Tujina

Na Filipinih že več kot 900 mrtvih

Manila, 19. 12. 2011 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V hudem neurju, ki je konec preteklega tedna pustošilo po Filipinih, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 927 ljudi. "Nehali smo šteti tiste, ki so še vedno pogrešani," so ob tem sporočile oblasti.

 

Oblasti in predstavniki Rdečega križa se bojijo, da bo mrtvih v opustošenju tropske nevihte več kot 1000.
Oblasti in predstavniki Rdečega križa se bojijo, da bo mrtvih v opustošenju tropske nevihte več kot 1000. FOTO: Reuters

V divjanju tropske nevihte Washi je na Filipinih po zadnjih podatkih umrlo 927 ljudi, so sporočile pristojne oblasti v Manili. "927 je mrtvih. Nehali smo šteti tiste, ki so še vedno pogrešani," je dejal vodja sveta za upravljanje v primeru katastrof Benito Ramos ob objavi najnovejšega števila smrtnih žrtev. Oblasti so pred tem poročale o 653 mrtvih.

Število mrtvih se je močno povečalo po tem, ko so reševalci na otoku Mindanao našli nova trupla. V divjanju nevihte Washi, ki jo je spremljalo močno deževje, sta bila najbolj prizadeti pristaniški mesti Cagayan de Oro in Iligan na omenjenem otoku, kjer so tudi odkrili največ trupel.

Rdeči križ je sicer danes sporočil, da bi se lahko število smrtnih žrtev povzpelo čez tisoč, saj reševalne ekipe številnih krajev po neurju v noči na soboto še niso dosegle, ker je veliko cest še vedno neprevoznih zaradi zemeljskih plazov. Številna trupla pa reševalci postopno odkrivajo tudi na morju, kamor jih je odneslo med nevihto.

Medtem pa se začenjajo tudi pogrebi žrtev. Številnih trupel še niso identificirali, pa tudi svojci jih niso iskali, zato so oblasti organizirale množični pogreb v skupnem grobu. Trupla bodo označili, če bi jih v prihodnosti iskali svojci, saj jih bodo tako lažje identificirali. "Na vreče bomo napisali fizične lastnosti pokopanih," je razložila zdravstvena delavka Liddy Villarin. Zaradi katastrofe pa so preobremenjeni tudi pogrebni zavodi, ki jim že zmanjkuje krst. Lokalni filipinski mediji celo poročajo, da nekateri zavodi zavračajo pokope. Tako naj bi neki družini zavrnili pokop dveh otrok.

Preživeli potrebujejo hrano, vodo in zdravila.
Preživeli potrebujejo hrano, vodo in zdravila. FOTO: Reuters

Približno 35.000 ljudi je ostalo brez strehe nad glavo. Začasno so prenočišče našli v zavetiščih. Oblasti pravijo, da jim zmanjkuje vode in zdravil. Pomoč sta sicer že ponudili Kitajska in ZDA. Doma pa se vodilni že soočajo s kritiko, da se s pomočjo odzivajo prepočasi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
20. 12. 2011 10.54
"Na vreče bomo napisali fizične lastnosti pokopanih" To ne bo pomagalo, vreče zakopljejo zraven in te s časoma razpadejo, ...treba je voditi evidenco pokopov s slikami in opisi pokopanih, ...nobenega sistema in logike ni, svojci pa brezplodno in zaman iščejo svoje, ki ni nikoli ne najdejo. ...
Ramzess
20. 12. 2011 10.50
"Nehali smo šteti tiste, ki so še vedno pogrešani." Nevem zakaj je to poudarjeno s poševnopisom, ...jasno da lahko to razumemo, da so nehali mariti za njih, saj so za njih kao mrtvi, ...jasno so dodali da je zdaj glavna skrb za preživele.
PetraMarkic
19. 12. 2011 13.29
+3
mene pa zanima ali se ve kaj je s slovenci na filipinah?
godhead
19. 12. 2011 10.20
+1
v katerem delu filipinov pa?
cirus
19. 12. 2011 10.56
+4
Severni del najjužnešega filipinskega otoka Mindanao. Območje se imenuje Misamis oriental. Prav zanima me, če se bo organizirala kakšna zbirka na pomoč. Ljudje so osteli brez vsega. hiše. ki stojijo so napolnjene z blatom.