomski migranti (pač so iskali boljše življenje). Kot drugo zelo jim primanjkuje delovne sile, zato so začeli zaostrovati delavsko zakonodajo (več nadur, manj dopusta, itd). Oh ja kako je lep ta svet ko zapreš vse meje.
masni
06. 03. 2019 09.01
-14
Orban ti si car,ne pa prodane leve pijavke Merklove.
Perrun
06. 03. 2019 09.04
+16
Res je pravi car, v času vladanja je postal milijarder skupaj s svojimi prijatelji. Ljudstvo pa še vedno na 300 evrih. Bolje, da ne vidiš kako imajo javno zdravstvo in šolo. Dobro je vse n....... , ljudi je farbal z migranti, sam pa bogatel kot norec. Vmes je še uničil medije in opozicijo ter si povsem podredil sodstvo. V leksikonu pod terminom diktator lahko brez sramu dajo njegovo sliko.
masni
06. 03. 2019 09.38
-13
Ne mi ti pamet solit glede vprašanja medijev.Vsi mediji v Sloveniji služijo naši levici,ki jih nenehno nagrajuje z stolčki v Bruselju.Neodvisno novinarstvo,bejži no...
CIGU MIGU
06. 03. 2019 08.10
+11
in kaj je bilo tako narobe ko smo bili v neki drugi deželi,razlika je samo nov gospodar
ArkaMast
06. 03. 2019 07.48
+3
SLOVENIJA ga ne podpira!
vinogradnik33
06. 03. 2019 08.45
+11
Chon
06. 03. 2019 07.10
-12
Pokvarjene protievropske elite iz ozadja so strnile vrste in gredo v polno v napad z namenom islamizacije Evrope. Upam da Orban ne popusti izsiljevanju!
Bol?ev Pepe
06. 03. 2019 07.20
+15
Neutrino
06. 03. 2019 07.08
+7
rozalinda
05. 03. 2019 22.27
+9
Orban in Jajo sta čist za vkup. Naj ustanovita Drugo republiko v puščavi Gobi, pa dobro naj se imata s svojimi verniki. Bo vsaj mir in nič podtikanja v deželi Kranjski...
heello
05. 03. 2019 22.50
+9
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ArkaMast
05. 03. 2019 22.18
+7
Slovenci ne podpiramo Orbana. Samo tistih 10% sds. Skrajnih.
topo
06. 03. 2019 13.33
VolkBrenin
05. 03. 2019 21.02
+8
hahahahaaa...weber postavlja pogoje orbančiču....in to tisti weber ...ki je za logarja trdil , da je spitzenkandidat za župana lj ...a pol sđs , ki se že leta ponaša s članstvom v EPP podpira viktorja al raje ne ...??!!
SDS_je_poden
05. 03. 2019 20.55
+16
A naši SDS prodanci pa podpirajo Orbana? Seveda, sej jih je kupil.
Perrun
06. 03. 2019 09.08
+7
SDS je samo še vazalska stranka Fidezsa. Neverjetno kako so se čez noč prodali. Verjetno rabijo nekega zunanjega gospodarja za delovanje.
topo
06. 03. 2019 13.35
ani lepše če nekaj napošten način kupiš kot če kradeš da lahko ondržiš stranko.
pleschyteroristkoroška
05. 03. 2019 20.50
+18
Še zdaj ne vem kk lahko Slovenci podpirajo tega diktatorja. Že zelo dolgo se trudi ukiniti finančna sredstva za slovensko manjšino, medtem ko madžarska manjšina zahteva čuda. Privrženci njegove stranke na shodih govorijo da je Prekmurje Madžarsko.
puspan
05. 03. 2019 20.59
+21
Saj se ve, kdo ga podpira. Ho ruk stranka slovenskih iztirjencev. Naj se združijo še z vzhodnonemškimi AfD in italijanskimi pajdaši, bo svet vsaj vedel kaj predstavljajo in za katere vrednote se naprezajo. Ko bodo videli, da jih nihče ne šmirgla, bodo sami od sebe odšli v pozabo. Ali ne vidite, da zadnje čase še za Reporterja prostovoljne prispevke nabirajo, kar pomeni, da ta pamflet bere vedno manj ljudi. Dober časopis živi od bralcev, ne od prispevkov.
Thruma
06. 03. 2019 07.17
-14
Pušpan.Stabo nekaj ni v redu.Daj preveri,da te ni vešča napadla.Saj ves tista pušpanova vešča,ki uniči pušpan.
Pan1
06. 03. 2019 08.15
-10
tron3
05. 03. 2019 20.41
-18
Mi ni jasno, zakaj Orbana vest peče, ter si želi pokore, če pa je EU že razpadla.
Perrun
06. 03. 2019 09.11
+6
Res ti ni jasno? A ti veš da bi bila Madžarska na ravni Mongolije brez EU sredstev. Dobili so na milijarde in milijarde EU sredstev, in vedo da brez tega niso nič. In potem težijo, da ne bodo solidarni?? Pol ti je nekako jasno, zakaj jih nihče ne mara. Prisesani bi bili na EU sredstva, a solidarni z EU pa ne bi bili.
Krainerland
05. 03. 2019 20.30
-15
Bravo Orban...preveč zgub je v Evropi pa premalo pravih moških, ki so se pripravljeni boriti za svoje, premalo jožefincev ki bi se razdajali za narod..par izjem izjem Janša, Salvini, Orban.
Bol?ev Pepe
05. 03. 2019 20.37
+6
Pravih moskih... ha ha ha ... spet ti in tvoje kopiranje nacisticne propagande..
mackintosh
05. 03. 2019 22.07
+5
pravi moški so zgleda samo na trstenjakovi. janša grims mahnič gorenak pojbič. punce kaj še čakate hitro da ta kurantna roba ne bo pošla :)))))))))))))))))
mackintosh
05. 03. 2019 22.09
+5
Bolfenk2
05. 03. 2019 20.24
+5
Orban in podobne stranke v ostalih EU državah so še edino upanje, da evropejci preživimo. Ključno je, da na evropskih volitvah zmagajo. Sicer nam bodo v EU čez 10 let vladale afroarabske bande, evropejci pa bomo bežali iz Evrope. Tokrat je res nujno, da gremo vsi na volitve.
Bol?ev Pepe
05. 03. 2019 20.27
-9
Upajmo, da prav toti evropejci ne bodo preziveli..0
Malinha
05. 03. 2019 20.13
+7
"Pripravljeni smo na razpravo... naš cilj je le okrepitev tistih, ki... nasprotujejo migracijam," so poudarili, ter "preprečevanje migracij pomembnejša od strankarske discipline znotraj EPP." - Ta stranka Fidesz Viktorja Orbana ne opazi, da piše paradokse??? Vsekakor, na prvem mestu je fašizem, na drugem šele razum.
ina5785
05. 03. 2019 20.20
+9
miss - PRVIČ si se zmotil. . . . . . . . . RAZUMMM? ja, pa ja, če bi ga sploh imel. To so absolutisti, avtoritarni revčki
Malinha
05. 03. 2019 20.48
+3
No, po pravici povedano sem najprej mislil napisati logika. Ampak...
Pan1
06. 03. 2019 08.18
-11
Ina, miss se ni zmotil. Mogoče pa ti nimaš prav. Pojdita na kavo in podebatirajta. Pa lep dan ti želim
ina5785
06. 03. 2019 09.00
+2
panboj - Hvala za lepe želje, enako želim tebi! Na kavo z missom pa vsekakor greva, ker to so najboljše poglobljene debate s človekom ki ima širino za ta svet in dogajanje v njem. . . . . . . . . . .
Malinha
06. 03. 2019 11.39
+1
Draga ina. Panbojček je tak, šele začenja, ne smeš mu zameriti; včeraj so v šoli začeli s 'cogitom', ko bo prišel do 'ego', bo 'sum' že izhlapel. Skratka, zadnjič sva na kavi debatirala o Spinozi in sem se še nekaj dodatno spomnil, res zanimivega. Komaj čakam, da me boš spet tako sladko gledala....
Romantik
05. 03. 2019 20.09
+2
Soros je vse pokupil, zdaj bo pa izvedel invazijo Muslimanov, oboroženih z avtomatskim orožjem, v EU. Marakeš je podpisan, opozicijo se sistematično diskreditira. Ves poligon je pripravljen na zavzetje Evrope.
Bol?ev Pepe
05. 03. 2019 20.27
+19
Bol?ev Pepe
05. 03. 2019 20.04
+6
Ja a ne bo svoje, prave desne stranke ustanovil?? Cudno...